Zo verlaag je de energierekening met een nieuwe koelkast

Met de stijgende energieprijzen is het handig om het stroomverbruik van je apparaten te bekijken. Je bent misschien gehecht aan je oude vertrouwde koelkast, maar deze verbruikt meer energie dan een nieuw, extra energiezuinig model. Een oude koelkast is een energievreter, deze kun je dus beter vervangen. Lees hieronder onze tips: zo verlaag je de energierekening met een nieuwe koelkast.

Aan het energielabel kun je zien hoe zuinig een apparaat is. Dit label vertelt hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Energielabel A is het meest zuinig, label G het minst. Hoe ouder een koelkast is, hoe hoger het energieverbruik. Wist je dat een koelkast van 10 jaar geleden omgerekend nu energielabel F zou hebben?

Op het energielabel staat het gemiddelde energieverbruik van een koelkast in kilowattuur (kWh). Dit geeft het gemiddelde stroomverbruik van de koelkast per jaar aan. Als je dit keer €0,54 doet (huidige stroomprijs), krijg je de jaarlijkse energiekosten van een apparaat. Op onze website Keukenloods.nl kun je filteren op energielabel.

Koelkasten van 15 jaar oud verbruiken jaarlijks ongeveer 360 kWh stroom. Een nieuwe koelkast met energielabel C verbruikt jaarlijks gemiddeld 150 kWh, een koelkast met energielabel B verbruikt ongeveer 120 kWh en met energielabel A maar 110 kWh. Met een koelkast met energielabel A kun je je energierekening zo laag mogelijk houden: hiermee kun je jaarlijks 45 tot 150 euro besparen.

Wanneer je een nieuwe koelkast gaat kopen is het handig om er een uit te kiezen die qua grootte bij je past. Woon je alleen of met z’n tweeën? Dan heb je niet per se een grote tweedeurs koelkast nodig. Qua verbruik is het goedkoper om in plaats van twee kleintjes één grote koelkast te hebben. Een kleine koelkast verbruikt namelijk ook veel stroom. 1 op de 5 huishoudens in Nederland heeft een tweede koelkast: je kunt jaarlijks tot 190 kWh besparen door deze weg te doen.

Zowel inbouw- als vrijstaande koelkasten kun je vervangen. Let er bij een inbouwkoelkast wel op dat de nismaten overeenkomen met je nieuwe koelkast. Zodat je nieuwe apparaat perfect in je keuken past.

Standaard tips
Er zijn een aantal extra dingen waar je met je nieuwe koelkast rekening mee kunt houden om de energierekening zo laag mogelijk te houden.

  • Zet je koelkast 10 cm van de muur. Als een koelkast te dicht bij de muur staat, kan de warmte niet goed ontsnappen.
  • Laat warm eten eerst afkoelen voordat je het in de koelkast zet.
  • Controleer regelmatig de deurrubbers en zorg dat deze schoon en heel zijn. Als deze niet goed werken kost het een koelkast meer energie om koud te blijven.
  • Zet je koelkast niet naast de verwarming of in een ruimte waar het erg warm kan worden.
  • Een lege koelkast verbruikt meer energie dan een volle koelkast: zorg dus dat je koelkast altijd gevuld is, desnoods met flessen water.
  • Zet je koelkast niet te koud: 4 graden is de beste temperatuur.

Zo verlaag je de energierekening met een nieuwe koelkast! Kijk bij het uitzoeken van een nieuw model dus naar het energielabel. Met een nieuwe zuinige koelkast verdien je het aankoopbedrag binnen een paar jaar terug. Je bespaart hiermee niet alleen op de energiekosten, het is ook nog eens beter voor het milieu. Heb je nog vragen? Neem contact met ons op of kom langs in één van onze winkels. Onze specialisten staan voor je klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *