10 voordelen om een kookeiland in je keuken te nemen

Een kookeiland kan verschillende voordelen bieden in een keuken. Zo is een kookeiland niet alleen een functioneel element, maar het kan ook de sfeer en gezelligheid in je huis verhogen. In deze blog geven wij 10 voordelen om een kookeiland in je keuken te nemen.

Deze afbeelding pas bij voordeel 1 om een kookeiland in je keuken te nemen. Je ziet een ruime keuken met kookeiland waar drie generaties samenkomen (oma, dochter en kleindochter). De keuken is een N-Line Nordic 782 mat wit.

1. Een kookeiland als plek van samenkomen

Met een kookeiland creëer je een gezellige woonkeuken. Het eiland is een centraal punt in de keuken waar familie en vrienden samenkomen. Terwijl je kookt, kun je gemakkelijk communiceren met andere aanwezigen. Het maakt koken een gezellige en sociale activiteit.

2. Vergroot je werkruimte

Met een kookeiland vergroot je het beschikbare aanrecht en krijg je extra werkruimte in je keuken. Je hebt hierdoor voldoende ruimte voor het snijden van groenten of het kneden van deeg. Je kunt hierdoor heerlijk experimenteren en je culinaire vaardigheden laten zien. 

3. Meer opbergmogelijkheden

Een kookeiland kan worden uitgerust met kasten, lades en planken. Hierdoor heb je extra opbergruimte voor kookgerei, specerijen, potten, pannen, servies en glazen. Op deze manier houd jij je keuken gemakkelijk schoon en opgeruimd.

Deze afbeelding past bij voorbeeld 4 om een kookeiland in je keuken te nemen. Je ziet hier een grote woonkeuken met kookeiland waar vader en dochter gebruikmaken van de uitgebreide kookmogelijkheden. De keuken is een N-Line Easytouch 970 taupe grijs ultramat.

4. Uitgebreide kookmogelijkheden

Met een kookeiland kun je je kookmogelijkheden uitbreiden. Je kunt bijvoorbeeld een kookplaat, grill, inbouw oven of tweede spoelbak toevoegen. Dit geeft je de mogelijkheid om tegelijkertijd verschillende gerechten te bereiden.

5. Gezellig tafelen

Wanneer het kookeiland is voorzien van een overhangend aanrechtblad, kun je hier een gezellige bar van maken door barkrukken te plaatsen. Dit creëert een informele eetruimte waar je kunt ontbijten, lunchen of dineren. Het is daarnaast de perfecte plek om even te genieten van een kopje koffie, een borrel of om gasten te ontvangen terwijl jij bezig bent met het bereiden van een heerlijke maaltijd.

6. Flexibele keukenindeling

Een keukeneiland biedt veel verschillende mogelijkheden bij het ontwerpen van de keukenindeling. Zo kan het eiland dienen als scheiding tussen de keuken en bijvoorbeeld de eetkamer of woonkamer. Ook kan het kookeiland een multifunctioneel oppervlak zijn voorzien van: een ontbijtbar, spoelbak, kookplaat, oven of extra keukenapparatuur.  

7. Werkdriehoek is makkelijk te creëren

Naast dat de keuken mooi moet zijn, moet deze natuurlijk ook praktisch zijn. De ideale indeling is dat de meest gebruikte apparaten in de keuken – de spoelbak, het fornuis/kookplaat en de koelkast – worden geplaatst in een driehoekige opstelling. Dit helpt bij het minimaliseren van onnodig lopen en zorgt voor een vlotte workflow tijdens het koken. Deze opstelling is met een kookeiland eenvoudig te creëren.

Eilandkeuken Y-Line Matblauw ultramat gelakt uit Keukenloods Amsterdam Zuidoost. Een ruime eilandkeuken met een blauw kookeiland, wit werkblad en een kastenwand met houtlook.
Eilandkeuken | Keukenloods Amsterdam-Zuidoost

8. Geschikt voor elk interieur

Kookeilanden zijn er in alle vormen en maten. Ze zijn voorzien van een stijlvol design en een echte eyecatcher in de woning. Je kunt kiezen uit verschillende materialen, afwerkingen en kleuren die passen bij jouw persoonlijke keukenstijl en je algehele woonsmaak. Met een kookeiland voeg je karakter toe aan de ruimte en maak je het een plek waar je graag tijd doorbrengt.

9. Een extra leefruimte

Naast koken kan een kookeiland ook dienen als multifunctionele ruimte voor andere activiteiten. Zo kan het een heerlijke plek zijn om aan te werken, huiswerk te maken, spelletjes te spelen of als een buffettafel tijdens een feestje.

10. Verhoogt de waarde van het huis

Een goed ontworpen en functioneel kookeiland kan de waarde van je huis verhogen. Het is een populaire keukenindeling waar veel potentiële kopers naar op zoek zijn. Was je nog niet overtuigd, dan maakt dit laatste voordeel om een kookeiland in je keuken te nemen, de investering wellicht de moeite waard. 

Kortom: Genoeg voordelen om een prachtig kookeiland in jouw keuken te nemen.

Wil jij na het lezen van deze 10 voordelen om een kookeiland in je keuken te nemen graag een kookeiland? Wij helpen je graag verder! Bij Keukenloods.nl vind je een uitgebreid aanbod keukens. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn in jouw woning? Maak voor gratis en vrijblijvend advies een afspraak in één van onze 14 filialen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *