Power Management: zo sluit je een inductiekookplaat aan op 1-fase

Stap je over van gas naar inductie? Dan is er waarschijnlijk een extra groep in de meterkast nodig, omdat de meeste inductiekookplaten een te hoge aansluitwaarde hebben voor een gewoon stopcontact. Dit wordt ook wel een 1-fase aansluiting genoemd. Gelukkig geldt dat niet voor sommige exemplaren dankzij een handige functie: Power Management.

De meeste inductiekookplaten kun je alleen aansluiten middels een speciale Perilex stekker op een krachtstroomaansluiting. Als je hiervoor nog geen extra groep in de meterkast hebt, kan het een aardig kostenplaatje worden. Om er eentje aan te laten maken, ben je er namelijk gemiddeld zo’n 550 euro kwijt, volgens werkspot.nl.

Wat is Power Management?

Inductiekookplaten zijn reguliere exemplaren die je op 2 of 3 fasen kunt aansluiten. Dankzij Power Management is het mogelijk om de apparaten ook te koppelen aan een 1 fase stopcontact van 230 volt. Je kunt deze functie vinden in de inductiekookplaten van Bauknecht, Whirlpool en Indesit.

Power Management wisselt het vermogen tijdens het koken af tussen de gebruikte zones. Zo worden de zones niet allemaal tegelijkertijd aangestuurd en gebruikt de kookplaat minder vermogen op dat moment. Tijdens het koken merk je daar weinig van: de pannen worden even snel verwarmd als bij een reguliere plaat. Je merkt het pas als je alle pitten gebruikt. Deze kun je dan niet allemaal op de hoogste stand zetten.

Heb je gewoon een 2- of 3-fasenaansluiting? Dan kun je de functie simpelweg uitschakelen en het apparaat als een reguliere kookplaat aansluiten en gebruiken.

Geen extra groep nodig

Kookplaten met Power Management hebben een aantal voordelen. Zo hoef je voor deze apparaten geen extra groep in de meterkast aan te laten leggen. Dat scheelt een flink bedrag en verlaagt de drempel als je bijvoorbeeld overstapt van gas naar inductie.

Bovendien kan deze functie aan- en uitgezet worden. Handig voor na een verbouwing of verhuizing en je een krachtstroomaansluiting tot je beschikking hebt! Dat kenmerk onderscheidt dit soort platen van 1-fase inductiekookplaten, die hier niet flexibel in zijn.

De prijs hoeft niet per definitie hoger te zijn. Deze exemplaren zijn immers niet voorzien van uitgebreide functies als geïntegreerde afzuiging, om vermogen te besparen. Dat scheelt een aardig centje. Daardoor hoeft een kookplaat met deze managementfunctie niet meer te kosten dan eentje zonder.

Minder vermogen, mindere resultaten?

Is er dan ook een keerzijde aan dit soort kookplaten? Dat valt te overzien. De kookzones kunnen alleen niet allemaal tegelijkertijd aangezet worden, omdat dit teveel vermogen vergt. De maximale stand wordt dan van 10 verlaagt naar 7. Hiermee kun je alsnog prima koken en heerlijke gerechten bereiden!

Hoe werkt Power Management?

De kookplaat is automatisch ingesteld op een aansluitwaarde van 7,2 kW. Dit kun je heel makkelijk zelf aanpassen.

Na aansluiting op een stopcontact kun je in de eerste 60 seconden het maximaal vermogen aanpassen naar 2,5 kW, 4,0 kW of 6,0 kW. Dit kun je later altijd nog veranderen of terugzetten naar 7,2 kW. 

Wil je precies weten hoe je dit doet? Hier vind je het stappenplan.

Power Management of 1-fase inductiekookplaat?

Heb je geen krachtstroom aansluiting? Of kan je prima uit de voeten met een kookplaat die minder vermogen levert? Dan is een inductiekookplaat met Power Management een handige stukje technologie om in huis te hebben. Op dit moment zijn vrijwel alle modellen van Bauknecht, Indesit en Whirlpool hiervan voorzien. Let wel op: in de specificaties kan nog wel staan dat de aansluiting op 2-fase is. Dit blijft natuurlijk mogelijk als je de functie niet gebruikt.

Zie je een aanpassing in de meterkast niet zitten, dan is een plaat met 1-fase aansluiting ook wellicht interessant. In dit artikel lees je daar meer over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *