Hoe maak ik mijn afzuigkap schoon?

In een eerder artikel besteedden wij al aandacht aan de vraag wanneer je de filters van je afzuigkap moet vervangen. Nu vertellen wij graag hoe je het beste een afzuigkap kunt reinigen. Want een goed onderhouden afzuigkap gaat een stuk langer mee dan eentje die niet schoongemaakt wordt. 

Niemand staat er om te springen om een afzuigkap schoon te maken. De kap vangt veel stof, vet en kookdampen op. Als je niet vaak genoeg schoonmaakt, kan het nog wel eens een plakkerig werkje worden. Ook worden de kookdampen en vetten niet meer goed opgevangen.

De buitenkant van de afzuigkap kun je gemakkelijk schoonmaken met een sopje van water en ammoniak. Hiermee is de buitenkant snel vetvrij! Heeft je afzuigkap een koolstoffilter? Wij adviseren om deze 2 tot 4 keer per jaar te vervangen. Dit hangt wel af van het huishouden. Verdwijnen vervelende geurtjes niet meer uit de keuken? Dan wordt het tijd om de filters te vervangen.

Heeft je afzuigkap alleen vetfilters of roosters? Deze hoeven niet vervangen te worden, maar moeten wel regelmatig (ongeveer 1 keer per maand) worden schoongemaakt. Je kunt ze met gemak in de vaatwasser doen. Je kunt ook de roosters insmeren met water, bakpoeder en afwasmiddel. Even in laten trekken en daarna de roosters schoon boenen.

Vergeet niet om de filters weer terug te plaatsen wanneer deze schoon zijn. Afzuigen zonder filters is namelijk niet goed voor de afzuigkap.

Wil je liever iets anders weten over afzuigkappen? Lees dan onze keuzegids afzuigkappen voor meer informatie.

Heb jij nog een gouden schoonmaaktip? Laat deze dan achter in de reacties! 

Lees ook: Wanneer moet ik de filters in mijn afzuigkap vervangen?
Lees ook: Waar moet je aan denken bij het kopen van een afzuigkap?

4 Comments Voeg uw reactie toe

 1. René schreef:

  Als metalen vetfilters niet vervangen hoeven te worden, waarom zijn ze dan te koop? Kwijt raken zal toch wel meevallen

  1. Keukenloods schreef:

   Hoi Rene!

   Bedankt voor je reactie. Het kan natuurlijk altijd zijn dat er één beschadigd of onbruikbaar wordt. Dan is het wel handig als er een vervanger gekocht kan worden.

   Groet, Emma

 2. H-Visser schreef:

  de buitenkant van een afzuigkap is heel makkelijk schoon te maken door een beetje W40 op een doekje/ stukje keukenrol te doen, daarna met droog stukje keukenrol droog maken ( hoeft niet).

  Blinkend schoon weer !!!!! W40 kost bijna niks.

 3. Reneman schreef:

  Hoe maak ik de afzuigmotor vet vrij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *