Koelkast of vriezer in onverwarmde garage plaatsen?

Een vriezer of een grote koelkast zet je liever niet in je keuken. Deze horen volgens veel mensen thuis in de garage of in het schuurtje in de tuin. Wat veel mensen niet weten, is dat veel koel- en vrieskasten niet goed werken in een klimaat waar het koeler is dan 10°C.

Maar hoe weet je nu of je vriezer, koel-vriescombinatie of koelkast geschikt is om in een onverwarmde ruimte gezet te worden? Dit wordt aangegeven in de specificaties bij de klimaatklassen.

Er bestaan vier klimaatklassen:
SN (Subnormaal) > Het apparaat is geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +10°C tot +32°C.
N (Normaal) > Het apparaat is geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16°C tot +32°C.
ST (Subtropisch) > Het apparaat is geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16°C tot °C tot +38°C.
T (Tropisch) > Het apparaat is geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16°C tot +43°C.

Veel koel- en vrieskasten zijn geschikt voor één of twee klimaatklassen. Maar Liebherr gaat nog een stapje verder. Het merk heeft al zijn koel-vriescombinaties met DuoCooling en alle vrijstaande diepvriezers ontworpen om ook bij lagere temperaturen dan +10°C goed te presteren. De Liebherr vriezers met SmartFrost beschikken ook over FrostProtect. Hierdoor presteren ze zelfs in extreme kou vanaf -15°C.

Koel-vriescombinaties met één thermostaat zijn niet geschikt om in een onverwarmde ruimte geplaatst te worden. Bij een lage omgevingstemperatuur zal de motor weinig aanslaan omdat het koelgedeelte koud genoeg blijft. Maar dit is nadelig voor het vriesgedeelte, hier kan de temperatuur oplopen en diepvriesproducten kunnen zelfs gaan ontdooien.

Wil je meer weten over welke koel- en vrieskasten geschikt zijn voor gebruik in een onverwarmde ruimte? Bel dan 0226-355340, kijk in onze webshop voor alle soorten koel- en vrieskasten of kom langs in één van onze Keukenloods filialen.

2 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Vincent Rondwijk schreef:

    Goed om te weten dat het eigenlijk niet zo goed is om een koelkast in een koude ruimte te zetten. Mijn ijskast staat ook in onze garage. Het wordt hier in de winter erg koud. Wellicht ga ik hem verplaatsen naar de bijkeuken. Hier hebben we ook nog plek over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *