Hoe maak ik mijn aanrechtblad schoon?

Dat de keuken gebruikt wordt, is het beste te zien aan het aanrechtblad. Broodkruimels, vegen, druppels en vlekken zijn niet te voorkomen op het werkblad. In de meeste gevallen haal je er een doekje overheen en ziet het werkblad er weer schoon uit. Toch is het belangrijk om van tijd tot tijd het werkblad grondig te reinigen. Niet alleen vanwege hygiëne maar ook voor de kwaliteit van het werkblad.

Per soort werkblad is een andere reiniging vereist. Hieronder leggen we per werkbladtype uit hoe je deze het beste kunt schoonmaken.

Composiet

Bij werkbladen van composiet is het belangrijk dat vuil zo snel mogelijk wordt verwijderd. Bij donkere composieten werkbladen zijn kalkvlekken (als gevolg van hard water) vaak zichtbaar. Deze kun je het beste verwijderen met azijn, Viakal of Antikal. (Bij gebruik van Viakal of Antikal, goed naspoelen met water.)

Alle soorten composiet kun je het beste schoonmaken met een simpel huishoudsopje. Met Cif Cream of speciale natuursteenreiniger kun je hardnekkige vlekken goed verwijderen van gepolijst of gezoet composiet. Bij composiet met een grovere structuur kun je het beste een Scotch-Brite spons gebruiken.

Graniet

Graniet is een natuurlijk product waarin haarscheurtjes, kleur- en/of mineraalconcentraties kunnen voorkomen. Ook kun je bij bepaalde lichtinvallen kleine putjes in het aanrechtblad zien. Voor het dagelijkse onderhoud kun je het beste het werkblad afnemen met een vochtige doek en eventueel gebruikmaken van een huishoudsopje. Kalkvlekken kun je het beste verwijderen met Viakal of Antikal (goed naspoelen met water).

Belangrijk om te weten is dat gezoet graniet gevoeliger is voor vlekvorming van achterblijvend vuil. Probeer daarom vuil zo snel mogelijk te verwijderen van het werkblad. Bij ruw Anticato graniet (ruw) blijft vuil snel achter. Om dit goed te kunnen verwijderen kun je een harde borstel gebruiken.

Kunststof

Kunststof vraagt weinig onderhoud. Regelmatig schoonmaken met zachte schoonmaakmiddelen is vaak al genoeg. Mochten er toch vlekken van gemorste thee, koffie of wijn ontstaan, dan kun je vlekken het beste weken in onverdund afwasmiddel. Voor uitzonderlijke vlekken kun je ook een beetje bleek gebruiken. Zorg wel dat de bleek goed wordt weggespoeld na het inweken. TIP: gebruik nooit schuurmiddelen, staalwol of schuursponsjes op een kunststof werkblad.

Keramiek

Een werkblad van keramiek is vrijwel onderhoudsvrij. Dagelijkse vervuiling kun je gemakkelijk verwijderen met een natte doek. Hardnekkige vlekken kun je verwijderen met een sopje van een huishoudelijk schoonmaakmiddel. Gebruik geen schuurmiddelen of agressieve schoonmaakmiddelen op het werkblad.

Beton en terrazzo

Aanrechtbladen van beton vereisen een regelmatig onderhoud. Zo behoud je de uitstraling zo lang mogelijk. Je kunt hiervoor de onderhouds- en beschermingsmiddelen van Hillstone gebruiken. Voordat je het werkblad gaat gebruiken is het belangrijk om deze eerst te behandelen. Doe dit ook na de eerste maand en na drie maanden. Als je extra glans in je werkblad wilt creëren, kun je het beste speciale hardsteenolie gebruiken.

Een geïmpregneerd blad kan het beste schoongemaakt worden met water en natuurzeep. Als je een betonnen werkblad hebt dat is behandeld met tweecomponentencoating, dan kun je het blad direct in gebruik nemen. Gebruik voor het verwijderen van vuil een microvezel doek en speciale schoonmaakmiddelen om het beton in goede conditie te houden.

Hout

Bij hardhouten werkbladen is het belangrijk dat het oppervlak regelmatig ‘in de zeep’ wordt gezet. Je kunt dit het beste (minimaal) één keer per week doen.  Neem na afloop het werkblad goed af met een doek. Gemorste vloeistoffen kun je het beste direct verwijderen van het werkblad. Het is verstandig om het oppervlak daarna goed te drogen met een doek.

Bij een grondige reiniging van het aanrechtblad om bijvoorbeeld hardnekkige vlekken te verwijderen en het werkblad opnieuw te oliën, kun je het beste een onderhoudset van Woca gebruiken. Let op: een grondige onderhoudsbeurt kost veel tijd. Houd er rekening mee dat je het werkblad minstens 30 uur niet kunt gebruiken.

Sima Coreen

Sima Core kun je het beste dagelijks afnemen met een vochtige doek en daarna drogen met een schone doek. Hardnekkige vlekken kun je het beste verwijderen met een huishoudsopje en een zachte nylonborstel. Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen of schuurmiddelen op het werkblad.

Ga naar Keukenloods.nl voor meer informatie over het reinigen van werkbladen.

One Comment Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *