Welke pannen zijn ovenbestendig?

Stel je voor: voor een heerlijk diner laat je een stukje vlees even dichtschroeien in de pan op de kookplaat, waarna je de pan in de oven zet om het vlees te laten garen. Als je eindelijk de piep van de timer hoort, tref je de pan met gesmolten handvatten aan. Oeps, die was dus niet ovenbestendig…

De oven is een handige hulp tijdens het bereiden van maaltijden. Als je hierbij pannen gebruikt, is het handig om zeker te weten of ze hier wel geschikt voor zijn. Maar hoe weet je of dat zo is?

Kunststof handvatten

In de oven is er gevaar dat onderdelen van sommige pannen vervormen of zelfs smelten. Het materiaal is dan niet geschikt voor de hoge temperaturen die worden bereikt. Zo kun je pannen met kunststof handvatten beter uit de buurt houden van ovens. Er bestaan wel pannen met kunststof die hiervoor geschikt zijn, en dit staat dan ook specifiek in de omschrijving. Deze exemplaren zijn vaak wat prijziger.

Er zijn ook pannen waarvan je het handvat los kunt koppelen. Hierdoor neemt de pan minder ruimte in beslag en hoef je je geen zorgen te maken of het handvat ovenbestendig is. Houd er dan wel rekening mee als je ‘m weer uit de oven haalt: het oppervlak is natuurlijk erg warm.

Geschikte materialen

Over het algemeen kunnen volledig roestvrijstalen, gietijzeren, aluminium en plaatstalen pannen in de oven. Let wel goed op: ze kunnen niet allemaal tegen dezelfde maximumtemperatuur. Waar een exemplaar van aluminium bijvoorbeeld tegen 175 graden kan, is een gietijzeren variant bestand tegen 250 graden. Dit hangt sterk af van de kwaliteit en het merk. Lees je dus goed in en raadpleeg altijd de leverancier als je twijfelt.

Ovenvaste pannen

Ben je benieuwd naar ovenvaste exemplaren? We hebben verschillende soorten pannen in het assortiment, zowel los verkrijgbaar als in een set. In de specificaties staan vermeld of ze geschikt zijn voor de oven. Mocht je nog vragen hebben, kun je natuurlijk altijd bellen met onze klantenservice via 0226 355 340.

Meer over pannen

Stap je over van gas naar inductie? Dan is het goed om te weten of je je huidige pannen kunt blijven gebruiken.

One Comment Voeg uw reactie toe

  1. jaap van der klooster schreef:

    was op zoek naar ovenbestendige pannen. kwam op jullie site, storend dat jullie het hebben over handvaten, verder in de tekst weer handvatten? nog steeds op zoek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *