Tip: zo maak je een gootsteen schoon

Een gootsteen is een van de vuilste plekken in de keuken. Viezer vind je het volgens ons bijna niet in de keuken. Etensresten, vetspetters en restjes drinken belanden al snel in de gootsteen. Een goede schoonmaakbeurt op z’n tijd kan daarom geen kwaad.

Etensresten die in de wasbak blijven liggen, veroorzaken stank en veel bacteriën. Daarom is het goed om zeker iedere dag even de gootsteen schoon te maken met een doekje en de (etens)resten te verwijderen. Dat scheelt je ook weer veel werk tijdens de grote schoonmaak.

Grote schoonmaak

De meeste spoelbakken zijn van RVS en er zijn verschillende manieren om deze goed schoon te maken. Natuurlijk zijn er verschillende dure RVS-reinigers, maar dit is helemaal niet nodig. Met een aantal huis-tuin-en-keukenmiddeltjes komt het ook goed.

Verwijder in eerste instantie alle (etens)resten uit de gootsteen. Vervolgens kan je de gootsteen met een doek en verschillende middeltjes zoals baking soda, groene zeep, azijn of zeepsop insmeren. Daarna is het een kwestie van goed afspoelen met water en de gootsteen is weer als nieuw. Blinkend schoon? Gebruik dan nog wat glansspoelmiddel totdat je helemaal tevreden bent!

Missen wij nog een gouden tip? Deel deze dan met ons in de reacties.

Help! Mijn gootsteen is verstopt, wat nu?

3 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Yasmine schreef:

  Hoi en help :)!
  Heb hier een gootsteen van merk Blanco – definitief geen RVS, maar wat wel?

  De spoelbak is vervat in een showmodel keuken, uit medio 2007/2008. Het materiaal is geen keramiek, maar lijkt ook weer geen silgranit (maar dat weet ik niet zeker, want zie enkel foto’s van dat materiaal).
  Ik kan bij Blanco zelf niets vinden, en ook niet via Google. Ik weet namelijk niet hoe ik deze spoelbak het beste schoon kan maken (hoe en met welke hulpmiddelen).

  Het materiaal van mijn spoelbak is champagnekleurig, niet superglad, maar licht ruw. Door dat ruwe oppervlak blijven vlekken echter ook ‘beter’ zitten (rode spaghetti, bruine koffie etc.). Schuren is geen optie, want dan schuur ik de toplaag van het spul af (zo lijkt het althans wanneer ik kalk rond de Damixa-kraan wegschuur) en eindig ik met donkere strepen die er niet afgaan.

  De spoelbak is esthetisch heel aantrekkelijk als deze schoon is, maar efficiënt voor een huishouden is een dergelijke uitvoering niet echt te noemen. Jammer vind ik dat. Maar ik hoop dus dat ik het gewoon helemaal fout aanpak met reinigen 🙂

  Kunnen jullie mij helpen? Alvast bedankt!

  1. Keukenloods schreef:

   Hoi Yasmine,

   Ik ga even op onderzoek uit voor je! Ik kom er op terug.

   Groet, Emma

  2. Keukenloods schreef:

   Hoi Yasmin,

   Zou je misschien een foto van de spoelbak en de sticker op de onderkant van de spoelbak willen mailen naar [email protected]? Dan kunnen wij het model en het materiaal herkennen. Alvast bedankt!

   Groet, Emma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *