Hoe sluit je een gaskookplaat of gasfornuis aan?

Een kookplaat of fornuis aansluiten kun je zelf doen. Het is niet heel lastig, maar het is wel belangrijk dat dit goed gebeurt. Een lekkende aansluiting is levensgevaarlijk en er ontstaat brand- en explosiegevaar. Hou je aandacht hier dus goed bij! Bij het aansluiten van een gasslang wil je hier dus zeker geen risico mee nemen. De veiligste optie is dan ook om deze aan te laten sluiten door een monteur. Zelf de gaskookplaat of een gasfornuis aansluiten? Lees hieronder stap voor stap hoe je dit het veiligst doet.

Benodigdheden en stappen

Wanneer je een gaskookplaat of gasfornuis gaat aansluiten heb je het volgende nodig:

 1. Gastape
 2. Comfooraansluiting
 3. RVS gasslang
 4. Moersleutel
 5. Emmer met afwasmiddel en water

We hebben het aansluiten verdeeld in de volgende zes stappen:

 1. Kies voor de juiste gasslang
 2. Draai de gaskraan dicht
 3. Plaats de comfooraansluiting
 4. Monteer de gasslang op de comfooraansluiting
 5. Sluit de gasslang aan op de gaskraan
 6. Controleer op lekken

Stap 1: kies voor de juiste gasslang

De beste optie voor het aansluiten van een gaskookplaat of gasfornuis is het gebruiken van een RVS gasslang. Voor een inbouw-gaskookplaat is dit verplicht, maar ook voor een vrijstaande kookplaat is dit de beste optie. Wanneer je kiest voor een rubberen gasslang kan deze gaan uitdrogen en kunnen er scheurtjes in de gasslang ontstaan. Een rubberen gasslang dien je daarom minimaal elke 5 jaar te vervangen.

Stap 2: draai de gaskraan dicht

Het dichtdraaien van de gaskraan doe je voordat je begint met aansluiten. De gaskraan zit in je keuken bij je gasaansluiting. Dit doe je door de kraan haaks op de gasleiding te draaien (met een kwartslag).

Stap 3: Plaats de comfooraansluiting

Je gebruikt een comfooraansluiting om de aansluiting goed passend te krijgen. Wikkel een laag gastape met de klok mee om de schroefdraad van het kooktoestel. Draai vervolgens de comfooraansluiting op schroefdraad en zet deze vast met een moersleutel. Zorg dat dat hij stevig vastzit, zonder te forceren.

Stap 4: Monteer de gasslang op de comfooraansluiting

Heeft je gasslang een rubberen ringetje? Dan hoef je geen gastape te gebruiken. Is dat niet het geval, wikkel dan eerst gastape om de schroefdraad van de comfooraansluiting. Dit plak je met de klok mee (rechtsom). Sluit nu de gasslang aan op de comfooraansluiting.

Stap 5: Sluit de gasslang aan op de gaskraan

Ten slotte sluit je de ander kant van de gasslang aan op de gaskraan in je keuken. Opnieuw kijk je of de slang een rubberen ringetje heeft. Als de gasslang deze niet heeft breng je twee laagjes tape aan op het uiteinde van de gaskraan. Gebruik een moersleutel om de slang goed vast te draaien.

Stap 6: Controleer op lekken

Voordat je begint met koken op je nieuwe kookplaat of fornuis, is het belangrijk om eerst te controleren of er geen gas lekt. Breng een sopje van afwasmiddel en water aan op alle verbindingspunten. Je kunt voorzichtig de gaskraan opendraaien en kijken of er gasbelletjes ontstaan of dat je gas ruikt. Als dit het geval is, is de aansluiting nog niet gasdicht. Draai direct de gaskraan dicht en herhaal de voorgaande stappen bij het deel waar gas weglekt. Wil het niet lukken of twijfel je over de veiligheid? Draai de gaskraan dicht en vraag hulp aan een monteur. Met gas wil je geen onnodige risico’s nemen.

Wil je liever persoonlijk advies? Kom langs in een van onze 14 filialen of neem hier contact met ons op. Ben je nog niet in het bezit van een gaskookplaat of gasfornuis, maar wel van plan deze aan te schaffen? Keukenloods heeft zowel online als in de winkels heel veel apparaten direct uit voorraad leverbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *