Help! Mijn gootsteen is verstopt, wat nu?

Niks is vervelender dan een verstopte gootsteen. Toch komt het in ieder huishouden voor, want het is bijna niet te voorkomen dat er vet en etensresten in het putje terecht komen. Gelukkig is een verstopte gootsteen in de meeste gevallen zelf te verhelpen.

In eerste instantie kan je met de bekende ontstopper en een laagje water in de spoelbak proberen het probleem op te lossen. Wanneer dit niet helpt zijn er natuurlijk zijn er genoeg (dure) middeltjes te koop die het probleem kunnen verhelpen, maar er zijn gelukkig ook andere (goedkopere) manieren om de gootsteen te ontstoppen.

Soda
Zo kan je bijvoorbeeld soda en azijn in de gootsteen doen. Laat dit even intrekken en spoel het vervolgens weg met heet water. Dit verhelpt in veel gevallen de verstopping en neemt daarnaast ook vervelende luchtjes weg. Let op! Wanneer je azijn met soda mengt gaat dit bruisen. Houd daarom genoeg afstand.

Koffieprut
Wat ook nog wel eens wil werken is (verse) koffieprut in het putje doen en dit met kokend heet water wegspoelen. Koffieprut zorgt er voor dat de leidingen vrij blijven van vet en etensresten.

Voorkomen is beter dan genezen
Wil je een verstopping voor zijn? Herhaal bovenstaande tips dan wat vaker. Een goed alternatief voor bovenstaande tips is simpel afwasmiddel wegspoelen met heet water. Dit zorgt er voor dat vetresten zich niet kunnen ophopen in de leidingen.

Kom je er echt niet uit en helpt niks? Controleer dan als laatste nog even de hals aan de onderkant van de gootsteen. Omdat de leiding hier een bocht maakt blijft hier snel vuil hangen. Zorg er daarna wel voor dat je de hals weer goed bevestigt, dit voorkomt lekkage! Kom je er echt niet uit? Laat dan een specialist kijken naar de afvoer!

5 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Marie de Jonge schreef:

  Koffieprut is inderdaad een ideaal middel om je gootsteen mee schoon te maken en te ontstoppen. Ook merk ik dat het helpt tegen vieze luchtjes. Natuurlijk zorg ik er wel altijd voor dat ik geen etensresten wegspoel.

 2. Maria ten Hoeve schreef:

  Heel vervelend, een verstopte gootsteen. Dat van de koffieprut is een goede tip, dat schuurt inderdaad. Afgelopen week had ik een verstopt toilet en toen heb ik kokend water en soda gebruikt, ook een handig trucje!

  1. Keukenloods schreef:

   Dat is een goeie, Maria! Bedankt voor je tip.

 3. Vincent Rondwijk schreef:

  Voorkomen is altijd beter dan genezen. Ik zorg er ook altijd voor dat ik geen afval laat liggen in mijn spoelbak, zo voorkom je dat je per ongeluk wat wegspoelt wat te groot is voor je riool. Mijn kinderen heb ik dit ook al vroeg geleerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *