Gasverbruik koken

Hoeveel gas verbruik je tijdens het koken?

Heb je een gaskookplaat en ben je benieuwd naar het gasverbruik tijdens het koken? Het gemiddelde gasverbruik tijdens het koken komt jaarlijks neer op zo’n 37m3 gas. Met de huidige prijzen kom je dan uit op ongeveer €66,80 per jaar. De prijzen zijn afgelopen tijd sterk gestegen en een gaskookplaat zal in aanschaf in de toekomst ook duurder worden. Omdat de belastingen op gas naar verwachting met 75% gaan stijgen en groene stroom een opmars maakt, zal gas niet langer voordeliger zijn dan koken op inductie.

Prijsstijging gas afgelopen jaren

De gasprijs is al maanden aan het stijgen en staat momenteel op recordhoogte. Nog nooit zijn de gasprijzen zo hoog geweest als in 2022. De prijzen voor consumenten zijn op dit moment 4 keer hoger dan een jaar geleden. De grootste oorzaken zijn de ontwikkelingen in de politiek en economie. In 2020 waren de prijzen extreem laag door de coronacrisis. Inmiddels zijn de prijzen in 2021 en 2022 sterk gestegen. In onderstaande tabel kun je deze stijging heel duidelijk aflezen.

Bron: Overstappen.nl

Al enige tijd heeft Nederland de hoogste gasprijzen van alle Europese landen. Nederlandse huishoudens betaalden in juli 2022 €283 euro per MWh gas. Dit is ruim twee keer zoveel als het gemiddelde huishouden in Europa. Naast bovengenoemde oorzaken spelen specifiek voor Nederland meer redenen een rol: Nederland heeft een goed functionerende gasmarkt waardoor prijsstijgingen snel doorgevoerd kunnen worden. Dit in combinatie met korte termijncontracten van energieleveranciers die in Nederland veel voorkomen, betekent dat snelle reacties op prijsfluctuaties.

Tips om het gasverbruik voor koken te verminderen

Mocht je niet gaan overstappen op elektrisch koken, kun je onderstaande tips toepassen om het gasverbruik tijdens het koken te verminderen:

Kook kleine porties of vries het in
Kook niet te grote porties. Wanneer je toch een grote hoeveelheid eten maakt, kun je deze extra porties het beste invriezen. De volgende keer verwarm je dit op in de magnetron en hoef je geen gas meer te gebruiken.

Gebruik de juiste pan
Zet een kleine pan niet op een grote pit, dan gaat er veel warmte van de vlammen verloren. Zet ze op een pit waarbij de pan de pit helemaal bedekt.

Maak eenpansgerecht
Maak een eenpansgerecht, want: hoe minder pannen je op het vuur hebt, hoe meer gas je bespaard. Wokgerechten, chili’s en soepen zijn hier goede voorbeelden van.

Gebruik een snelkookpan
Gebruik een snelkookpan, ook wel hogedrukpan genoemd. Dit is een pan waarin onder druk wordt gekookt, waarbij de kooktemperatuur hoger is dan 100 graden en de gerechten sneller gaar zijn.

Gebruik je magnetron
Wil je restjes eten opwarmen? Gebruik dan je magnetron in plaats van je gaskookplaat.

Kies voor een elektrisch apparaat
Gebruik een airfryer, (stoom)oven of slowcooker om een maaltijd te bereiden.

Gebruik een deksel op de pan
Met een deksel gebruik je twee tot drie keer zo weinig energie. Haal de deksel niet te vaak van de pan, want dan gaat er warmte verloren.

Gebruik minder water
Doe niet teveel water in de pan om groenten of pasta in te koken. Gebruik ook een zo’n klein mogelijke pan.

Zet het vuur lager
Kook op een lager pitje. Als water eenmaal kookt, blijft dit het doen als je het gas lager zet. Het maakt geen verschil of water hard of zacht kookt: de kooktijd blijft hetzelfde. Zet het gas niet te hoog, met half of laag gas gebruik je 60 procent minder energie. Ook handig: bij sommige gerechten, zoals saus of rijst, kun je het gas eerder uitzetten. Het gaart nog even na in de hete pan.

Gebruik een waterkoker
Wanneer je een pan met kokend water nodig hebt, kun je het water het beste aan de kook brengen in de waterkoker. Ook gaat met koken op gas veel warmte verloren, doordat de warmte als het ware langs de pan gaat. Water voorkoken in een waterkoker gaat vaak ook nog een stuk sneller.

Gerechten zonder gebruik van gas
Bereid gerechten waarbij je geen of weinig gas nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een salade. Bonen, kikkererwten en linzen kun je ook koud eten en verwerken in een salade. Voor het maken van instant noodles, rijst noodles of couscous heb je alleen maar gekookt water uit de waterkoker nodig om het te garen. Verder kun je natuurlijk veel groenten rauw eten, hier kun je je salade mee aanvullen.

Kook met restwarmte
Voor bijna elke warme maaltijd kun je gebruik maken van restwarmte. Wil je eieren 8 minuten laten koken? Je kunt ook het water met de eieren aan de kook brengen, kook ze een minuut en draai dan het gas uit. Doe een deksel op de pan en na 10 minuten zijn je eieren alsnog hardgekookt. Deze truc kun je ook toepassen op groente, rijst en pasta. Het duurt iets langer, maar het scheelt wel qua gasverbruik.

Koken op inductie

Koken op gas niet heel klimaatbewust: als je op gas kookt, verbruik je fossiele brandstoffen. De inductiekookplaat is een duurzamer alternatief voor een gaskookplaat, waarbij je gebruik maakt van elektriciteit. In 2050 kun je in principe ook niet meer koken op gas, alleen nog met duurzame installaties.

Nu weet je alles over het gasverbruik tijdens het koken en hoe je het verbruik van gas zoveel mogelijk kunt minimaliseren. Ons assortiment gaskookplaten kun je online bekijken. De inductiekookplaat als alternatief is bij ons ook uit voorraad leverbaar. Heb je nog vragen? Neem contact op met onze experts. Lees voor meer informatie de kookplaten keuzegids.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *