Vrijwel ieder huishouden in Nederland heeft een wasmachine. Een wasmachine kan bijna gezien worden als een eerste levensbehoefte en bijna niemand wast kleding meer met de hand. Een wasmachine is voor de meeste mensen een investering waar je je even in wilt verdiepen. In dit artikel leggen we uit welke soorten wasmachines er zijn en weet jij na het lezen welke wasmachine het beste bij jou past!
Elke wasmachine is gemaakt om kleding zo schoon mogelijk te wassen, maar niet elke wasmachine is hetzelfde. Hieronder zullen we 5 types wasmachines bespreken:
- Voorladers
- Bovenladers
- Was-droogcombinaties
- Inbouw wasmachines
- Professionele wasmachines
Voorladers
De bekendste en meest verkochte wasmachine is de voorlader. Daarom is er ook een enorme keuze aan voorlader wasmachines te koop. Hierin zit variatie wat betreft vulgewicht, toerental, wasprogramma’s en extra functies. Kenmerkend aan de voorlader is de opening aan de voorkant. Je kunt de machine makkelijk vullen, je moet alleen even door je knieën.
Een voordeel van een voorlader is de mogelijkheid om de vlakke bovenkant te benutten. Je kunt er spullen op zetten of de ruimte gebruiken om je was op te vouwen. Je kunt ook je wasdroger op een wasmachine zetten om zo ruimte te besparen. Mocht je wasmachine aansluiting in de keuken zijn, kun je de voorlader ook onder een aanrechtblad kwijt.
Bovenladers
Een bovenlader heeft de vulopening aan de bovenkant. Het bedieningspaneel zit ook aan de bovenkant, je hoeft dus niet te bukken om je was in de wasmachine te stoppen. Dit kan handig zijn wanneer je niet goed meer ter been bent of weinig ruimte rondom de wasmachine hebt. Een bovenlader wasmachine is ook 15 tot 20 cm smaller dan een voorlader. Je kunt deze daarom makkelijk kwijt onder een trap, in een nis of in een kast. Bovenladers zijn wel wat hoger dan voorladers: (gemiddeld 5 cm). Een ander voordeel van de bovenlader is de vulopening openen tijdens het wassen.
Er zijn ook nadelen aan de bovenlader: je kunt er niets bovenop zetten en je kunt uit niet veel modellen kiezen. Tevens hebben bovenladers gemiddeld een lagere vulcapaciteit. Waardoor deze minder geschikt is voor grote gezinnen. Het laatste nadeel is de prijs: bovenladers zijn gemiddeld duurder dan voorladers, omdat er minder van geproduceerd en verkocht wordt.
Was-droogcombinaties
Een was-droogcombinatie kan wasgoed zowel wassen als drogen. Je kunt er een apart wasprogramma en droogprogramma mee draaien. Maar je kunt de programma’s ook combineren in één was-droogprogramma, ook wel het non-stop programma genoemd. Je was komt dan gewassen én gedroogd uit de machine. Het was en droog resultaat is vaak wat minder dan wanneer je twee losse apparaten gebruikt. Een ander nadeel is het verschil in vulgewicht voor wassen en drogen: je kunt minder was drogen dan wassen.
Een voordeel van dit apparaat is het creëren van meer ruimte, je hoeft namelijk een apparaat minder in je woning te plaatsen. Was-droogcombinaties hebben ook geen condens bak die je moet legen en er zit geen pluizenfilter in die een wasdroger wel heeft. Een ander voordeel is bij keuze voor het non-stop programma dat je maar één keer een apparaat aan hoeft te zetten. Je hoeft tussendoor niet het wasgoed uit de machine te halen. Een nadeel is wel dat het programma een stuk langer duurt. Een was-droogprogramma kan gemiddeld 7 uur duren. Ook is de trommel een stuk kleiner dan die van een gewone droger, waardoor je was er meer gekreukt uitkomt.
Inbouw wasmachines
Een inbouw wasmachine is handig wanneer je deze in je keuken wilt integreren. Heb je een wasmachine aansluiting in de keuken en wil je het apparaat mooi wegwerken? Dan is een inbouw wasmachine de oplossing. Dit is altijd een voorlader model, maar deze heeft wel een kleinere trommel dan een vrijstaande voorlader wasmachine. Een ander nadeel is de prijs: deze ligt gemiddeld een stuk hoger dan niet-inbouw wasmachines. De populariteit van deze machines is de afgelopen tijd gedaald. Dit kan door de prijs komen, maar het kan ook meespelen dat steeds minder mensen hun wasmachine in de keuken plaatsen. Een groot voordeel is het onzichtbaar kunnen maken van de wasmachine achter een keukenpaneeldeur.
Professionele wasmachines
Wanneer je een bedrijf runt waarbij je veel moet wassen in 1 keer, kun je het beste een professionele wasautomaat aanschaffen. Deze zijn speciaal gemaakt om heel veel te wassen in een kortere tijd. Een nadeel is de hogere prijs in aanschaf, maar uiteindelijk heb je er wel veel meer voordeel aan: het wasgoed is sneller schoon en de wasmachine gaat langer mee. Je hebt er wel een grotere afvoer en meerfasen aansluiting voor nodig.
Hopelijk hebben we je een beetje wegwijs gemaakt in de wereld van alle soorten wasmachines! Mocht je toch nog een vraag hebben, neem dan contact op met onze adviseurs. Of kom langs in één van onze winkels! Onze experts staan voor je klaar.