Wanneer moet ik de filter in mijn afzuigkap vervangen?

Wij krijgen vaak de vraag wanneer je een filter van een afzuigkap moet vervangen. Dit is voor iedereen verschillend. Het hangt van meerdere factoren af hoe vaak de filter vervangen moet worden, maar  belangrijker nog is het type afzuigkap wat je hebt. Soms hoeven filters namelijk nooit vervangen te worden!

Een afzuigkap zorgt er voor dat kookdampen uit een ruimte worden gehaald en worden afgevoerd. Om de prestaties van je afzuigkap te behouden is onderhoud een belangrijk onderdeel. In de afzuigkap zitten filters die na verloop van tijd verzadigd kunnen raken. De afzuigkap werkt dan niet meer naar behoren en dat merk je aan de ‘vervelende’ luchtjes die in de keuken blijven hangen.

Koolstoffilters
Bij afzuigkappen met recirculatie worden de kookdampen de kap ingezogen en na zuivering weer terug de ruimte in gelaten, hier is geen afvoer naar buiten voor nodig. In dit geval heb je te maken met koolstoffilters. Deze filters kunnen niet worden gewassen en dienen na enige tijd te worden vervangen. Er wordt aangeraden om dit iedere 3 tot 6 maanden te doen, maar dit verschilt natuurlijk per huishouden.

Maar hoe weet je wanneer dat moment is aangebroken? Als de ‘vervelende’ geurtjes niet meer verdwijnen uit de keuken is het moment daar om de koolstoffilter te vervangen.


Afzuigkap met vetfilters
Wanneer je een afzuigkap hebt met vetfilters is vervanging van de filters niet nodig. In de meeste gevallen gaan deze filters net zo lang mee als de afzuigkap zelf. Bij deze filters is het een kwestie van reinigen. Dit kan door ze af te wassen of in de vaatwasser te doen. Deze filters reinigen kun je zo vaak doen als je wilt, maar één keer in de twee maanden wordt aangeraden.

Voor zowel de afzuigkappen met koolstoffilters als de vetfilters is het handig om een handleiding te raadplegen voor je de filters verwijdert. Dit voorkomt (onherstelbare) fouten.

plasmamadeuitleg

Permanent recirculatiefilter
Redelijk nieuw en onbekend op de keukenmarkt is de Plasma Made recirculatiefilter. Deze filter is op iedere afzuigkap te monteren. In de filter wordt ‘vervuilde’ lucht door een natuurlijke reactie omgezet in schone lucht. De schone lucht wordt vervolgens weer terug de ruimte in geblazen. Deze filters zijn kostbaar, maar gaan wel een afzuigkap-leven lang mee en hoeven dus niet vervangen te worden.

Plasma Made heeft twee verschillende filters. De  kokervormige filter is gemakkelijk aan te sluiten op een luchtafvoer met een diameter van 150 mm. De platte filter is geschikt voor platte afvoerkanalen. Bijvoorbeeld bij werkbladafzuiging en downdrafts.

Lees ook: Waar moet je aan denken bij het kopen van een afzuigkap?

Heb jij nog vragen over het vervangen van filters in de afzuigkap of afzuigkappen in het algemeen? Neem dan contact op met ons via 0226-355340 of lees onze keuzegids voor afzuigkappen. 

One Comment Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *