Waar moet je aan denken bij het kopen van een vaatwasser?

Er is een grote kans dat de vaat afwassen met de hand niet jouw hobby is. Daarom is een vaatwasser niet meer weg te denken in het huishouden van tegenwoordig. Het zorgt voor een klein stukje extra gemak. Maar waar moet je naar zoeken als je een (nieuwe) vaatwasmachine nodig hebt? Wij hebben het voor je uitgezocht!

906_img_4600

In grote lijnen zijn vaatwassers verkrijgbaar in twee varianten; de inbouw vaatwasser en de vrijstaande vaatwasser. De inbouw vaatwasser wordt ingebouwd in de keuken en krijgt in de meeste gevallen een keukenpaneel op de deur. De vaatwasser staat nu niet in het zicht. Een voordeel van inbouw vaatwassers is dat ze vaak erg stil zijn.

700

In het geval van de vrijstaande vaatwasser is dit anders. Deze vaatwasser staat los en kan niet worden ‘verstopt’ in de keuken. Prijstechnisch is de laatstgenoemde vaatwasser het voordeligst maar het geluidsvolume is vaak wel hoger dan bij een inbouw vaatwasser.

zeolith-drying_smi88ts06d

Er bestaan ook ‘half geïntegreerde’ vaatwassers. Dit zijn vaatwassers die wel in de keuken worden ingebouwd maar waar geen keukenpaneel overheen wordt gemonteerd. De bedieningsknoppen zijn zichtbaar aan de buitenkant. Net als bij de vrijstaande vaatwasser.

Couverts

Het aantal couverts, eetgerei voor 1 persoon, dat in de vaatwassers past, hangt erg af van de grootte van het apparaat. In de meeste gevallen gaan er ongeveer 12 couverts in de vaatwasser. Maar naast de meest gangbare vaatwassers met een hoogte van 85 centimeter en breedte van 60 centimeter zijn er ook kleinere of grotere vaatwassers verkrijgbaar waar een stuk meer of minder vaat in past.

Waar moet jouw vaatwasser aan voldoen? Welke programma’s wil je kunnen gebruiken? Hoe goed droogt de vaat in de vaatwasser die jij wilt? Dat zijn dingen waar je goed over na moet denken. Dit heeft namelijk invloed op het water- en energieverbruik. Ga je bijvoorbeeld het automatische, eco- of intensieve programma gebruiken?

In de praktijk is gebleken dat veel consumenten niet de moeite nemen om de gebruiksaanwijzing door te nemen. In het geval van de vaatwasser is het aan te raden om dit wel te doen. Hierin lees je bijvoorbeeld hoe je de waterhardheid kunt instellen en dat heeft dan weer invloed op het drogen van de vaat.

Nieuwste ontwikkelingen

Merken proberen steeds weer onderscheidend te zijn en nieuwe features te bedenken. Onderstaand hebben wij een aantal van de nieuwste ontwikkelingen op een rij gezet:

 • ComfortLift: vaatwassers met ComfortLift van AEG zijn uitgerust met een systeem waardoor de onderste korf op dezelfde hoogte kan worden gebracht als de bovenste korf. Deze ontwikkeling is vooral handig voor mensen met rugklachten en voor degenen die een stukje extra gemak willen
 • Zeolith®: vaatwassers met Zeolith® van Siemens en Bosch zijn bijzonder dankzij hun droog- en glans resultaten
 • Maxiline: vaatwassers uit de Maxiline serie van Siemens zijn speciaal gemaakt voor de keuken met een hoger werkblad. Op deze vaatwasser kan een langere kastdeur worden gemonteerd
 • PowerDry: vaatwassers met PowerDry van Whirlpool en Bauknecht bevatten een dubbel luchtcirculatiesysteem. Het systeem onttrekt en voert stoom af uit de vaatwasser en blaast koele lucht terug de vaatwasser in. De vaat wordt hierdoor volledig droog.

Wil je meer lezen over vaatwassers? Lees dan onze keuzegids voor vaatwassers!

0206_15_laser417_details-blz-23

6 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Ciska Rhijnsburger schreef:

  Mijn VA6011HT is waarschijnlijk kapot.
  Graag zou ik een nieuwe machine kopen, maar wil dan wel dezelfde maten.
  Kunt u mij adviseren ???

  1. Keukenloods schreef:

   Beste Ciska,

   Sorry voor de late reactie. Jouw berichtje is helaas over het hoofd gezien. Ik hoor het graag als ik je nog iets voor je kant betekenen?

   Met vriendelijke groet,

   Emma | Keukenloods.nl

 2. Sarah schreef:

  Ha Amber, bedankt voor dit verhelderende stukje over het kopen van een vaatwassen. Onze is gistermiddag gesneuveld en met drie kinderen moet je veel vaat wassen. We willen dus zo snel mogelijk een nieuwe vaatwassen hebben. Handig dat er zo veel mooie ontwikkelen zijn, zoals het dubbele luchtcirculatiesysteem.

 3. Ingrid de Groot schreef:

  Hoi, onze stokoude bosch vaatwasser dreigt er mee op te houden. Ik ben op zoek naar een volledig geïntegreerd model. Het deurpaneel van de keuken is 67,5 cm hoog en 59,8 cm breed. Ik vermoed dat de vaatwasser 55 cm diep is. Helaas ontbreekt de tekening. De onderkant van het aanrechtblad vanaf de grond gemeten is 91 cm. Welk type komt in aanmerking. Wil graag een middenklasse machine van Bosch of Siemens voor 12 couverts. Hoor graag van u.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *