Wat is een kookplaat met afzuiging?

Een kookplaat met afzuiging is een afzuigsysteem wat volledig verwerkt is in de kookplaat of in het keukenwerkblad. De kooklucht die bij het koken vrijkomt, wordt dus niet naar boven gezogen maar naar onderen: het werkblad in. Dit wordt ook wel werkbladafzuiging genoemd.

Een traditionele afzuigkap kan in sommige keukens een ongewenste toevoeging zijn. Denk bijvoorbeeld aan minimalistische, moderne keukens: deze wil je zo ‘clean’ mogelijk houden. Een opvallend afzuigsysteem is dan niet heel wenselijk. De optie voor het verwerken van het afzuigsysteem in de kookplaat heeft dan de voorkeur.

Een verschil met een traditionele afzuigkap is het geluid wat een afzuigkap in de kookplaat produceert. Dit is een stuk zachter en geeft veel minder overlast tijdens het koken. Werkbladafzuiging is de laatste jaren veel populairder geworden en steeds meer mensen kiezen hiervoor.

Er zijn drie verschillende soorten werkbladafzuiging:

  • Werkbladafzuiging die in het midden van de kookplaat is geïnstalleerd.
  • Downdraft dampkappen: deze kunnen in- en uitgeschoven worden. Ze zijn alleen zichtbaar wanneer de kookplaat wordt gebruikt.
  • Werkbladafzuiging aan de zijkant van de kookplaat. Dit kan aan één zijde of aan beide kanten.


De voordelen van werkbladafzuiging:

  • Je hoeft geen traditionele afzuigkap meer in je keuken te plaatsen. Dit is een kwestie van smaak, maar veel mensen vinden dat de keuken een mooier uiterlijk geven. Ook heb je zonder afzuigkap meer ruimte in de keuken. Op deze plek kun je bijvoorbeeld opbergruimte creëren. 
  • Een kookplaat met afzuiging kun je overal plaatsen. Op deze manier hoef je geen rekening te houden met de mogelijkheden van luchtafvoer. Zo kun je qua keukenontwerp meer kanten op en creëer je meer mogelijkheden.
  • Een kookplaat met afzuiging is dus relatief stil in vergelijking met een traditionele afzuigkap.
  • Ook wanneer je kookt op gas is werkbladafzuiging een optie.

De nadelen van een kookplaat met afzuiging:

  • Een kookplaat met afzuiging dient dieper te zijn en dat neemt meer ruimte in beslag. Het onderliggende systeem wordt in het keukenkastje eronder geplaatst. Dit scheelt dan in de opbergruimte die je overhoud in je keuken. 
  • De prijs van een kookplaat met afzuiging ligt hoger dan die van een reguliere afzuigkap.

Werkbladafzuiging is verkrijgbaar van verschillende merken in verschillende prijsklassen. Bekijk hier al onze kookplaten met afzuiging online. Heb je een vraag, stel deze dan hier aan onze experts. Graag persoonlijk advies op maat? Kom langs in één van onze winkels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *