Waar moet je aan denken bij het kopen van een afzuigkap?

Een recent onderzoek van TNO benadrukt maar weer eens het belang van het gebruiken een (goede)afzuigkap. Tijdens het koken komt er namelijk veel fijnstof vrij. Maar weet jij welke afzuigkappen er zijn en hoe je ze gebruikt? Hieronder kom je alles te weten wat je moet weten over afzuigkappen.

De keuken is tegenwoordig erg belangrijk en bepaalt voor een groot gedeelte de uitstraling van je woning. Veel mensen kijken daarom eerder naar het design van een afzuigkap dan naar de afzuigcapaciteiten. TNO zette een aantal aandachtspunten op een rij voor wanneer je een nieuwe afzuigkap nodig hebt:

 • Om kookluchtjes en verontreiniging af te zuigen, is een capaciteit van minimaal 300 m3/uur nodig. Als er op de achterste pitten wordt gekookt worden dan bijna alle kookdampen afgevangen. Bij koken op de voorste pitten kan dit percentage veel lager zijn.
 • De kap moet minimaal even groot zijn als de kookplaat. Als het even kan heeft de afzuigkap een randje ca. 5 cm, zodat de damp eronder blijft.
 • Hoe beter het energie-efficiëntie label, hoe beter de vetafvangst. De indeling loopt van A tot G.
 • De afzuigkap sluit direct aan op de bovenkastjes.
 • Op inductie koken wordt aanbevolen.

Daarnaast is het erg aan te raden om de afzuigkap een aantal minuten voordat je begint met koken al aan te zetten. Zodra er dan kookdampen vrijkomen, kan de afzuigkap deze meteen afvoeren.

Verschillende soorten afzuigkappen
Wanneer je voor het eerst op zoek gaat naar een afzuigkap, zie je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer. Er zijn veel verschillende soorten en maten. Ook kan je nog kiezen tussen afzuigkappen die kookdampen via een afvoer naar buiten brengen of afzuigkappen met recirculatie.  Bij recirculatie worden de kookdampen na zuivering weer terug de ruimte in gelaten, hier is geen afvoer voor nodig. Wij laten je kennismaken met de verschillende afzuigkappen die er zijn.

Wandschouw afzuigkap
De wandschouw afzuigkap wordt zoals de naam het al zegt, aan de wand bevestigd. Er zijn verschillende maten wandschouw afzuigkappen verkrijgbaar, dus er is altijd wel iets dat in jouw keuken past. Vind je design heel belangrijk, dan is een wandschouw afzuigkap iets voor jou.

Downdraft
Een downdraft afzuigkap is vrij nieuw en erg in opkomst. Deze afzuigkap is achter of naast een kookplaat bevestigd. In de meeste gevallen komt de afzuiger omhoog uit het aanrechtblad zodra deze gebruikt wordt.

Kookveldafzuiging
De afzuiging wordt in dit geval direct naast of tussen twee kookplaten ingebouwd. De kookdampen worden nu meteen afgevoerd. Deze vorm van afzuiging is nog niet op de markt voor gaskookplaten.

Kookplaat met afzuiging
Sinds enige tijd zijn er speciale kookplaten op de markt waar de afzuiger al in is gebouwd. De afzuiger is in het midden van de plaat geïntegreerd en voert meteen alle dampen en luchtjes af.

Schuine afzuigkap
Omdat design in de keuken steeds belangrijk wordt, kiezen veel mensen voor de schuine afzuigkap. Deze ziet er qua design erg goed uit en een ander voordeel is dat je ter hoogte van je hoofd meer ruimte overhoudt.

Inbouwunit afzuigkap
De inbouwunit afzuigkap wordt in een bestaande schouw gemonteerd, de inbouwunit afzuigkap is hierdoor minder zichtbaar dan de wandafzuigkap. Het design is hier dan ook minder belangrijk.

Plafondunit
De plafondunit is volledig weggewerkt in het plafond, zoals de naam al doet vermoeden. Vooral in open keukens is deze afzuigkap ideaal, omdat deze het zicht op geen enkele manier beperkt.

Eilandschouw afzuigkap
De eilandschouw afzuigkap komt boven het kookeiland te hangen, de afzuigkap word dus aan het plafond bevestigd. Deze afzuigkap is het pronkstuk in jouw keuken.

Geïntegreerde afzuigkap
De geïntegreerde afzuigkap wordt ingebouwd in een kast. De afzuigkap is hierdoor niet te zien. Wanneer je de afzuiger wilt gebruiken, trek je deze naar voren.

Vlakscherm afzuigkap
De vlakscherm afzuigkap is een onopvallende afzuigkap, die wordt weggewerkt in een bovenkast. Een front is het enige zichtbare wat overblijft, deze schuif je uit wanneer je de afzuigkap wilt gebruiken.

Onderbouw afzuigkap
Een onderbouw afzuigkap wordt onder een keukenkast gemonteerd. Dit is de meest eenvoudige en goedkope manier om kookdampen af te zuigen. De kwaliteit van deze afzuigkappen is vaak erg goed.

Lees hier meer informatie over afzuigkappen.

8 Comments Voeg uw reactie toe

 1. H.S. schreef:

  Helaas wordt er niets vermeld over de geluidsproductie. Die kan ook erg hinderlijk zijn. Daarbij wordt nooit zichtbaar gemaakt bij welke doorsnee dakdoorvoer de geluidsmetingen zijn gedaan. Mogelijk bij de meest gunstige situatie van 150 mm, terwijl in veel huizen 120 mm gewoon is. Dat geeft dan meteen veel meer weerstand en dus geluid, naar ik aanneem.

 2. Natalie schreef:

  Bedankt voor deze uitgebreide informatie over afzuigkappen. Ik ben mijzelf aan het informeren aangezien er bij mij geen hangt. De keuken ontwikkelt nu een vettig laagje op de muren. Het wordt dus hoog tijd voor afvoer. Ik wist niet dat er zoveel opties waren. Ik laat het dan ook maar meteen samenvallen met de aanschaf van een nieuw fornuis. Ik zie nu dat dit mogelijkheden schept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *