Hydrolyse in een stoomoven, hoe werkt dat?

Sommige ovens hebben een zelfreinigende functie, zoals pyrolyse, katalytische wanden of hydrolyse. Dat laatste is een technisch snufje van stoomovens. Maar wat is hydrolyse precies, en hoe gaat dat in zijn werk?

Het is een waarschijnlijk hét klusje met de nare nasmaak: Het reinigen van de oven nadat je een heerlijk gerecht hebt klaargemaakt. Vaak betekent dat schrobben en boenen met een doekje en schoonmaakmiddel om hardnekkig vet te verwijderen. Gelukkig helpt een stoomoven een handje met behulp van het hydrolyse-programma.

Wat is hydrolyse?

Waar staat hydrolyse eigenlijk voor? Hydrolyse is een samenstelling van twee Griekse woorden: Hydro (water) en lyse (scheiden). Simpel beschrijft het – in dit geval – het proces van de afbraak van etensresten met behulp van water. En dat betekent voor jou een stukje gemak en tijdsbesparing!

Hoe werkt hydrolyse?

Je laat het hydrolyse-programma het grootste werk doen. Zelf hoef je alleen water gemengd met afwasmiddel op de bodem van de oven te gieten. Vervolgens zet je de oven aan op de hydrolyse-stand. De duur hiervan hangt af van het model van de oven en neemt doorgaans een halfuur in beslag.

Door het water en afwasmiddel worden vet- en etensresten losgeweekt. Na het stoomprogramma kun je dus gemakkelijk deze resten afnemen met een zachte doek. Appeltje eitje!

Voordelen en recepten

Niet alleen de hydrolyse-stand is een groot voordeel van een stoomoven. Wist je dat voedsel door stomen niet kan aanbranden? Lees in dit artikel meer voordelen.

Ben jij op zoek naar een oven met een hydrolyse reinigingssysteem? Bekijk dan ons assortiment op Keukenloods.nl.

Heb je al een stoomoven, maar weet je nog niet wat je gaat eten vanavond? Hier vind je heerlijke recepten om heerlijk te eten uit de stoomoven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *