Gooi minder voedsel weg: Deel je koelkast slim in!

Met de juiste koelkastindeling kun je producten langer bewaren. Wist je dat we elk jaar gemiddeld toch nog 41 kilo eetbaar voedsel per persoon weggooien? Dat komt neer op zo’n 150 euro. Dat is heel wat fruit, groenten en zuivel die we verspillen. Zonde, vind je ook niet?

We zijn in ieder geval op de goede weg. In 2010 gooiden we per persoon nog zo’n 48 kilo onnodig weg volgens onderzoek dat in 2017 is uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu. Maar we zijn er natuurlijk nog lang niet! Gelukkig hebben we de hulp van onze grote vriend: de koelkast.

Optimale koelkastindeling

In de koelkast kun je verse etenswaren langer bewaren omdat bacteriën en schimmels minder snel hun gang kunnen gaan. De ideale temperatuur hiervoor is 4 graden. Deze is trouwens niet precies hetzelfde op elke plek in de koelkast. Plaatsing kan dus de houdbaarheid van een product beïnvloeden. Volgens het Voedingscentrum en Business Insider zijn de gedeeltes van de koelkast geschikt voor de volgende producten:

  • Bovenste lades: Aangebroken verpakkingen met producten die je niet hoeft te koken, zoals salades en augurken
  • Middelste lades: Kliekjes en zuivel als kaas, boter en melk
  • Onderste laden: Rauwe producten, zoals vlees en vis
  • Groentelades: Diverse soorten groenten en fruit
  • Deur: Producten met (natuurlijke) conserveringsmiddelen, zoals jam en sauzen

Let op: Zuivel is erg gevoelig voor temperatuurwisselingen. Bewaar daarom alleen een pak melk in de deur als deze aangebroken is en laat volle verpakkingen gewoon lekker liggen.

Binnen of buiten de koelkast bewaren?

De koudste zone is onderin de koelkast, bij het groentevak en de lade erboven. In het groentevak is de luchtvochtigheid hoger, wat gunstig is voor de meeste groenten. Andere soorten kun je beter buiten de koelkast bewaren, omdat ze bijvoorbeeld vocht opnemen en daardoor sneller rotten. Daarom kun je beter aardappelen, uien, tomaten en winterpenen op een koele en droge plek neerleggen. Dat geldt trouwens ook voor tropisch fruit. Wil je weten hoelang je appels, druiven of aardbeien kunt bewaren? Dat lees je hier.

BioFresh

Sommige moderne koelkasten, zoals deze van Liebherr, hebben een speciale vershoudlade om vlees, groenten en vis langer te bewaren. Dit gedeelte wordt ook wel de Biofresh-zone of 0-gradenzone genoemd. Deze blijft altijd 0 graden, waardoor producten langer goed blijven én vitamines beter worden behouden.

Houdbaarheid checken

Vaak kun je zelf zien of ruiken of een product nog eetbaar is. Weet je het niet zeker? Je kunt de houdbaarheid van (on-)geopende producten checken met deze tool van het Voedingscentrum.

2 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Marie de Jonge schreef:

    Ik vind het ook lastig om mijn koelkast goed in te richten. Ik vergeet vaak dat ik producten heb gekocht, omdat ze achter in mijn koelkast verdwijnen. Daarnaast denk ik ook dat ik veel producten buiten de koelkast kan bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *