Waar moet je aan denken bij het kopen van een afzuigkap?

Een goede afzuigkap is onmisbaar tijdens het koken. Tijdens het koken komt er namelijk niet alleen kookgeur, maar ook veel fijnstof vrij. Deze deeltjes in de lucht kunnen worden ingeademd en schade veroorzaken aan longen, hart en bloedvaten. Maar weet jij welke afzuigkappen er zijn en hoe je ze gebruikt? Hieronder lees je alles wat je moet weten.

De keuken bepaalt voor een groot gedeelte de uitstraling van je woning. Veel mensen kijken daarom eerder naar het design van een afzuigkap dan naar de afzuigcapaciteiten. Ben jij toe aan een nieuwe afzuigkap, maar weet je niet waar je op moet letten? We hebben een aantal aandachtspunten op een rij gezet.

Aandachtspunten voor het kiezen van een afzuigkap

  • Om kookluchtjes en verontreiniging af te zuigen, is een capaciteit van minimaal 300 m3/uur nodig. Als er op de achterste pitten wordt gekookt worden dan bijna alle kookdampen afgevangen. Bij koken op de voorste pitten kan dit percentage veel lager zijn.
  • De kap moet minimaal even groot zijn als de kookplaat. Als het even kan heeft de afzuigkap een randje ca. 5 cm, zodat de damp eronder blijft.
  • Hoe beter het energie-efficiëntie label, hoe beter de vetafvangst. De indeling loopt van G tot A.
  • De afzuigkap sluit direct aan op de bovenkastjes.

Daarnaast is het erg aan te raden om de afzuigkap een aantal minuten voordat je begint met koken al aan te zetten. Zodra er dan kookdampen vrijkomen, kan de afzuigkap deze meteen afvoeren.

Soorten afzuigkappen

Wanneer je voor het eerst op zoek gaat naar een afzuigkap, zie je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer. Er zijn veel verschillende soorten en maten. Ook kan je nog kiezen tussen afzuigkappen die kookdampen via een afvoer naar buiten brengen of afzuigkappen met recirculatie. Bij recirculatie worden de kookdampen na zuivering weer terug de ruimte in gelaten, hier is geen afvoer voor nodig. Bijna elke afzuigkap is geschikt voor recirculatie. Wij laten je kennismaken met de verschillende afzuigkappen die er zijn.

Wandschouw afzuigkap

De wandschouw afzuigkap wordt zoals de naam het al zegt, aan de wand bevestigd. Er zijn verschillende maten wandschouw afzuigkappen verkrijgbaar, dus er is altijd wel iets dat in jouw keuken past. Vind je design heel belangrijk, dan is een wandschouw afzuigkap iets voor jou.

Downdraft

Een downdraft afzuigkap is vrij nieuw en erg in opkomst. Deze afzuigkap is achter of naast een kookplaat bevestigd. In de meeste gevallen komt de afzuiger omhoog uit het aanrechtblad zodra deze gebruikt wordt.

Kookveldafzuiging

De afzuiging wordt in dit geval direct naast of tussen twee kookplaten ingebouwd. De kookdampen worden nu meteen afgevoerd. Deze vorm van afzuiging is nog niet op de markt voor gaskookplaten.

Kookplaat met afzuiging

Sinds enige tijd zijn er speciale kookplaten op de markt waar de afzuiger al in is gebouwd. De afzuiger is in het midden van de plaat geïntegreerd en voert meteen alle dampen en luchtjes af.

Schuine afzuigkap

Omdat design in de keuken steeds belangrijk wordt, kiezen veel mensen voor de schuine afzuigkap. Deze ziet er qua design erg goed uit en een ander voordeel is dat je ter hoogte van je hoofd meer ruimte overhoudt.

Inbouwunit afzuigkap

De inbouwunit afzuigkap wordt in een bestaande schouw gemonteerd, de inbouwunit afzuigkap is hierdoor minder zichtbaar dan de wandafzuigkap. Het design is hier dan ook minder belangrijk.

Plafondunit

De plafondunit is volledig weggewerkt in het plafond, zoals de naam al doet vermoeden. Vooral in open keukens is deze afzuigkap ideaal, omdat deze het zicht op geen enkele manier beperkt.

Eilandschouw afzuigkap

De eilandschouw afzuigkap komt boven het kookeiland te hangen, de afzuigkap word dus aan het plafond bevestigd. Deze afzuigkap is het pronkstuk in jouw keuken.

Geïntegreerde afzuigkap

De geïntegreerde afzuigkap wordt ingebouwd in een kast. De afzuigkap is hierdoor niet te zien. Wanneer je de afzuiger wilt gebruiken, trek je deze naar voren.

Vlakscherm afzuigkap

De vlakscherm afzuigkap is een onopvallende afzuigkap, die wordt weggewerkt in een bovenkast. Een front is het enige zichtbare wat overblijft, deze schuif je uit wanneer je de afzuigkap wilt gebruiken.

Onderbouw afzuigkap

Een onderbouw afzuigkap wordt onder een keukenkast gemonteerd. Dit is de meest eenvoudige en goedkope manier om kookdampen af te zuigen. De kwaliteit van deze afzuigkappen is vaak erg goed.

Weet je het niet zeker? Neem contact op!

Kun je door de bomen het bos niet meer zien? Of wil je zeker weten welke afzuigkap het beste in jouw keuken past? Onze productspecialisten kijken met je mee! Je kunt ook langskomen in één van onze filialen.

9 Comments Voeg uw reactie toe

  1. H.S. schreef:

    Helaas wordt er niets vermeld over de geluidsproductie. Die kan ook erg hinderlijk zijn. Daarbij wordt nooit zichtbaar gemaakt bij welke doorsnee dakdoorvoer de geluidsmetingen zijn gedaan. Mogelijk bij de meest gunstige situatie van 150 mm, terwijl in veel huizen 120 mm gewoon is. Dat geeft dan meteen veel meer weerstand en dus geluid, naar ik aanneem.

  2. Natalie schreef:

    Bedankt voor deze uitgebreide informatie over afzuigkappen. Ik ben mijzelf aan het informeren aangezien er bij mij geen hangt. De keuken ontwikkelt nu een vettig laagje op de muren. Het wordt dus hoog tijd voor afvoer. Ik wist niet dat er zoveel opties waren. Ik laat het dan ook maar meteen samenvallen met de aanschaf van een nieuw fornuis. Ik zie nu dat dit mogelijkheden schept.

  3. Marie de Jonge schreef:

    Een kookveldafzuiging vind ik ook het mooist. Je hebt geen grote afzuigkap in je keuken hangen en het is ook gemakkelijk schoon te maken. Hopelijk kunnen wij dit ook in onze keuken realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *