Welke groenten bewaar je in de koelkast, en welke niet?

Bewaar je komkommer nu in de koelkast of niet? En hoe zit dat met tomaten? Het zijn vragen die steeds weer naar boven komen in Nederlandse huishoudens.  Hieronder leggen we uit hoe je de meest gegeten groenten het beste bewaart.

Om te beginnen vertellen wij jou aan de hand van het advies van het  Voedingscentrum wat je beter niet in de koelkast kunt bewaren:

 • Komkommers kan je het beste in het folie laten zitten als dit er omheen zit. Dit zorgt ervoor dat de houdbaarheidsdatum wordt verlengd. Bewaar de komkommer ook nooit in de koelkast, want dan droogt het snel uit.
 • Tomaten blijven het langst goed als je ze op een koele en droge plek bewaart, bijvoorbeeld in een kast. Leg ze niet in de koelkast, want dan drogen ze uit.
 • Paprika wordt veelal in de koelkast bewaard, maar dat is niet per se nodig. Buiten de koelkast blijft de paprika het lekkerst!
 • Uien kun je het beste  op een droge, koele plaats bewaren. Je kunt ze bijvoorbeeld ophangen in een netje in de kelder of schuur.
 • Aardappels bewaar je op een koele, donkere en droge plaats. Leg ze niet in de koelkast, want daardoor gaat de smaak van de aardappel achteruit. 

Natuurlijk zijn er ook producten die liever wel in de koelkast wachten tot ze worden opgegeten:

 • Bladgroenten, zoals sla, andijvie en spinazie moeten wel in de koelkast worden bewaard.
 • Groenten zoals bloemkool, broccoli, spruiten, prei en bleekselderij blijven ook het lekkerst en verst in de koelkast.
 • Voorgesneden groenten, het maakt niet uit wat voor groenten, moeten altijd in de originele verpakking in de koelkast worden bewaard.

Extra tips:

 • Een goede temperatuur voor de koelkast is 4 graden. Bacteriën groeien bij deze temperatuur minder snel.
 • Bewaar groente altijd in de groentelade (deze heet niet voor niets zo.)
 • Staat er op de verpakking van de groente ‘ten minste houdbaar tot’? Bepaal dan zelf of je het nog kunt eten door er even aan te ruiken.
 • Heeft de verpakking een ‘te gebruiken tot’-datum? Gooi het eten dan weg nadat deze datum is verstreken.

Wij hebben globaal enkele regeltjes op een rijtje gezet en nog lang niet alle groenten zijn aan bod gekomen. Heb jij nog een goede tip? Laat het ons en andere lezers van dit blog weten in de reacties!

Wil je meer weten over koelkasten in het algemeen? Lees dan onze handige keuzegids voor koelkasten!

vegetables-573961_1920

5 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Marie de Jonge schreef:

  Bedankt voor het delen van deze tips om groenten te bewaren. Veel soorten bewaar ik namelijk ook in de koelkast, maar weet nooit of dat wel zo goed is. Goed om te weten dat ik paprika’s ook goed buiten de koelkast kan bewaren.

 2. Natalie schreef:

  Sommige groenten drogen uit in de koelkast en daarom heb ik een aantal bewaardozen voor het bewaren van etenswaren. Ik probeer namelijk zo weinig mogelijk wikkelverpakking te gebruiken. Oja, het is heel opmerkelijk, maar sinaasappelen kunnen buiten de koelkast bewaard worden, citroenen niet. Dit is in ieder geval mijn ervaring: citroenen moeten onmiddellijk de ijskast in anders krijgen ze rotte plekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *