Welke koelkast moet ik kopen?

Net als alle andere keukenapparaten zijn ook koelvriescombinaties er in verschillende soorten en maten. Om je tijdens het aankoopproces een beetje op weg te helpen, hebben wij een aantal belangrijke aandachtspunten op een rij gezet.

De keuze qua model koelkast hangt volledig af van hoe jouw keuken in elkaar zit of hoe de nieuwe keuken eruit komt te zien. Is er bijvoorbeeld ruimte voor een inbouwkoelkast of is de keuken geschikt voor een vrijstaande koelkast? Belangrijk is om eerst te weten wat voor maat koelkast je nodig hebt, daarna kan je gaan kijken welk model geschikt is.

Onderbouw koelkast/vriezer
De onderbouw koelkast kun je onder een aanrechtblad plaatsen. Deze kleinere koelkasten zijn gemakkelijk in te bouwen en hebben vaak ook een vriesgedeelte

Vrijstaande koelkast

De vrijstaande koelkast wordt steeds meer een eyecatcher van de keuken. De koelkast hoeft niet langer verborgen te worden achter een paneel. Deze koelkasten zijn er in verschillende soorten, maten, kleuren en uitvoeringen. Een populaire variant is de Side by Side koelkast, ook wel de Amerikaanse koelkast genoemd.

smeg

Door-in-door koelkast
Door-in-door koelkasten zijn vrij nieuw en hebben een kleine deur in de deur aan de voorzijde. Hierdoor kun je gemakkelijk producten pakken die je het meest gebruikt, zonder dat je daarvoor de hele koelkast hoeft te openen. Hiermee bespaar je dan weer energie.

Inbouwkoelkasten
De meest populaire koel- en vrieskast is toch wel de variant die in een keuken gebouwd kan worden en niet zichtbaar is door een keukenpaneel. Ook deze variant is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.

Wanneer je eruit bent wat voor model in jouw keuken past is het handig om nog aandacht te besteden aan het energielabel. Het meest zuinige energielabel is A+++, maar koelkasten met een energieklasse van lager dan A+ worden niet meer verkocht. Met een zuinige koelkast bespaar je jaarlijks al snel tientallen euro’s.

Denk er ook goed over na waar de koelkast komt te staan en hoeveel geluid deze produceert. Je wilt natuurlijk niet dat de koelkast de televisie overstemd of jouw nachtrust in de weg staat!

596x335_e4354_ci24wp01_ci30rp01

Ook in de wereld van koelkasten volgen verschillende ontwikkelingen zich op. Merken komen steeds weer met wat nieuws. Wij lichten enkele (bijzondere) functies toe:

 • CustomFlex: met zes verschillende opbergruimtes, twee clips en een easy-fitting rek kunnen de koelkasten van AEG met dit systeem naar eigen wens worden ingedeeld. Nooit meer een probleem dat producten niet in de koelkast passen dus!
 • No Frost: de naam zegt het eigenlijk al, geen bevriezing. Producten in de ‘vriezers’ blijven net zo lang houdbaar, omdat  het wel ingevroren is. Er is echter geen sprake van ijsvorming. Bijkomend voordeel is dus dat de vriezer niet meer ontdooid hoeft te worden! En dat de vriezerlades niet vast kunnen vriezen.
 • Home Connect: met deze functie op Bosch en Siemens koelkasten kun je de temperatuur van je koelkast op afstand instellen, krijg je een melding zodra de deur niet goed gesloten is en kan je met een camera die in de koelkast zit, zien wat je nog in huis hebt.
 • LED-verlichting: nieuwe koelkasten worden steeds vaker uitgerust met LED-verlichting. Dit is energiezuiniger en gaat langer mee. Ook komt het steeds vaker voor dat het licht met meer dan een lampje wordt verspreid.

Toch advies nodig ? Kom dan langs in één van onze Keukenloods winkels of bel met: 0226-355340. Wil je alle in en outs over koelkasten lezen? Lees dan onze handige keuzegids voor koelkasten!

Lees ook: ‘Wat is het verschil tussen een deur-op-deursysteem en sleepdeursysteem?’

10 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Joost schreef:

  Haha, die uitleg van Nofrost hierboven is echt hilarisch. Nofrost wil niet zeggen dat ie niet vriest, Nofrost wil zeggen dat er geen ijsvorming is!
  No Frost zorgt ervoor dat je de vriesruimte nooit meer hoeft te ontdooien. Door lucht beter te laten circuleren wordt rijpvorming voorkomen, waardoor er zich geen ijs ophoopt.

  1. Keukenloods schreef:

   Beste Joost,

   Bedankt voor je aanvulling. Dit is uiteraard hoe wij het bedoelden, maar niet duidelijk genoeg geformuleerd. Wij hebben de tekst nu aangepast.

   Groet, Emma.

 2. Weber schreef:

  Waarom maakt onze nieuwe Beko GN163220S net zoveel geluid als onze draaiende vaatwasser (trouwens ook van Beko) ? (Koelkast staat nu 8 uur aan, Compressor gaat ook niet uit, ondanks de eco stand).

  1. Keukenloods schreef:

   Beste Weber,

   Vervelend dat de koelkast veel geluid maakt. Zou je naar [email protected] misschien wat gegevens zoals een ordernummer en naam kunnen sturen? Dan ga ik even het één en ander voor je uitzoeken.

   Met vriendelijke groet,

   Emma

 3. Weber schreef:

  DB niveau is volgens de technische opgave 43 DB. Die van ons doet nu (niet gevuld) al 54 db. Hoe kan dat?

 4. Kees schreef:

  Hier precies hetzelfde . Wat een herrie geeft de no frost. De Siemens gi81nac. Siemens monteur: ‘tja dat is normaal bij No frost’. Voor mij geen vriezer meer in de open keuken .

 5. Pingback: Wat is No Frost?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *