Van A+++ naar C: Dit zijn de nieuwe energielabels

Heb je de afgelopen tijd naar vaatwassers, wasmachines of koelkasten gekeken, dan heb je ongetwijfeld de nieuwe energielabels gezien. In plaats van groene A tot A+++-labels zie je nu vaker een D tot en met F staan. Zijn apparaten dan opeens minder zuinig geworden? Nee, alleen de schaal is vernieuwd.

Vanaf maart 2021 zie je nieuwe energielabels bij een aantal productgroepen: Vaatwassers, koel-vrieskasten, wasmachines en was-droogmachines. Deze producten worden middels een hernieuwde meting lager in de schaal ingedeeld. Zo blijft er ruimte over voor nieuwe producten die nog zuiniger zijn.

Waarom zijn de energielabels aangepast?

Het eerste energielabel voor grote huishoudelijke apparaten werd rond 2000 uitgedeeld. Het laat consumenten niet alleen zien hoe zuinig het apparaat is, het spoort fabrikanten ook aan om technologieën te ontwikkelen om producten nóg zuiniger te maken. Dat is heel positief, maar dat heeft er ook voor gezorgd dat een stortvloed aan producten de zuinigste A+++ label opgeplakt kregen. Nieuwere producten die nóg zuiniger zijn dan dat, kregen zelfs waarderingen als A+++-30%. Daarom is ervoor gekozen om apparaten strenger te beoordelen op zuinigheid, en om dit overzichtelijker naar voren te laten komen in een nieuwe schaal. 

Hoe zien de nieuwe energielabels eruit?

De nieuwe energie labels zien er iets anders uit dan je gewend bent. Niet alleen de schaal is aangepast, ook de symbolen en de getoonde informatie zijn anders. Voor vaatwassers zie je bijvoorbeeld het water- en energieverbruik per 100 cycli in plaats van het verbruik per jaar. Zo kan iedereen het verbruik goed inzien: of je nu een gezin van 5 bent of alleenstaand.

Dit is het oude en nieuwe energielabel voor vaatwassers:

Daarnaast krijgt het geluidsniveau voortaan een waardering van A tot D. Ook hierdoor kun je beter vergelijken. Een koelkast met een geluidsniveau van 37 decibel zegt misschien niet veel, maar door deze toevoeging (in dit geval een C) kun je zien dat het geluidsniveau bovengemiddeld is. Op deze manier kun je dus snel zien hoe het apparaat scoort ten opzichte van anderen!

Ook een nieuwe toevoeging is de QR code in de rechterbovenhoek. Als je deze scant, kom je in de internationale database met product specificaties. Deze is wel in het Engels: sommige eigenschappen kunnen lastiger terug te vinden zijn dankzij Engelse termen. 

Op de verpakking staat een ander energielabel, hoe kan dat?

Winkels mogen tot eind november nog apparaten verkopen met een oud energielabel. Het kan dus zijn dat het label op de verpakking niet overeenkomt met de nieuwe waardering. Oude energielabels zijn dus niet direct verdwenen.

Zie je door de bomen het bos niet meer?

Het is misschien even wennen, maar de nieuwe labels helpen je om jouw nieuwe apparaat uit te kiezen. Kom je er nog niet helemaal uit, of heb je nog een aantal vragen? Neem dan contact op met onze specialisten. Je kunt ons telefonisch bereiken via 0226 355 340.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *