Overstappen van gas op inductie: kan je je pannen blijven gebruiken?

Koken op inductie is energiezuiniger, veiliger en makkelijker in onderhoud dan gas. Overstappen kan dus heel gunstig uitpakken. Tevens wil de Rijksoverheid de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie: vanaf 2050 kun je in principe niet meer koken op gas. Maar hoe zit dat met de pannen die je al hebt? Moet je die weg doen of kan je ze alsnog op een inductiekookplaat gebruiken?

Magnetische bodem

Een inductiekookplaat verwarmt pannen met behulp van magneten. Als je een pan zonder magnetische bodem op een kookplaat zet, gebeurt er dus niets. Vaak hebben koperen of rvs-pannen ook een magnetische bodem, net als gietijzeren exemplaren. Een pan met de juiste bodem herken je aan een spoelteken op de verpakking of op de onderkant van de pan.

Geen logo te vinden? Controleer eerst even de onderzijde van de pan, deze dient vlak te zijn zonder eventuele braampjes, welke krassen kunnen veroorzaken op de glasplaat. Met een magneet kun je testen of de pan geschikt is voor inductie. Blijft deze langer dan 5 seconden aan de pan plakken? Dan kun je de pan gebruiken op een inductie kookplaat!

Vervormde bodem

De verdeling van de temperatuur door gas is niet altijd gelijkmatig. De bodem van een pan kan daardoor vervormen en kan dan wiebelen op een plat oppervlak. Is de bodem een beetje krom of ongelijk? Dan kan deze nog gewoon op een inductiekookplaat werken. Let er wel op dat je deze pan dan niet sleept of draait over het oppervlak, daardoor kunnen snel krassen ontstaan.

Kortom: Tegenwoordig zijn de meeste pannen geschikt voor inductie, ook als je ze jarenlang op een gaskookplaat gebruikt hebt. Hebben jouw pannen de magneettest niet doorstaan of is de bodem erg vervormd? Kijk dan voor nieuwe pannen.

Wil je nog niet overstappen, maar wil je er wel meer over weten? Lees meer over de overstap van gas naar een keramische kookplaat of inductiekookplaat.

8 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Hans Hoek schreef:

  Hallo,

  Ik heb e.e.a. gelezen. Ik heb enkele dagen geleden een inductie kooplaat gekocht en nu enkele keren gebruikt.
  Wat mij opvalt is dat de pannen bij het roeren gaan glijden. Hoe zou ik dat kunnen voorkomen/

  1. Keukenloods schreef:

   Beste Hans,

   Oei, dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Wil je je ordernummer toesturen naar [email protected]? Dan kijk ik met je mee.

   Groeten, Emma.

 2. floris schreef:

  Ik zit al een tijdje te overwegen om van gas over te stappen naar inductie. Ik vind het goed dat je een artikel erover plaatste, want ik wist niet eens dat ik mijn huidige pannen kan gebruiken. Ik dacht dat je speciale pannen moest kopen. Wordt de kooktijd op inductie ingekort of is er geen verandering vergeleken op gas?

  1. Keukenloods schreef:

   Beste Floris,

   Goed om te horen! Qua verwarmingstijd scheelt het nauwelijks. Veel kookplaten warmen de pan heel snel op, vooral als ze over een boosterfunctie beschikken. Bij een 1-fase kookplaat (die je op een normaal stopcontact kan aansluiten) kan het iets langer duren omdat het vermogen afgewisseld wordt, maar dit scheelt in de praktijk misschien een halve minuut.

   Hartelijke groeten, Emma

 3. Maurice schreef:

  Hallo nu heb ik een nieuwe pannenset bij u gekocht maar deze wiebelen op mijn inductie kookplaat pannenset heeft kenmerk uitstekend voor inductie door u gekregen.
  Zijn ze wel goed ik meen dat de pannen niet mogen wiebelen?

  1. Keukenloods schreef:

   Beste Maurice,

   Dat is gek! Kun je je ordernummer naar [email protected]? Dan kijken we met je mee.

   Hartelijke groeten,
   Emma | Keukenloods.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *