Hoe lang gaat een keuken mee?

on

Een keuken kopen doe je vaak maar een of twee keer in je leven, omdat de levensduur vrij hoog ligt. Wist je dat in Nederland een keuken gemiddeld na 19 jaar wordt vervangen? Hoe snel dit in werkelijkheid is, hangt uiteraard van meerdere dingen af!

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 20% van de consumenten hun keuken vervangt na een verhuizing naar een bestaande koopwoning. De uitstraling van een keuken is belangrijk en smaken verschillen natuurlijk.

Afhankelijk van hoe de keuken gebruikt wordt, mag je er vanuit gaan dat deze minstens 10 jaar mee zou moeten kunnen. Gebruik je de keuken veelvuldig en heb je een groot gezin? Dan is het logisch dat je eerder aan een nieuwe keuken toe bent, dan iemand die de keuken weinig gebruikt en alleenstaand is.

Ondanks dat een keuken gemiddeld 19 jaar mee gaat, wil dat niet zeggen dat er niet al eerder iets is vervangen of gemaakt aan de bewuste keuken. Een kastje, het werkblad of inbouwapparatuur kan soms al eerder aan vervanging toe zijn. Dan is het niet nodig om de gehele keuken te vervangen.

Uit hetzelfde onderzoek is gekomen dat een koelkast gemiddeld 15 jaar is wanneer deze vervangen wordt en een vaatwasser 11 jaar. Veel consumenten kiezen er voor om apparaten pas te vervangen wanneer deze het niet meer doen. Maar een groot gedeelte vervangt apparatuur ook eerder met het oog op het milieu en de portemonnee.

Keuken opknappen
Een nieuwe keuken kopen is niet iets wat je zomaar even doet. Het is een flinke investering en komt soms misschien niet uit. Dan zou je er ook over na kunnen denken om de keuken zelf te renoveren. Met enkele (kleine) ingrepen ziet de keuken er vaak weer als nieuw uit. Het vervangen van het werkblad of plaatsen van nieuwe greepjes maakt al een wereld van verschil. Zo kun je zonder dat je te veel geld uit te geven toch weer even vooruit! Je leest hier meer over in ons blog over zelf je keuken opknappen.

3 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Marie schreef:

  Wij zijn ook op zoek naar een nieuwe keuken en vinden het belangrijk dat deze duurzaam is en lang meegaat. Onze oude keuken hebben we ook ruim 20 jaar gehad en deze was van goede kwaliteit. Milieuvriendelijke materialen hebben onze voorkeur. We gaan ook meer inspiratie opdoen!

 2. Vincent Rondwijk schreef:

  Een nieuwe keuken kopen is inderdaad een grote investering. Wij denken er ook over na om onze keuken op te knappen. We willen beginnen met ons aanrechtblad en de keukenkastjes. We zijn erg benieuwd naar het effect dat het zal hebben.

  1. Keukenloods schreef:

   Beste Vincent,

   Dat kan inderdaad zorgen voor een heel andere uitstraling. Ik wens jullie veel succes (en plezier!) met dit project!

   Hartelijke groeten,
   Emma | Keukenloods.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *