Hoe vervoer je een koelkast?

Een koelkast is een belangrijk apparaat in de keuken. Het houdt ons eten en drinken vers en koud. Maar hoe ga je om met het vervoer van zo’n groot apparaat? Het kan lastig zijn om te weten waar je moet beginnen. In deze blog zullen we je leren hoe je een koelkast veilig kunt vervoeren, zodat jouw apparaat zonder schade op de juiste plek terechtkomt.

1. Bereid de koelkast voor op transport

Voordat je begint met het verplaatsen van de koelkast, is het belangrijk om eerst de nodige voorbereidingen te treffen. Zorg ervoor dat de koelkast leeg is, haal alle etenswaren uit de koelkast en berg deze tijdelijk op in een koeltas of koelbox. Ga verder met het ontdooiproces. Weet je niet hoe jouw koelkast ontdooit moet worden? In de handleiding van jouw koelkast lees je hoe het ontdooiproces exact moet worden uitgevoerd. Daarnaast is het verstandig om de koelkast goed schoon te maken aan de binnen- en buitenzijde voordat je hem gaat verplaatsen. Vergeet daarna niet om ook alle accessoires te verwijderen of vast te zetten, zoals plankjes of lades. Dit maakt de koelkast lichter en voorkomt beschadigingen tijdens het transport.

2. Bescherming van de koelkast

Om krassen en beschadigingen aan de buitenkant van de koelkast te voorkomen, is het slim om deze goed te beschermen. Gebruik hiervoor verpakkingsmateriaal zoals bubbeltjesplastic, de originele doos waarin de koelkast geleverd is of stevige verhuisdekens. Bedek hiermee alle hoeken en randen goed. Zo blijft de koelkast goed beschermd tijdens het vervoer. 

Hoe vervoer je een koelkast? - Zwarte Amerikaanse koelkast.

3. Til de koelkast met meerdere personen

Een koelkast is een zwaar en groot apparaat dat je niet eenvoudig in je eentje kunt tillen. Zorg daarom voor voldoende hulp en til de koelkast met meerdere personen tegelijkertijd. Zo voorkom je dat je tijdens het tillen jouw rug overbelast. Om het tillen en verplaatsen van je koelkast makkelijker te maken, kun je eventueel gebruikmaken van hulpmiddelen zoals een steekwagen of een meubelroller.

4. Vervoer van de koelkast

Wanneer je de koelkast gaat vervoeren, zijn er een aantal zaken waarop je moet letten. Zo is het bij het vervoeren van een koelkast altijd beter om deze rechtop of hoogstens licht gekanteld te vervoeren. Natuurlijk is elke koelkast anders, dus de een vindt het niet erg om liggend vervoerd te worden en bij de ander kan dit wellicht leiden tot beschadigingen aan de motor. Daarom adviseren wij over het algemeen de koelkast staand te vervoeren.

Daarnaast is het belangrijk om de koelkast op een stevige ondergrond te plaatsen en goed vast te zetten in de auto, het busje of de vrachtwagen zodat deze tijdens het rijden niet kan verschuiven, gebruik hiervoor spanbanden of touwen. Rijd vervolgens rustig en vermijd scherpe bochten of plotseling remmen.

5. Plaatsing van de koelkast

Wanneer je de koelkast op zijn nieuwe plek hebt aangekomen, is het belangrijk om deze weer veilig neer te zetten. Zorg ervoor dat de koelkast waterpas staat en dat er voldoende ruimte is rondom de koelkast voor ventilatie. Vervolgens kunnen alle accessoires weer op hun plek geplaatst worden en alle beschermende materialen verwijderd worden.

LET OP! Het is belangrijk om de koelkast eerst enkele uren te laten staan voordat je hem weer aanzet. Hiermee geef je de koelvloeistof namelijk de tijd om terug te zakken naar zijn oorspronkelijke positie en voorkom je schade aan de motor.

Hoe vervoer je een koelkast? - SIEMENS KG36NXXEA Vrijstaande koelkast

Het vervoer van een koelkast kan lastig zijn, maar met deze tips weet jij nu hoe je dit op een veilige manier kunt doen. Door het volgen van deze stappen kun jij jouw kostbare keukenapparaat zonder problemen verplaatsen naar zijn nieuwe bestemming.

Bij Keukenloods.nl helpen we je graag verder met advies over het kopen van apparatuur zoals koelkasten en leveren we deze apparatuur gratis bij je thuis. Neem gerust contact met ons op of kom langs in een van onze winkels voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *