Overstappen van gas- naar inductiekookplaat kan eigenlijk in iedere keuken. Koken op inductie is energiezuinig, veilig, snel en makkelijk. Wanneer je overstapt komt er vaak meer bij kijken dan alleen een nieuwe inductiekookplaat aanschaffen. In sommige gevallen is er ook een elektricien nodig. Hieronder vind je een aantal handige stappen die je af kunt gaan om te bepalen wat jij moet doen om over te stappen.
1. Meet de nismaat op
Wil je geen hele nieuwe keuken? Dan moet de nieuwe inductiekookplaat wel in de uitsparing (‘het gat’) van de huidige gaskookplaat passen. Hier kom je achter door de nismaten op te meten van je gaskookplaat. Meet de breedte, de hoogte en de diepte (van het werkblad). Weet je het typenummer van de gaskookplaat? Schrijf deze op, we kunnen dan in de meeste gevallen makkelijk de uitsparing opzoeken.
Het is handig als de nismaat van de gaskookplaat overeenkomt met de inductiekookplaat, maar dit hoeft niet altijd. In het geval van een kunststof of houten werkblad kunnen we de uitsparing ook vergroten. Let op: Wij maken geen aanpassingen in uitsparingen van stenen werkbladen. Overleg altijd met onze specialisten of het mogelijk is.
2. Informatie over het werkblad
- Dikte van het huidige werkblad
Een gaskookplaat ligt vooral op het werkblad, een inductiekookplaat erin en kan dus uitsteken onder het blad – zeker bij een dunner blad.
- De ruimte onder het werkblad
Er is ruimte nodig voor ventilatie van de kookplaat. Er dient dus ruimte te zitten tussen de kookplaat en bijvoorbeeld de oven die zich onder de kookplaat kan bevinden.
3. Bedenk vervolgens hoe krachtig je wilt koken
Je hebt 1-fase, 2-fasen en 3-fasen inductiekookplaten. 1-fase is het minst krachtig en met deze optie kun je een gewoon stopcontact gebruiken. Wanneer je met meerdere pannen tegelijk kookt neemt de kracht per kookzone af. Als je vaker kookt adviseren we een 2-fasen aansluiting. 2-fasen (krachtig) is de meest voorkomende optie. Dit is voor 90% van de huishoudens geschikt en kan ook worden gebruikt bij kookplaten met afzuiging. Tenslotte bestaat er 3-fasen (zeer krachtig), wat voor de meeste huishoudens overbodig is. Dit kan geschikt zijn voor bijv. kookplaten met 5 of meer kookzones. Op onze website kun je filteren op 1-, 2- of 3-fasen.
4. Controleer of je de juiste aansluiting hebt
Dit kan door het stopcontact in je keuken te checken. Er zijn 2 soorten:
- 2-polige Schuko-/Gardy stopcontacten (een standaard stopcontact met 2 openingen).
Hier kun je een 1-fase kookplaat op aansluiten.
- 5-polige Perilex stopcontact (5 openingen)
2- en 3-fasen kookplaten werken door de hoge aansluitwaarde niet met een normale stekker, maar maken gebruik van een Perilex stekker (deze koop je altijd los erbij). Heb je geen 5-polige aansluiting in je keuken? Een elektricien kan jouw meterkast geschikt maken en je stopcontact ombouwen naar een Perilex aansluiting. De kosten hiervan verschillen per situatie.
Kookplaten met afzuiging
Dit is natuurlijk een hele mooie trend, maar helaas past dit vaak niet in bestaande keukens vanwege besteklades onder de kookplaat of werkblad dieptes van 60 cm (bij de meeste kookplaten met afzuiging is een bladdiepte van 65 cm nodig). In 90% van de gevallen is de aanpassing van gas naar inductie met afzuiging dus technisch niet haalbaar. Bij twijfel komen we de ruimte eerst beoordelen voor €85,- voordat we een product in bestelling plaatsen.
Heb je hulp nodig met overstappen van gas- naar inductiekookplaat? Uiteraard staan de experts van Keukenloods.nl klaar voor al je vragen. Kom langs in één van onze filialen! Tip: Maak foto’s van je huidige situatie thuis voordat je naar de winkel komt. Zo kunnen we je nog beter helpen.