Het verschil tussen een condensdroger en warmtepompdroger?

Als je dit leest, ben je vast op zoek naar een (nieuwe) wasdroger. Maar tijdens zo’n zoektocht stuit je vaak op de vraag: ‘Ga ik voor een condensdroger of warmtepompdroger?’ In dit artikel leggen we in het kort het verschil tussen deze twee drogers uit en wat de voor- en nadelen zijn.

De condensdroger
Bij dit type wasdroger wordt vocht uit de lucht gehaald waarmee de was gedroogd wordt. Dit vocht wordt opgevangen in een reservoir die je leegt na elke droogbeurt. Soms kan dat reservoir worden aangesloten op een afvoer. In dat geval hoef je het bakje niet te legen.

Voordelen:
1. Een vrij snelle droogbeurt. Dit komt omdat de was met vrij hete lucht wordt gedroogd.
2. Vaak goedkoper dan een warmtepompdroger. Omdat deze ook al langer op de markt is.
3. Vooral geschikt als je 1 tot 2 keer per week je wasgoed wilt drogen.

Nadelen:
1. Ze zijn niet zo zuinig als een warmtepompdroger.
2. Niet alle wasgoed kan erin. Delicaat wasgoed dat op lage temperatuur gedroogd moet worden, kan niet altijd in een condensdroger. Dit is omdat veel condensdrogers niet op lage temperatuur kunnen drogen.

warmtepomp-droger-besparing
De werking van een warmtepompdroger.

De warmtepompdroger
Deze drogers zijn in principe ook condensdrogers. Het enige verschil is dat de machine over een warmtepomp beschikt. In deze compressor wordt koelmiddel onder grote druk omgezet van gasvorm naar vloeibare vorm. Hierbij komt warmte vrij die weer gebruikt wordt om de was mee te drogen. De vochtige lucht van het wasgoed wordt vervolgens weer langs het koelmiddel geleidt, waardoor de lucht condenseert. Het condens wordt opgevangen in een condensreservoir of afgevoerd via waterleiding. Een warmtepompdroger kan op lagere temperatuur drogen dan een gewone condensdroger. Hierdoor kun je ook gevoelig wasgoed in de droger doen.

Voordelen:
1. Warmtepompdrogers zijn relatief zuinig.
2. Je kunt ook met gemak delicate was drogen op lage temperatuur
3. Vooral geschikt als je vaak je wasgoed wilt drogen.

Nadelen:
1. Deze type drogers zijn redelijk prijzig vergeleken met condensdrogers.
2. Een droogbeurt (op lage temperatuur) duurt lang. In sommige gevallen wel 2 uur.

Nog een kleine tip:
Bij het gebruik van een condensdroger of warmtepompdroger is het belangrijk om de condensor na enige tijd schoon te maken. Deze is soms niet uitneembaar, en daarom vrij lastig te reinigen. In die gevallen kun je ook kiezen voor een wasdroger met zelfreinigende condensor of uitneembare condensor.

Afvoerdrogers
De afvoerdroger komt niet heel vaak meer voor in de Nederlandse huishoudens. Deze droger heeft een speciale afvoerbuis (of -slang) die je naar buiten moet leiden. Dit kan via een raam of andere kier of een speciale opening. Qua energiezuinigheid en duur van een programma is de afvoerdroger vergelijkbaar met een condensdroger. Een groot voordeel is dat je geen condensreservoir hoeft schoon te maken omdat de vochtige lucht direct naar buiten wordt geleid. Ook heb je minder last van vochtige lucht in huis en kreukt je kleding minder dan in een condensdroger.

Er bestaan ook nog afvoerdrogers die op een gasleiding worden aangesloten. Deze drogers verwarmen de lucht door middel van gas, wat efficiënter is dan elektriciteit. Hierdoor is een gasdroger bijna net zo zuinig als een warmtepompdroger. Een voordeel van de gasdroger is dat de gemiddelde programmaduur korter is dan bij een warmtepompdroger.

Bekijk alle drogers in de webshop van Keukenloods.nl of lees meer over drogers in onze handige keuzegids. Wil je persoonlijk advies? Neem contact op met onze medewerkers of kom langs in één van onze Keukenloods winkels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *