Hoe kindveilig is jouw keuken? Vijf tips!

In en om het huis schuilen veel ongelukken en vooral kinderen zijn vaak het slachtoffer. Hoe fijn een keuken ook kan zijn, veel van deze ongelukjes gebeuren in deze ruimte. Houd jij een beetje rekening met de veiligheid in de keuken? Wij hebben enkele tips voor jou om de keuken nog veiliger te maken voor kinderen!

1. Schoonmaakmiddelen
Het is niet ongewoon om schoonmaakmiddelen in een keukenkastje te bewaren, maar jaarlijks gebeuren hier veel ongelukken mee. Zorg dat deze middelen in een afgesloten kastje zitten wat moeilijk open gaat of in een hoger kastje waar kinderen niet bij kunnen. Er zijn tegenwoordig verschillende kindersloten verkrijgbaar voor keukenkastje. Je kan maar beter het zekere voor het onzekere nemen…

2. Messen en scherpe voorwerpen
Laat messen en andere voorwerpen niet rondslingeren. Het is een kleine moeite om deze meteen weer op te ruimen en het kan veel (kleine) ongelukken voorkomen. Gooi scherpje blikjes die net zijn geopend bijvoorbeeld meteen in de afvalbak.

3. Warme fornuizen of ovens/magnetrons
Zorg er altijd voor dat wanneer een fornuis, kookplaat, magnetron of oven aan staat dat je in de buurt blijft. Kinderen zijn vaak sneller dan je denkt en een brandwond is zo gemaakt! Let ook op de pannen, de grijpgrage handjes hebben namelijk zo een (hete) pan te pakken.

4. Vaatwasser
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar wanneer een vaatwasser net klaar is kan er veel warmte/stoom van de vaat afkomen. Let dus goed op dat je kinderen op dat moment uit de buurt van de vaatwasser houdt. Ook hier kunnen snel brandwonden ontstaan.

5. (Kokendwater) Kranen
In de keuken wordt steeds vaker gekozen voor een kokendwaterkraan, maar niet alleen deze kranen brengen gevaren met zich mee. Ook uit een ‘gewone’ kraan kan heet water komen waar kinderen zich aan kunnen verbranden. Zorg ervoor dat kinderen niet in de buurt van de kraan kunnen komen zonder toezicht.

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen waar je rekening mee kunt houden om de keuken veilig te houden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een hete frituurpan? Hete thee en koffie? Of lucifers die je beter maar goed op kunt bergen? Helaas schuilen ongelukjes in een klein hoekje en zijn deze niet altijd te voorkomen.

Heb jij nog een gouden tip? Deel deze dan met ons in de reacties!

Meer lezen over veiligheid in de keuken? Lees dan ons blog over het plaatsen van ovens op ooghoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *