Wanneer moet ik de filter in mijn afzuigkap vervangen?

Wij krijgen vaak de vraag wanneer je een filter van een afzuigkap moet vervangen. Dit is voor iedereen verschillend. Het hangt van meerdere factoren af hoe vaak de filter vervangen moet worden, maar belangrijker nog is het type afzuigkap wat je hebt. Soms hoeven filters namelijk nooit vervangen te worden!

Een afzuigkap zorgt er voor dat kookdampen uit een ruimte worden gehaald en worden afgevoerd. Om de prestaties van je afzuigkap te behouden is onderhoud erg belangrijk. In de afzuigkap zitten filters die na verloop van tijd verzadigd kunnen raken. Daardoor kunnen kookdampen in de keuken blijven hangen.

Koolstoffilters

Bij afzuigkappen met recirculatie worden de kookdampen opgezogen en na zuivering weer terug de ruimte in gelaten. Hier is geen afvoer naar buiten voor nodig. In dit geval heb je te maken met koolstoffilters. Deze filters kunnen niet worden gewassen en dienen na enige tijd te worden vervangen. Er wordt aangeraden om dit iedere 3 tot 6 maanden te doen, maar dit verschilt natuurlijk per huishouden.

Maar hoe weet je wanneer dat moment is aangebroken? Als de ‘vervelende’ geurtjes niet meer verdwijnen uit de keuken is het moment daar om de koolstoffilter te vervangen.

Afzuigkap met vetfilters

Heb je een afzuigkap met vetfilters? Dan is vervanging vaak niet nodig. In de meeste gevallen gaan deze filters namelijk net zo lang mee als de afzuigkap zelf. Deze filters moet je wel reinigen: Dit kan door ze af te wassen of door ze in de vaatwasser te doen. Reinigen kun je zo vaak doen als je wilt, maar één keer in de twee maanden wordt aangeraden.

Voor zowel de afzuigkappen met koolstoffilters als de vetfilters is het handig om een handleiding te raadplegen voor je de filters verwijdert. Dit voorkomt (onherstelbare) fouten.

Permanent recirculatiefilter

plasmamadeuitleg

Een handige optie is de Plasma Made recirculatiefilter. Deze filter is op iedere afzuigkap te monteren. In de filter wordt ‘vervuilde’ lucht door een natuurlijke reactie omgezet in schone lucht. De schone lucht wordt vervolgens weer terug de ruimte in geblazen. Plasma Made filters zijn kostbaar, maar gaan net zo lang mee als de afzuigkap zelf. De filter zelf hoeft (bijna nooit) vervangen te worden.

Plasma Made heeft twee verschillende filters. De kokervormige variant is gemakkelijk aan te sluiten op een luchtafvoer met een diameter van 150 mm. De platte versie is geschikt voor platte afvoerkanalen, bijvoorbeeld bij werkbladafzuiging en downdrafts.

Lees ook: Waar moet je aan denken bij het kopen van een afzuigkap?

Heb jij nog vragen over het vervangen van filters in de afzuigkap of afzuigkappen in het algemeen? Neem dan contact op met ons via 0226-355340 of lees onze keuzegids over dit onderwerp.

3 Comments Voeg uw reactie toe

 1. F. Bouhuys schreef:

  We hebben een whirlpool wandafzuigkap met randafzuiging .
  Is deze ook geschikt voor een PlasmaMade filtermateriaal het nummer AKR855/1GBL
  Graag een reactie.

  1. Keukenloods schreef:

   Beste F.,

   Bedankt voor je vraag! PlasmaMade filters passen op veel afzuigkappen, maar niet alle varianten. Ik zal dit neerleggen bij mijn collega, die zal contact opnemen via de mail.

   Hartelijke groeten,
   Emma | Keukenloods.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *