Spatscherm keuken; welke mogelijkheden zijn er?

Een mooie wand maakt een keuken compleet, maar je wilt dat deze ook functioneel is: kookspetters moeten makkelijk te verwijderen zijn. Met de achterwanden van een keuken heb je tegenwoordig heel veel verschillende opties, in tegenstelling tot vroeger: toen werden deze wanden standaard voorzien van tegels. Dit wordt nog steeds gedaan, maar er zijn tegenwoordig veel meer mogelijkheden en alternatieven voor een achterwand keuken afwerking. Waaronder het plaatsen van een spatscherm bij het fornuis. Hieronder lees je een aantal van de meest populaire mogelijkheden.

De achterwand is dus de hele zichtbare achterwand van je keuken. Een spatrand is alleen een rand tot maximaal 30 cm boven het aanrechtblad en vaak is dit het aanrechtblad wat doorloopt. Deze is alleen bedoeld om spetters makkelijk te kunnen verwijderen.

Hieronder lichten we de meest voorkomende mogelijkheden voor achterwanden toe.

Bron: uw-keuken.nl

Tegels
Terug van weggeweest: de tegel maakt weer een opmars in de keuken. Deze optie hebben we hierboven al even benoemd. Met tegels kun je je keuken heel gemakkelijk persoonlijk maken. Wat je nu veel ziet, zijn grote tegels. Maar wanneer je een kleine keuken hebt kun je beter gaan voor een maatje kleiner, dit oogt rustiger. Wanneer je kiest voor tegels in een natuurlijke kleur sluit dit helemaal aan op de huidige trends. Ook handmade tegeltjes zoals Marokkaanse tegels ga je veel zien. Matte wandtegels in je keuken zijn geweest, glanzende wandtegels zijn weer terug.

Tegels zijn makkelijk schoon te maken en aangezien het aanbod in tegels groot is, kun je deze vaak voordelig inkopen. 

Bron: spatplaat.nl

Spatscherm
Er zijn losse spatschermen verkrijgbaar, welke je kunt bevestigen achter je kookplaat. Een spatscherm in de keuken, achter het fornuis, biedt de gelegenheid om onbezorgd te kunnen koken zonder spetters op de muur. Je hebt deze in aluminium platen en platen van glas. Met een doekje haal je de vlekken en spetters er zo vanaf. Zo’n scherm is een subtiele en functionele bescherming voor de achterwand van het fornuis of de kookplaat. Met een kunststof spatscherm kun je er een stijlvol geheel van maken. Je hebt heel veel mogelijkheden, denk aan een bloemenprint, een afbeelding van schilderij de Nachtwacht, een foto van keukengerei of een spatscherm met een tekst. Er zijn ook websites waarbij je je eigen foto/ontwerp kunt bedrukken. Het spatscherm is te koop in alle maten. Dit spatscherm plak je met zelfklevende pads op de muur, boren is niet nodig.

Bron: roomed.nl

Krijtbordverf
Met krijtbordverf maak je het memobord overbodig. Krijtbordverf kun je goedkoop kopen bij schilderswinkels of andere speciaalzaken. Het is vaak ook in meerdere kleuren verkrijgbaar. Je brengt de verf gemakkelijk aan op de achterwand, zodat je daarna op je muur kunt krijten. Krijtbordverf staat vooral goed bij landelijke of hele strakke keukens. Dit is makkelijk schoon te maken, en een beschadiging kun je weer overrollen.

Betonstuc
Beton ciré is een betonstuc: een afwerkingsproduct voor wanden die erg op beton lijkt. Dit ziet er prachtig uit en dit breng je aan als stucwerk en komt vooral tot z’n recht als je een aanrechtblad van beton hebt. Wanneer je een aanrechtblad van beton of beton ciré combineert met een achterwand van beton ciré, krijg je een heel mooi overlopend effect.

Bron: keukenervaringen.nl

Behang
Je hebt ook speciaal behang wat je kunt afnemen. Dit afwasbare behang is in heel veel soorten te verkrijgen. Tevens is het redelijk goedkoop en kun je het sneller aanbrengen en weer verwijderen. Je kunt er ook voor kiezen om normaal behang af te lakken, je kunt daarvoor speciale behanglak kopen.

Hopelijk zijn de mogelijkheden om je muur te beschermen tegen spetters van koken iets duidelijker geworden en kun je nu een keuze maken. Er zijn veel verschillende opties en er is altijd wel een oplossing die in jouw keuken past. Wil je inspiratie opdoen in één van onze keukenwinkels? Kom langs in ons filiaal of bekijk onze showroomkeukens op de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *