Inductiefornuis: Wat zijn de voordelen?

Bij een fornuis denk je vast eerst aan een gaskookplaat. Maar steeds meer fornuizen met inductie duiken op. Hoogste tijd dus om eens een kijkje te nemen!

Wat is een inductiefornuis?

Een inductiefornuis bestaat uit twee onderdelen: een inductiekookplaat en een oven. Net als een gasfornuis kan deze ook meerdere ovens hebben. Veel fornuizen beschikken ook over een opbergvak voor accessoires.

Wat zijn de voordelen van inductie?

Een inductiekookplaat is plat en daardoor heel makkelijk schoon te maken. De kookplaat zelf wordt niet heet, waardoor gemorst eten niet aanbrandt. Je hoeft alleen met een vochtig en zacht doekje (zoals deze) te zwaaien en je bent klaar!

Bovendien is deze vorm van koken ook een stuk veiliger, omdat de kookplaat zelf pannen detecteert en automatisch uitgaat als je geen pan hebt neergezet. Open vuur, zoals bij gas, is dus verleden tijd. Je kunt alle kookzones makkelijk bedienen en ze allemaal tegelijkertijd uitzetten met 1 knop. Een ‘H’ geeft daarnaast aan of kookzones nog warm zijn.

Hoe werkt inductie?

Een inductiekookplaat wekt warmte op door een magnetisch veld te creëren. Dit wordt gedaan door  elektrische spoelen in de plaat. Het magnetisch veld wordt omgezet in warmte, waardoor de pan heet wordt. De kookplaat zelf warmt dus niet op.

Wat is het verschil tussen inductie en keramisch?

Bij een keramische kookplaat worden pannen verwarmd door de opgloeiende plaat zelf. Het duurt wat langer voordat de kookplaat warm genoeg is om de pannen te verhitten, en die blijft ook langer nagloeien. Bij een inductiekookplaat is deze restwarmte sneller weg.

Beide soorten platen zijn glad en daardoor makkelijk schoon te maken. Mits je niet morst, want bij de keramische kookplaat branden etensresten aan door het hete oppervlak. Met inductie heb je dit niet.

Over het algemeen wordt inductie als energiezuiniger gezien dan de keramische variant. Dit komt doordat een keramische kookplaat langer duurt om op te warmen.

Welke pannen gebruik je op een inductiefornuis?

Voor een inductiekookplaat heb je niet altijd nieuwe pannen nodig. Een paar voorwaarden zijn dat de pannen van het juiste materiaal gemaakt is en de bodem vlak is. Als de pannen al gebruikt zijn op gas kan het dus zijn dat je ze gewoon op inductie kunt gebruiken. Let wel op beschadigingen: door gas kan de bodem van een pan vervormen en makkelijk krassen veroorzaken in de plaat.

Weet je niet zeker of je huidige pannen van het juiste materiaal is gemaakt? Dat kan je heel makkelijk zelf testen!

Wat kost een inductiefornuis?

Koken op inductie is doorgaans wat duurder dan koken op gas. Dat prijsverschil zie je ook terug bij fornuizen. De prijs van een inductiefornuis start vanaf zo’n 550 euro. Met een budget vanaf 1000 euro heb je de meeste keuze tussen verschillende A-merken.

Hoeveel een inductiefornuis kost, hangt natuurlijk ook af van de grootte. Zo heb je al een compact exemplaar met 4 kookzones en 1 oven, maar kun je ook kiezen voor 6 kookzones en 4 ovens. Daar betaal je natuurlijk wel wat meer voor.

Wil je meer lezen over de verschillende types fornuizen? Dat kan in onze keuzegids. Of ben je nieuwsgierig naar de inductiefornuizen in ons assortiment? Dat kan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *