Stomen, braden, ontdooien en eieren pocheren: het zijn slechts een paar van de mogelijkheden van een stoomoven. Bovendien behouden je bereide vlees en groenten de smaak en voedingstoffen beter dan reguliere ovens. Geen wonder dat steeds meer mensen voor dit veelzijdige apparaat kiezen! Maar wat zijn de specialiteiten van een stoomoven, en wat kan je er zoal mee bereiden? Wij zochten drie recepten voor lekker eten uit.
Maar waarom is een stoomoven eigenlijk zo praktisch? Dit apparaat zorgt voor meer gemak: voorverwarmen duurt door de lage temperatuur niet lang of helemaal niet nodig, voedsel wordt gelijkmatig gegaard en complete maaltijden met verschillende ingrediënten kunnen gelijktijdig worden bereid. Bovendien is schoonmaken een eitje doordat vet- en etensresten door de oven los gestoomd worden.
Genoeg redenen dus om lekker te kokkerellen! Met deze 3 recepten zit jij gebakken.
Pompoenbrood
Voorbereiding: 20-30 minuten
Bereiding: 45 minuten
Ingrediënten voor pompoenbrood (Genoeg voor zo’n 7 plakken):
- 300 gram pompoen of pompoenpuree
- 150 ml kokos- of zonnebloemolie
- 250 gram amandelmeel
- 3 eieren
- 3 theelepels kaneel
- 1 theelepel vanille aroma
- 2 theelepels bakpoeder
- Snufje zout
Zo maak je pompoenbrood:
Heb je al pompoenpuree in huis? Dan kun je eerste stap overslaan.
- Snijd de pompoen in blokken van zo’n 3 centimeter en gaar deze in 15-25 minuten op 100 graden. Vergeet niet om bakpapier te gebruiken!
- Mix de gare pompoen vervolgens in een kom met de eieren, kokos- of zonnebloemolie en de vanille totdat het een glad mengsel wordt.
- Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng het geheel opnieuw. Zorg ervoor dat er geen stukjes of klontjes in zitten.
- Giet de mix in een bakvorm en zet deze in de stoomoven op 180 graden (vochtigheid op 50%) voor zo’n drie kwartier.
- Is de tijd om? Dan komt nu het moeilijkste gedeelte: Wachten tot het brood afgekoeld is. Geniet daarna van heerlijk verse pompoenbrood! Ben je van plan om deze of een gedeelte later een paar dagen later op te eten? Vries het dan in.
Groenteschotel en kruidige kip
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 30 minuten
Ingrediënten voor een groenteschotel met kruidige kip (Genoeg voor 2 personen):
- 2 kipfilets
- 500 gram van je favoriete groenten (bijvoorbeeld wortel, aardappel, courgette, bieten, bloemkool en broccoli)
- Vloeibare honing (optioneel)
- Olijfolie
- Enkele takjes tijm
- Paprikapoeder
- Kerriepoeder
- Peper
- Zout
Zo maak je een groenteschotel met kruidige kip:
- Marineer de kip in olijfolie met paprikapoeder, kerriepoeder en wat zout en peper
- Snijd de groenten in gelijke stukken en sprenkel hier wat honing overheen naar wens
- Leg de kipfilets op de braadslede met de tijm. Bedek met aluminiumfolie
- Stel de stoomoven in op 100 graden en bak het geheel voor 40 minuten
- Enjoy!
Crème brûlée
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 45 minuten
Ingrediënten voor crème brûlée (Genoeg voor 6 porties):
- 750 ml room
- 2 vanillestokken
- 100 gram suiker
- 8 eidooiers
Zo maak je crème brûlée:
- Doe de room in een pan. Maak de vanillestokjes open door ze in de lengte door te snijden en voeg ze bij de room
- Laat dit langzaam doorkoken voor ongeveer 5-10 minuten
- Meng de eidooier met de suiker. Doe dit geleidelijk, zodat je de eieren niet opklopt. Giet dan de room erbij.
- Verdeel het mengsel over 6 bekers (let goed op dat deze geschikt zijn voor de oven!) en plaats ze op een rooster in de oven
- Stel de stoomoven in op 100 graden voor 3 kwartier
- Zijn je creaties klaar? Laat ze afkoelen en bestrooi met suiker. Brand vervolgens de suiker tot het karamelliseert
Wil je echt eens wat anders proberen? Probeer dan eens sous vide uit. Deze manier van koken is ideaal voor vlees en vis. Nieuwsgierig geworden? Lees hier wat andere voordelen van sous vide zijn.
Bronnen: AEG, Miele
Lees ook:
One Comment Voeg uw reactie toe