Wat is de juiste temperatuur voor mijn koelkast?

In 85% van de Nederlandse huishoudens staat de temperatuur in de koelkast niet goed afgesteld. Wist jij dat de ideale temperatuur om voedsel zo lang mogelijk goed te houden 4 graden is? Hiermee voorkom je onder andere voedselverspilling.

Uit onderzoek van het Voedingscentrum is gebleken dat in 1 op de 4 koelkasten de temperatuur 7 graden of warmer is. 17 procent stelt de koelkast vaak juist onnodig koud af. Een temperatuur tussen de 3 en 4 graden is perfect. Met deze temperatuur rem je de groei van bacteriën en schimmels het beste.

Om te controleren of jouw koelkast de juiste temperatuur heeft, kan je een thermometer in een glas water in de koelkast neerzetten. Op deze manier kan je de temperatuur het beste en meest nauwkeurig meten. In de handleiding van de koelkast zelf wordt beschreven hoe de temperatuur kan worden ingesteld.

Luchtcirculatie

De meeste koelkasten hebben tegenwoordig luchtcirculatie. Dit houdt in dat de lucht gelijkmatig over de koelkast wordt verdeeld en daarmee ook de temperatuur. Wanneer een koelkast dit niet heeft, krijg je te maken met verschillende zones. De temperatuur bovenin de koelkast zal dan verschillen van die in het onderste gedeelte van de koelkast. Hierdoor is de onderkant van de koelkast bijvoorbeeld geschikt voor het bewaren van groenten, omdat het kouder is dan bovenin de koelkast. Lees meer in een eerder geschreven blog over het bewaren van groenten in de koelkast, of lees alles wat je moet weten over koelkasten in onze keuzegids.

2 Comments Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *