Hoe onderhoud je de vaatwasser?

Voor dat je er erg in hebt, zit jouw vaatwasser vol met vet-, etens- en zeepresten. Het resultaat? Een vaatwasser die niet goed meer schoonmaakt en in sommige gevallen ook nog eens stinkt. Hoe onderhoud je je vaatwasser? Het reinigen van de vaatwasser is zo geregeld, maar dit moet wel regelmatig herhaald worden.

Als eerste is het belangrijk om de filter van de vaatwasser schoon te maken en te houden. Deze filter zit onderin de vaatwasser en kun je makkelijk uit de vaatwasser halen. Lukt het niet? Dan staat er ook een uitleg in de handleiding. De filter kun je met een spons of borstel schoonmaken. Spoel de filter als laatste schoon onder de kraan en plaats het weer terug.

Een vaatwasser zit vol met leidingen. In de meeste gevallen zijn deze niet zichtbaar en dus ook niet schoon te maken. Toch is het belangrijk om deze leidingen te reinigen. Dit kan door speciale vaatwasser reinigers te gebruiken en de vaatwasser zonder vuile vaat te laten draaien op het meest intensieve programma. Een goedkopere oplossing in de vorm van soda en schoonmaakazijn is ook mogelijk. Het is dan alleen wel belangrijk om uit te zoeken wat de juiste hoeveelheid is, omdat deze middelen andere gedeelten van de vaatwasser ook kunnen beschadigen. Een klein beetje soda in het zeepbakje zou namelijk al genoeg kunnen zijn.

Extra tips:
– Vergeet niet de rubbers van de deur mee te nemen tijdens de schoonmaakbeurt. Hier kan namelijk gemakkelijk schimmel ontstaan.
– Leg een halve citroen of een aantal schijfjes in het bestekbakje. Hiermee blijft je vaatwasser fris én je vaat gaat hier van glanzen. Dit kan ook met vuile vaat in de vaatwasser. Je kunt ook in plaats hiervan één theelepel baking soda in het zeepbakje van de vaatwasser doen.

Heb jij nog een goede vaatwasser tip? Deel deze dan met ons! Bekijk voor meer informatie over vaatwassers onze keuzegids. Heb je nog een vraag die je wilt stellen aan één van onze experts? Neem hier contact met ons op.

Lees ook: ‘Help! Mijn vaatwasser droogt niet goed, wat nu?’
Lees ook: ‘Waar moet je aan denken bij het kopen van een vaatwasser?’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *