Welke kookplaat moet ik kopen?

De kookplaat is onmisbaar in de keuken van nu. Of je nu op zoek bent naar gaskookplaat, elektrische kookplaat of inductiekookplaat, voor iedereen is er een geschikte kookplaat te vinden. Omdat het soms wel lijkt alsof er keuze te veel is, hebben wij uitgezocht waar je op moet letten voor je een kookplaat aanschaft.

De keuze tussen verschillende kookplaten hangt vooral af van jouw voorkeur en wat er mogelijk is in de woning. Heb jij een gasaansluiting en vind je dit prettig koken? Dan is het een logisch gevolg wanneer je voor een gaskookplaat kiest. Maar past dit ook in je werkblad of moet je misschien voor een vrijstaande kookplaat gaan? Onderstaand de meest voorkomende kookplaten waaruit gekozen kan worden: de gaskookplaat, inductiekookplaat, vrijstaande kookplaat en keramische kookplaat.

Gaskookplaat

Koken op gas is nog steeds erg populair. Daarom staan ook de ontwikkelingen op het gebied van gaskookplaten niet stil. Tegenwoordig vind je bijvoorbeeld ook een wokbrander terug op deze plaat. Naast de standaard gaskookplaten met een rvs uitstraling zijn er nu ook gas op glaskookplaten. Naast dat dit er qua design erg mooi uit ziet is de plaats ook makkelijk schoon te maken.

Inductiekookplaat

Koken op inductie is in de afgelopen jaar flink toegenomen in populariteit. Op een inductiekookplaat kook je bijvoorbeeld zuiniger dan op de keramische versie en ook de verwarming van de plaat gaat een stuk sneller. Naast het strakke design is de plaat ook nog eens makkelijk te reinigen.

Keramische kookplaat

Een keramische kookplaat is voorzien van een glazen plaat waarop met lijnen is aangegeven waar de kookzones zich bevinden. De kookzones krijgen bij opwarming een rode kleur. Keramische kookplaten worden tegenwoordig veel ingeruild voor inductie.

Vrijstaande kookplaat

Vrijstaande kookplaten worden veelal los op een aanrechtblad gezet of bovenop een tafelmodel koelkast om ruimte te besparen. In het geval van een vrijstaande kookplaat kun je nog kiezen voor een deksel om de kookplaat af te sluiten en daarmee weer werkruimte te creëren.

De  nieuwe kookplaten die steeds populairder worden zijn bijvoorbeeld kookplaten met geïntegreerde afzuiging en domino elementen

Tips voor het uitkiezen van een nieuwe kookplaat

Als je er eenmaal uit bent over welk model je wilt, zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Past de gekozen kookplaat in het werkblad als je deze wilt inbouwen of zijn er aanpassingen nodig? De juiste nismaten zijn hier van belang. Lees hier hoe je de nismaten van je kookplaat meet.
 • Wil je op gas gaan koken? Controleer dan eerst of er een gasaansluiting aanwezig is in de woning.
 • Een elektrische kookplaat moet op een aparte groep worden aangesloten of op krachtstroom.
 • Voor welke bediening ga je kiezen? Wil je een kookplaat met draaiknoppen, touch of tiptoetsen.
 • Hoe makkelijk is de kookplaat te reinigen? En hoe kun je dit het beste doen?
 • Heb je de juiste pannen om te koken op de (nieuwe) kookplaat? Voor een inductiekookplaat zijn bijvoorbeeld speciale pannen nodig. Lees hier hoe je kunt testen of jouw pannen geschikt zijn voor gas.

Heb je hulp nodig bij het uitkiezen van een geschikte kookplaat? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak in één van onze filialen. Wil je meer informatie over kookplaten? Lees dan onze handige keuzegids voor kookplaten.

untitled-2

11 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Kobus schreef:

  ik wil een inductie kookplaat gaan gebruiken, moet ik daarvoor een electricien gaan inschakelen?

  1. Keukenloods schreef:

   Beste Kobus,

   Inductie kookplaten worden geleverd zonder stekker (perilex) en vaak ook zonder aansluitsnoer (5 aderig). Geadviseerd wordt om inductie kookplaten door een vakbekwaam persoon te laten aansluiten, voor jouw eigen veiligheid en omdat je geen recht hebt op garantie bij het foutief aansluiten. Ik hoop je hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

   Groet, Emma

 2. Gerard Laernoes schreef:

  Heb je krachtstroom nodig voor een inductiekookplaat?

  1. Keukenloods schreef:

   Hoi Gerard,

   Dit hangt af van de inductiekookplaat. De een heeft meer stroom nodig dan de ander. Je kunt voor het beste advies even contact opnemen met een van mijn collega’s van de verkoopafdeling via: 0226-355340.

   Groet, Emma

 3. C.v.d.Leeden schreef:

  Ik heb een keramische kookplaat die gekoppeld is aan de etna oven, als ik een nieuwe kookplaat wil welke kan ik dan nog kopen??

  1. Keukenloods schreef:

   Beste C.,
   Het is helaas niet mogelijk om een nieuwe kookplaat te koppelen. De kookplaat en oven moeten in een set worden aangeschaft.
   Groeten, Emma.

 4. J. Bruijnis schreef:

  Ls. Ik heb een oude inductieplaat op 3 fasen krachtstroom. Kan ik een 2 fasen plaat daarop aansluiten?

  1. Keukenloods schreef:

   Beste Jelle,

   Is er een perilex stekker aanwezig? Dan is dit inderdaad mogelijk. Als je het niet zeker weet, kunnen mijn collega’s ook met je meekijken. Zij zijn bereikbaar op 0226-355 340.
   Veel succes met het vinden van jouw nieuwe inductiekookplaat!

   Hartelijke groeten,
   Emma

 5. Hanny Migchelbrink schreef:

  ik heb een aanrechtblad met een nismaat van 56 bij 49 cm. ik ben op zoek naar een inductie kookplaat die daarin past. Ik heb af en toe pannen van 25 tot 35 liter die aan de kook moeten.(bier brouwen) De pannen hebben een doorsnede van 32 cm. Welk apperaat raad u mij aan? En wat voor een aansluiting moet ik daarvoor hebben?

  Hartelijke groet, Hanny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *