Zo verleng je de levensduur van jouw wasdroger

Om het wegwerken van de berg wasgoed gemakkelijker te maken, wordt vaak gebruikgemaakt van een wasdroger. Wanneer je de wasdroger regelmatig gebruikt of de levensduur wilt verlengen is het belangrijk dat je deze goed onderhoud. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Daarmee verleng je de levensduur van jouw wasdroger.

1. Zet de wasdroger in een geschikte ruimte

Plaats je wasdroger niet in een te krappe ruimte. De droger heeft aan de achterzijde en zijkanten namelijk voldoende ruimte nodig om goed te kunnen ventileren. Daarnaast is het belangrijk dat de wasdroger niet op een vochtige of koude plek staat. Onderdelen kunnen namelijk sneller stuk gaan wanneer deze nat worden of de mogelijkheid hebben tot bevriezen.

2. Zorg ervoor dat de wasdroger juist geïnstalleerd is

Plaats je wasdroger altijd op een schone, vlakke en stevige ondergrond. Het is belangrijk dat het apparaat stevig op de grond staat in verband met het centrifugeren. Daarnaast is het belangrijk dat de droger waterpas staat, ook wanneer deze op de wasmachine is geplaatst. Je kunt de wasdroger waterpas zetten met behulp van de verstelbare poten. Wanneer de droger scheef staat, ontstaat er wrijving. Hierdoor kunnen geluiden, trillingen en een onregelmatige trommelloop optreden en kan het voorkomen dat er restwater uit de trommel loopt.

3. Zorg ervoor dat de wasdroger niet overbelast raakt

Om het wasgoed snel weg te werken is het heel verleidelijk om zoveel mogelijk was in de wasdroger te stoppen. Het is belangrijk om daarbij rekening te houden met de belasting van je droger. Wanneer de wasdroger te vol beladen is zal deze minder efficiënt drogen. De droogmachine zal harder moeten werken om het gewenste resultaat te bereiken. Dit zorgt voor een hoger energieverbruik. Op lange termijn zal het harder werken ook leiden tot slijtage van onderdelen.

Tip: Vul de trommel maar tot de helft met wasgoed. Zo voorkom je overbelasting en heeft je wasgoed voldoende bewegingsruimte om goed te drogen.

4. Maak na iedere droogbeurt het pluizenfilter schoon

Om ervoor te zorgen dat je wasdroger goed blijft drogen is het belangrijk om na iedere droogbeurt het pluizenfilter schoon te maken. Tijdens het drogen worden pluizen en haren uit de was verzameld en in het pluizenfilter opgevangen. Een vervuilde pluizenfilter verhoogt het stroomverbruik en verlengt de droogtijd.

Tip: Gebruik de wasdroger nooit zonder pluizenfilter, of met een defect of incompleet pluizenfilter. Dit kan leiden tot schade aan het apparaat.

5. Maak je volledige wasdroger eens in de 3 maanden schoon

Naast het pluizenfilter is het ook belangrijk om de rest van de droger eens in de 3 maanden even schoon te maken. Ook hierdoor verleng je de levensduur van jouw wasdroger. Je kunt de binnenkant van de trommel gemakkelijk schoonmaken met een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel of een oplossing van azijn en water. Met dezelfde producten kun je vervolgens ook de buitenkant van de droger afnemen.

Naast het schoonmaken van de binnen- en buitenkant is het belangrijk om eens in de 3 maanden de filterlade of condensor schoon te maken. De filterlade en condensor bevinden zich in een onderhoek van je wasdroger, achter een afdekkapje. Maak het afdekkapje open om de filterlade of condensor los te kunnen halen en maak deze vervolgens schoon. Iedere droger is anders dus raadpleeg de gebruikershandleiding als je niet precies weet hoe dit moet.

Tip: Warmtepomp wasdrogers hebben een filterlade en condens wasdrogers een condensor.

6. Houd de wasdroger waterpas

Controleer eens in de zoveel tijd of de wasdroger nog steeds waterpas staat. Vanwege het centrifugeren kan het zo zijn dat de poten naar verloop van tijd opnieuw afgesteld moeten worden.

7. Vervang de waterafvoerslang om de 5 jaar

Wanneer je de wasdroger hebt aangesloten op de waterafvoer is het belangrijk om ook de waterafvoerslang goed te onderhouden. Om verstoppingen te voorkomen is het advies om deze slang om de 5 jaar te vervangen.

Met deze tips verleng je de levensduur van jouw wasdroger. Heeft jouw wasdroger het helaas toch begeven en ben je op zoek naar een nieuwe? Op onze website vind je veel verschillende modellen. Heb je een specifieke vraag of wil je graag persoonlijk advies? Neem dan contact op met onze experts of kom langs in één van onze winkels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *