Keukenplank of bovenkast: Wat past beter bij jou?

Opbergruimte in een keuken is onmisbaar. Hoe heb je anders je kookgerei makkelijk binnen handbereik? Gelukkig maakt noodzaak niet saai en kun je het allemaal aanpassen naar je eigen smaak. Ga jij voor keukenplanken, -kasten of het beste van beiden?

De ruimte boven het werkblad is de ideale plek om extra opberggelegenheid te creëren voor je spullen. Je kunt dit op verschillende manieren indelen. Om jou te inspireren, zetten we een aantal varianten voor je op een rijtje met voor- en nadelen.

Lekker traditioneel: De bovenkast

Borden, glazen of smaakmakers: De bovenkast is veelzijdig voor een variatie van verschillende items. Er zijn dan ook diverse uitvoeringen. Zo is glas heel toepasselijk in landelijke keukens, waardoor je in één oogopslag kunt zien wat in de kast staat. Solide versies met of zonder greep passen juist weer bij keukens in de moderne stijl. We zien tegenwoordig ook andere versies, zoals ondoorzichtig glas. Dit geeft een wat meer open uitstraling. Er zijn natuurlijk meer mogelijkheden: Bovenkasten kun je ook een andere kleur of textuur geven dan de onderkasten. De ideale afwisseling als je houdt van bijvoorbeeld een dieprode kleur, maar een hele keuken in deze kleur een te grote stap vindt!

Wat zijn de voordelen van bovenkasten? Ten eerste zijn deze heel praktisch: Ze bieden vaak meer ruimte dan planken omdat ze wat dieper zijn en spullen zijn minder gevoelig voor stof. Bovendien bieden bovenkasten de ideale mogelijkheid om lichtspotjes te plaatsen, waardoor je werkblad goed verlicht wordt. Daarnaast is de kans kleiner dat iets op de grond valt. Handig als je energieke huisdieren hebt die graag op meubels klimmen – of als je zelf een beetje onhandig bent natuurlijk. 😉

Open uitstraling: De keukenplank

Een mooie toevoeging van een open keuken is de bovenplank. Hier kun je leuke accenten plaatsen die je keuken karakter geeft, zoals een mooie vaas of plant. Deze optie staat heel mooi in een industriële keuken, maar past eigenlijk bij alle stijlen. Net hoe je het zelf indeelt.

Een bovenplank biedt veel voordelen. Zo neemt deze optie minder ruimte in, waardoor de keuken ruimer oogt. Daarnaast is het erg gemakkelijk om iets te pakken wat je nodig hebt, omdat je natuurlijk geen deur hoeft te openen. Het is ook de ideale oplossing als je je keuken een nieuwe look wilt geven. De plaatsing is eenvoudig en een bijpassend exemplaar is zó gevonden. Een houten plank bijvoorbeeld staat bijna overal bij!

De compromis: een combinatie

Dat er twee opties zijn, betekent natuurlijk niet dat je móet kiezen. Je kunt simpelweg ook voor een combinatie gaan. Een plank onder een kast of andersom, een gedeeltelijk open kast, ga zo maar door: De mogelijkheden zijn eindeloos!

Welke optie past bij jou?

Heb je veel spullen en weinig opbergruimte in onderkasten? Dan past een bovenkast beter bij je. Hier kun je meer gerei kwijt zonder dat het rommelig lijkt, zoals dat bij een plank het geval kan zijn. Ben je meer van een open uitstraling en hou je je spullen graag bij de hand? Dan is een keukenplank iets voor jou. 

Zoek je inspiratie? Op onze keukenpagina staan allerlei soorten keukens in verschillende stijlen. Je kunt ze opslaan op je persoonlijke moodboard, zodat je ze later makkelijk terug kunt vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *