Wat is het verschil tussen een inductie en keramische kookplaat?

In steeds meer huishoudens wordt keramisch koken ingeruild voor koken op inductie. Maar ben jij op de hoogte van alle voor- en nadelen? Wist jij bijvoorbeeld dat een keramische plaat meer energie verbruikt dan een inductie kookplaat?

Opwarmen en restwarmte
Een inductie kookplaat verwarmt veel sneller dan een keramische versie. Daarnaast koelt inductie ook meteen af zodra de plaat wordt uitgezet. Bij een keramische kookplaat duurt het even voor de plaat warm is, maar ook voordat deze echt afgekoeld is. Het is ideaal om de restwarmte van de plaat te gebruiken om eten warm te houden, maar energiezuinig en veilig is het niet.

Levensduur
De levensduur van een keramische kookplaat ligt gemiddeld hoger dan die van een inductie kookplaat. Dit hangt uiteraard ook af van de manier waarop de kookplaat wordt behandeld.

Pannen voor inductie
Voor een inductie kookplaat heb je pannen nodig die daarvoor geschikt zijn. Ze moeten beschikken over een magnetische bodem. Wanneer je oude pannen eerst hebt gebruikt voor een andere manier van koken, moeten deze in de meeste gevallen vervangen worden. Voor keramisch koken heb je geen speciale pannen nodig.

Prijs
Om een inductiekookplaat aan te schaffen moet je vaak iets dieper in de buidel tasten dan bij een keramische kookplaat. Dit geld kun je echter weer goed terug verdienen door de energie die je bespaart met het koken op inductie.

Stroom
Een keramische kookplaat heeft bijna altijd een 5-polige stekker. Hiervoor is dus een speciaal stopcontact nodig. Dit geldt ook voor inductie kookplaten.  In beide gevallen is het aan te raden om de kookplaat te laten aansluiten door een erkende monteur. Hiermee voorkom je problemen zoals kortsluiting of dat de kookplaat niet goed werkt.

Heb jij hulp nodig bij het uitzoeken van een kookplaat? Lees dan ons blog over de eigenschappen van de verschillende kookplaten of lees alles over kookplaten in onze keuzegids.

2 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Kees schreef:

  U schrijft in de paragraaf “Levensduur”:
  “De levensduur van een keramische kookplaat ligt gemiddeld hoger dan die van een inductie kookplaat.”

  Mijn ervaring met een normaal, ouderwets instapmodel gaskookplaat is dat die gerust 40 jaar meegaat bij dagelijks normaal gebruik.

  De prijsniveaus van deze kookplaten zijn bijzonder laag in vergelijk met inductiekookplaten, welke volgens berichten op MilieuCentraal.nl het meest zuinig wat betreft verbruik moeten zijn. Verbruik is één ding, maar duurzaamheid in de vorm van de levensduur van het apparaat is een ander.

  Hoe lang gaat een inductiekookplaat mee, en waarom – dan wel hoe – zou een solid-state-apparaat bij normaal gebruik eigenlijk stuk kunnen gaan?

  1. Keukenloods schreef:

   Beste Kees,

   Bedankt voor je berichtje. De gemiddelde inductiekookplaat zou 8 tot 10 jaar mee moeten gaan. In principe kan natuurlijk ieder apparaat kapot gaan. Alleen wanneer er extreem veel gebruik wordt gebruikt van de kookplaat, gaat het natuurlijk sneller. Daarnaast kan er altijd iets op vallen waardoor de plaat stuk gaat. Maar over het algemeen gaan de platen uit zichzelf niet snel stuk. Wanneer je op zoek bent naar echt sterke inductiekookplaten dan kan je kijken naar Siemens, Bosch, ATAG of AEG.

   Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

   Groet, Emma.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *