Mijn koelkast maakt (veel) geluid, wat nu?

Een koelkast hoort te koelen. Niets te veel gevraagd zou je denken. Maar toch moet het apparaat zich soms inspannen om het voedsel koel te houden. Dit gaat vaak gepaard met geluid. Maar welke geluiden zijn normaal? En wanneer zou je contact moeten opnemen met de leverancier?

Welke geluiden horen zo?
Een zoemend, brommend geluid als de compressor aanslaat of als er koelgas onder hoge druk in het koelsysteem wordt gespoten.
Als je een Low Frost of een No Frost koelkast hebt, kan de ventilator ook een blazend of zoemend geluid produceren.

Vertrouw je het geluid niet helemaal?
1. Check dan of de koelkast waterpas staat. Dit kun je doen door een waterpas in de koelkast te leggen. Als hij niet waterpas is, kun je onder de koelkast de stelpootjes verder in- of uitdraaien.
2. Kijk ook of je koelkastdeur (nog) goed sluit.
3. Als het geluid uit de koelruimte komt, zou het ook een trillend plateau kunnen zijn of voedselwaren die tegen elkaar staan. Vaak helpt het om dan wat dingen te verschuiven in de koelkast.
4. Check ook of alle ventilatieroosters vrij zijn van stof. Vaak zit er een rooster onder of achter de koelkast. Even met de stofzuiger erlangs kan al wonderen doen.

Wanneer contact opnemen?
Als de koelkast klinkt alsof hij gaat opstijgen of meer herrie maakt dan een tweetakt brommer, dan is het raadzaam om even contact op te nemen met de fabrikant.
Het is ook verstandig om even met een thermometer te checken of de koelkast nog goed genoeg koelt.

Meer hulp nodig? Hier vind je de contactgegevens van de fabrikanten en leveranciers. Als je er liever zelf wilt uitkomen, lees dan hier alles wat je moet weten over koelkasten.

2 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Marie de Jonge schreef:

    Bedankt voor het delen van deze goede tips! Mijn koelkast maakt sinds een tijdje ook veel geluid. Ik ga meteen kijken of deze wel waterpas staat. Daarnaast kijk ik ook meteen even of de ventilatieroosters schoon zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *