Melk opschuimen doe je zo!

De melk in een cappuccino of latte macchiato lijkt bijna nog wel belangrijker te zijn dan de koffie zelf. Het melkschuim moet stevig zijn en mag zeker niet ontbreken. Maar weet jij ook hoe je de beste schuimlaag maakt voor jouw perfect bakje koffie? Daar zijn verschillende (makkelijke) manieren voor!

Ten eerste is het belangrijk om de juiste melk te kiezen. Om goede schuim te krijgen kan je het beste volle houdbare melk gebruiken. Volle melk is romig en dankzij de eiwitten heb je meer kans op betere schuim. Ook is deze melk het beste om de ‘bittere’ smaak van koffie tegen te gaan.

De meeste intensieve en misschien wel ouderwetse manier is melk opschuimen met de hand. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een garde. Hier komt wel wat geduld en armkracht bij kijken, maar je hebt het volledig in eigen hand! Verhit de melk in een pannetje en haal het pannetje vervolgens van het vuur om aan de slag te gaan met de garde. Nadeel hiervan is dat het schuim nooit zo stevig zal worden als wanneer je gebruik maakt van een apparaat.

Melkreservoir

Tegenwoordig zijn er verschillende (inbouw)koffiemachines met een melkreservoir. Hiermee maak je met één druk op de knop een heerlijke cappuccino of latte macchiato. Belangrijk hiervoor is dat het reservoir gevuld is met melk. Vervolgens toets je alle wensen in op de machine, en klaar is Kees!

Sommige koffiezetters hebben een zogenaamde melkslang. Het is dan de bedoeling dat je dit slangetje in een pak melk of een bijgeleverd reservoir hangt. De machine zorgt er dan voor dat jij de juiste hoeveelheid melk(schuim) in je kopje krijgt. Vervolgens plaats je het kopje onder het gedeelte waar koffie uitkomt en geef je op de machine je wensen aan.

Heeft je koffiezetapparaat bovenstaande functies niet? Dan kan je er voor kiezen om een speciale melkopschuimer aan te schaffen. Hier hoef je alleen de melk in te schenken en op het knopje te drukken. Giet vervolgens de koffie er over heen en je bent klaar!

Heb jij hulp nodig bij het uitkiezen van een koffiezetapparaat? Lees dan ons blog over waar je op moet letten bij het kopen van een koffiezetapparaat of lees onze keuzegids over koffieapparaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *