Help?! Hoe maak ik mijn oven schoon?

Vetspetters, vlekken en aangekoekt eten in de oven en het is weer zo ver. Het schoonmaken van de oven is een van de grootste ergernissen in de keuken. Gelukkig wordt het verwijderen van vuil en etensresten steeds makkelijker in de nieuwste ovens. Hieronder stellen we je even voor aan de nieuwste ovens waarbij schoonmaken een makkie wordt.

O.a. Siemens, ATAG, AEG, Bosch en Pelgrim bieden ovens aan met pyrolyse. Deze functie zorgt er voor dat de oven zo heet wordt dat achtergebleven etensresten worden verbrand tot as. Aan het eind van dit programma hoeft de as alleen nog opgeveegd te worden uit de oven. Pyrolyse is een van de makkelijkste manieren om de oven te reinigen. Bekijk het aanbod van ovens met pyrolyse.

Een andere feature die in geselecteerde ovens van o.a. Siemens, Bosch, Smeg en Miele zit is katalyse. De oven is dan voorzien van een speciale (achter)wand die vetspetters en vuil absorbeert. Terwijl jij je eten aan het bereiden bent in de oven, zorgt de temperatuur er voor dat de vetspetters worden verbrand. Ook vervelende luchtjes worden aanzienlijk verminderd dankzij deze functie.

Bekijk de ovens met katalyse bij Keukenloods.nl 

Verder zijn de meeste nieuwe ovens uitgerust met emaille. Op de metalen binnenwanden van de oven is een beschermlaag van gesmolten glas aangebracht. Deze laag zorgt ervoor dat vet zich minder snel aan de wanden hecht. Ook zijn ovens met emaille gemakkelijk af te nemen met een vochtige doek.

Bekijk de ovens met emaille bij Keukenloods.nl. 

De meeste stoomovens zijn voorzien van stoomreiniging programma’s die vlekken en vuil kunnen verwijderen. Dankzij de stoom en temperatuur worden vlekken losgeweekt en kan het vuil met een doekje worden weggeveegd.

Extra tips
Heeft jouw oven niet de functies die hierboven beschreven worden? Probeer dan eens één van deze tips om je oven weer helemaal schoon te krijgen.

– Leg wat schijfjes citroen in de oven en zet de voorverwarmde oven 10 minuten aan. Het vocht uit de schijfjes verdampt en zorgt ervoor dat dat het vet losweekt. Met een doek kan je de meeste vet- en etensresten verwijderen
– Smeer de oven in met groene zeep en zet er een bakje met ammoniak in. Laat dit een nachtje staan en de volgende ochtend kan je de viezigheid zo uit je oven halen. LET OP: kijk wel uit met de dampen van de ammoniak. Ventileer de oven goed.

Heb jij nog een goede tip om de oven goed schoon te maken? Deel deze met ons in de reacties!

3 Comments Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *