Wat is het verschil tussen een inductie en keramische kookplaat?

In steeds meer huishoudens wordt keramisch koken ingeruild voor koken op inductie. Maar ben jij op de hoogte van alle voor- en nadelen? Wist jij bijvoorbeeld dat een keramische plaat meer energie verbruikt dan een inductie kookplaat?

Opwarmen en restwarmte
Een inductie kookplaat verwarmd veel sneller dan een keramische versie. Daarnaast koelt inductie ook meteen af zodra de plaat wordt uitgezet. Bij een keramische kookplaat duurt het even voor de plaat warm is, maar ook voordat deze echt afgekoeld is. Het is ideaal om de restwarmte van de plaat te gebruiken om eten warm te houden, maar energiezuinig en veilig is het niet.

Levensduur
De levensduur van een keramische kookplaat ligt gemiddeld hoger dan die van een inductie kookplaat. Dit hangt uiteraard ook af van de manier waarop de kookplaat wordt behandeld.

Pannen voor inductie
Voor een inductie kookplaat heb je pannen nodig die daarvoor geschikt zijn. Ze moeten beschikken over een magnetische bodem. Wanneer je oude pannen eerst hebt gebruikt voor een andere manier van koken, moeten deze in de meeste gevallen vervangen worden. Voor keramisch koken heb je geen speciale pannen nodig.

Prijs
Om een inductiekookplaat aan te schaffen moet je vaak iets dieper in de buidel tasten dan bij een keramische kookplaat. Dit geld kun je echter weer goed terug verdienen door de energie die je bespaart met het koken op inductie.

Stroom
Een keramische kookplaat heeft bijna altijd een 5-polige stekker. Hiervoor is dus een speciaal stopcontact nodig. Dit geldt ook voor inductie kookplaten.  In beide gevallen is het aan te raden om de kookplaat te laten aansluiten door een erkende monteur. Hiermee voorkom je problemen zoals kortsluiting of dat de kookplaat niet goed werkt.

Heb jij hulp nodig bij het uitzoeken van een kookplaat? Lees dan ons blog over de eigenschappen van de verschillende kookplaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *