Keukentrends 2023

Glanzende handgemaakte zelliges uit Marokko als achterwand, gecombineerd met een afzuigkap afgewerkt met terra-kleur leer. Boven het eiland van natuursteen hangt mooie design verlichting. In de kastenwand die tot het plafond reikt vind je klassieke deurtjes van fluted glass. Boven de spoelbak pronkt een geborsteld koperen kraan. De linnen look gordijnen langs de ramen geven een gevoel van luxe in de keuken die naadloos overgaat in de rest van het interieur. Hier lees je de keukentrends van 2023.

Keuken met eiland of een andere opstelling?
Eilanden zijn niet meer weg te denken in een keuken. Als je een grote ruimte hebt kun je gaan voor een keuken met kookeiland. Meestal bestaat deze opstelling uit een kastenwand en een eiland met kookplaat met afzuiginstallatie. Als je minder ruimte hebt kun je ook gaan voor een keukeneiland, je verwerkt dan de meeste apparatuur en je spoelbak in je eiland en je hebt verder geen ruimte meer nodig. 

Kleine ruimte? Ga dan voor een rechte opstelling of u-keuken: Als je een kleine ruimte hebt kun je het eiland beter weglaten en gaan voor bijvoorbeeld een rechte keuken of een u-keukenopstelling. Laat je hierbij adviseren. Tijdens een advies kijken wij naar jouw gebruik van de keuken, want dat is heel persoonlijk. Er wordt gekeken naar de beste opstelling passend bij jou en de ruimte. Maak een advies afspraak.


Het komende jaar zie je steeds meer dat de keuken als onderdeel van het complete interieur wordt gezien. Apparatuur wordt geïntegreerd en er worden materialen gebruikt in de keuken die ook in de rest van het interieur terugkomen (of andersom). 

Apparatuur: Smart is key.
Apparatuur die ‘smart’ is zie je al langere tijd in keukenland. De leveranciers komen met steeds meer innovatieve apparaten. Zo hebben de meeste kookplaten een geïntegreerde afzuiger die automatisch hoger schakelt als er meer stoom uit de pan komt. Je oven bedien je met een app op afstand. De koelkast heeft apart instelbare zones. En je koffieautomaat onthoudt wat jouw favoriete kop koffie is. 

Een inductiekookplaat met domino elementen

Domino elementen worden ook steeds vaker gebruikt in de keuken, op deze manier kun je verschillende kooktechnieken combineren, zoals inductie met gas en/of grillplaat.

Wat je steeds meer ziet: de wijnkoelkast. Dit is een must voor de wijnliefhebber (als je er plek voor hebt) en mag niet meer ontbreken in een luxe keuken. Deze wijnkoelkasten houden je wijn perfect op temperatuur.


Keukenbladen: vooral natuurlijke materialen.
In keukenwerkbladen zie je al langere tijd dat marmer en natuursteen populair zijn. Natuursteen is een materiaal dat lang goed blijft en tijdloos is. Je ziet het komende jaar vooral granietsoorten, quartz en andere natuursteen. Ook effen kleur werkbladen ga je meer zien, de zogenaamd ‘solid surface’ werkbladen (dit is een verzamelnaam voor een groep duurzame oppervlaktematerialen die homogeen en massief zijn).

Dunne werkbladen geven een ‘licht’ gevoel aan de keuken, deze zal je meer en meer gaan zien.

Fronten: de trends op het gebied van keukenkastdeurtjes
De shaker deurtjes zijn weer terug van weggeweest: perfect voor de landelijk en klassieke keukens. Dit zijn deuren die bestaan uit vijf delen: vier lijsten en een middelpaneel. Verder zien we veel hout in combinatie met natuursteen (bijv. marmer) werkbladen. Ook de greeploze kasten- en lades blijven ‘on trend’. Deze passen vooral in de strakke en minimalistische designs. Het is of greeploos, óf de grepen stelen de show.

Kleuren geïnspireerd door de natuur
Monotone keukens zie je steeds meer, zoals de compleet zwarte keuken, de smoked eiken keuken en de zwarte keuken met marmer blad. De groene keuken of de blauwe keuken zijn het afgelopen jaar ook populairder geworden. Deze kleuren zie je vaker terug bij de landelijke keuken, de farmhouse chic keuken en de keuken met karakter.


De witte keuken maakt vooral in minimalistische designs een comeback. Het komende jaar ga je meer donkere kleuren zien zoals donkergroen, aubergine en nachtblauw. Maar ook aardetinten zoals terra, grijs, zand en beige. Deze kleuren passen vooral in de Japandi stijl en in de Scandinavische stijl.

Materialen
Sustainability is steeds belangrijker en bij het gebruik van materialen halen we steeds meer uit de natuur. Plastic is ‘not done’! We maken duurzame keuzes die goed zijn voor mens en milieu. Ook leren afwerkingen kom je tegen: onder andere in de schouwkappen en ‘kroonluchter’ afzuigkappen. Bijvoorbeeld een prachtige Wave eiland afzuigkap. Ook handmade tegeltjes zoals Marokkaanse tegels ga je in 2023 veel zien. Matte wandtegels in je keuken zijn geweest, glanzende wandtegels zijn weer terug. De tegel maakt weer een opmars in de keuken. Designer verlichting ga je ook veel zien in de keuken of boven je eiland. Goede verlichting in de keuken mag (nee moet!) ook mooi zijn.


Koper en messing in combinatie met marmer en metaal: het koude van natuursteen vraagt een warme tegenhanger. Koper en messing zijn warme kleuren en zijn dus een perfecte combi.

Echte planten: dit vergt wel enige kennis van planten. Laat je adviseren door een plantenspecialist of een interieurdesigner met kennis van planten. 

Kasten tot het plafond: Elegant, voor een ‘grand’ gevoel en optimaal gebruik van je ruimte.

Gordijnen maken een comeback in de keuken. Let hierbij wel op het materiaal dat je kiest. Het moet makkelijk wasbaar zijn en geschikt voor in de keuken. Tenslotte: ‘fluted glass’ deurtjes: Deze trend zie je al in servies, deuren en nu ook in keukens.


Je bent nu helemaal op de hoogte van de trends van 2023! Wil je meer inspiratie opdoen? Bekijk onze nieuwe collectie showroomkeukens! Dit kan op onze website of kom langs in één van onze keukenwinkels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *