Overstappen van gas op inductie: kan je je pannen blijven gebruiken?

Koken op inductie is energiezuiniger, veiliger en makkelijker in onderhoud dan gas. Overstappen kan dus heel gunstig uitpakken. Maar hoe zit dat met de pannen die je al hebt? Moet je die weg doen of kan je ze alsnog op een inductiekookplaat gebruiken?

Magnetische bodem

Een inductiekookplaat verwarmt pannen met behulp van magneten. Als je een pan zonder magnetische bodem op een kookpit zet, gebeurt er dus niets. Vaak hebben koperen of rvs-pannen ook een magnetische bodem, net als gietijzeren exemplaren. Een pan met de juiste bodem herken je aan spoelteken of de verpakking. Heb je deze niet meer? Pak dan een magneet en test of deze aan de bodem van de pan blijft kleven. Is dat het geval, dan is het materiaal van de pan  geschikt!

Vervormde bodem

De verdeling van de temperatuur door gas is niet altijd gelijkmatig. De bodem van een pan kan daardoor vervormen en gaat daardoor wiebelen op een plat oppervlak. Is de bodem een beetje krom of ongelijk? Dan kan deze nog gewoon op een inductiekookplaat werken. Let er wel op dat je deze pan dan niet sleept of draait over het oppervlak, daardoor kunnen snel krassen ontstaan.

Kortom: Diverse pannen zijn gewoon geschikt voor inductie, ook als je ze jarenlang op een gaskookplaat gebruikt hebt. Hebben jouw pannen de magneettest niet doorstaan of is de bodem erg vervormd? Kijk dan voor nieuwe pannen.

Wil je nog niet overstappen, maar wil je er wel meer over weten? Lees meer over de overstap van gas naar een keramische kookplaat of inductiekookplaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *