Voor- en nadelen van koken op gas

Koken op gas zie je in de meeste huishoudens, ondanks dat er steeds meer mensen zijn die overstappen naar andere kookmogelijkheden. Dit is de meest bekende manier van koken. Het is de goedkoopste, maar ook het meest onveilig vanwege het open vuur. Daarnaast is het best een gedoe om de kookplaat dagelijks schoon te houden. Hieronder leggen we alle voor- en nadelen van koken op gas uit.

Voordelen van koken op gas

Goedkoper
Koken op gas is goedkoper dan elektrisch koken. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie kost €36 per jaar. Deze voordelen gelden niet wanneer een huis niet op gas wordt verwarmd en er dus speciaal gas naar toe moet worden getransporteerd: dit is namelijk behoorlijk aan de prijs.

Precies de warmtetoevoer instellen
Met de draaiknop en de gasbrander bepaal je heel precies de energietoevoer. Wanneer je het gas lager zet, wordt de vlam ook meteen kleiner. Je kunt dus precies zien wat je doet. Voor sommige koks zit een deel van de kookbeleving in vuur, vlam in de pan en het optillen van pannen. Als jij dit ook belangrijk vindt, kun je ook het beste voor een gaskookplaat gaan.

Warm snel je pannen op met groot vuur
Het opwarmen van pannen kost minder tijd dan het opwarmen op gas of een andere vorm van elektrisch koken. Dit omdat je de pan meteen op groot vuur kunt zetten. Het kan tot wel 50% sneller zijn dan koken op andere kookplaten.

Je hoeft geen nieuwe pannen aan te schaffen
Als je blijft koken op gas, hoef je geen nieuwe pannen aan te schaffen. Met een inductie- en keramische kookplaat heb je speciale pannen nodig om te kunnen koken. Niet elke pan die op gas kan, is geschikt om op een elektrische kookplaat  te gebruiken. Dit is dus een ander voordeel van blijven koken op gas.

Op hoge temperatuur wokken
Op een gasfornuis kun je zeer goed op hoge temperatuur wokken. Wokken doe je op een grote gasvlam, in een ronde pan met ronde bodem. Een inductiekookplaat is plat en werkt op elektriciteit. Van een ronde wok zal alleen een klein stukje van de bodem verhit worden, en niet de zijkanten. Ook is dit gevaarlijk en onpraktisch, omdat een ronde wok niet blijft staan op een vlakke kookplaat.

Nadelen van koken op gas

Veel verlies van warmte
Een nadeel van koken op gas is dat er veel warmte en energieverlies is. Waardoor je minder efficiënt gebruik maakt de energie en de stookkosten in verhouding hoger zijn. Je bent dus minder snel klaar met het bereiden van een maaltijd, wanneer je dit bijvoorbeeld vergelijkt met met koken op inductie.

Schoonmaken is lastig
Door pannendragers en branders bestaat de gas kookplaat uit verschillende onderdelen, waaronder het schoonmaken van de pandragers en de branders die van het fornuis gehaald moeten worden en apart moeten worden gereinigd. Die vereist wat meer werk en kost aanzienlijk meer tijd dan het schoonmaken van een inductie- of gas kookplaat.

Niet heel veilig
Op een gas kookplaat wordt er met open vuur gekookt, daarom is koken op gas niet de meest veilige manier. Ook kan gas wat onopgemerkt open blijft staan zorgen voor gevaarlijke situaties.

Iedereen heeft zijn eigen manier van koken. De kookplaat bepaalt voor een groot gedeelte de wijze van koken. Geef je de voorkeur aan koken op gas, of wil je keramisch of op inductie koken? Wil je op gas blijven koken, maar houd je van het strakke uiterlijk van een inductie kookplaat? Dan kun je altijd nog kiezen voor gas op glas. Kookplaten zijn in allerlei afmetingen te verkrijgen, zodat er altijd een model is dat in jouw keuken past. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *