Welke filters kun je gebruiken in je kookplaat met afzuiging?

Een kookplaat met afzuiging is een kookplaat en afzuigsysteem in één: je hebt geen losse afzuigkap meer nodig. Als je kiest voor recirculatie, zit er een filtersysteem in de kookplaat om de kookluchten te filteren. Vervolgens wordt de gefilterde lucht weer terug de keuken in geblazen. Er zijn in totaal drie verschillende filters verkrijgbaar voor jouw kookplaat met afzuiging, namelijk: een koolstoffilter, een plasmafilter en een geluidsfilter. Alle drie hebben hun eigen specialiteiten, maar welke filters kun je het beste gebruiken in je kookplaat met afzuiging? Hieronder vind je een korte beschrijving van elk type filter en hun werking.

Koolstoffilters

Een koolstoffilter is een type filter dat wordt gebruikt om geuren, vluchtige organische stoffen en andere verontreinigende stoffen uit de lucht te verwijderen. Wanneer de lucht door het koolstoffilter getrokken wordt, worden de geuren, vluchtige organische stoffen en andere verontreinigende stoffen opgenomen op een oppervlak van koolstof. Hierdoor wordt de lucht gezuiverd.

Het is belangrijk om de koolstoffilters van de inductiekookplaat regelmatig te vervangen. De koolstof in het filter zal naar verloop van tijd verzadigd raken met alle opgenomen deeltjes. Hierdoor zullen de geuren uiteindelijk minder goed opgenomen worden en blijft de vieze lucht langer in huis hangen. De levensduur van een koolstoffilter in je inductiekookplaat is gemiddeld 6 – 12 maanden.

Koolstoffilters

Plasmafilters

Een plasmafilter is een filter dat wordt gebruikt om de lucht te reinigen. Het filter maakt gebruik van plasmatechnologie om de lucht te zuiveren. Hij filtert hierdoor niet alleen kookluchtjes, maar ook pollen, bacteriën en allergenen uit de lucht. Het plasmafilter wordt geplaatst op het uiteinde van je luchtafvoer en zorgt dat schone lucht wordt teruggeblazen. De levensduur van een plasmafilter is gemiddeld 10 – 15 jaar. Het plasmafilter is zelfreinigend en dus onderhoudsvrij. Voor de optimale werking en het behouden van de levensduur van het plasmafilter is het echter wel belangrijk dat hij regelmatig gereinigd wordt. 

Plasmafilter

Geluidsfilters

Je hebt ook speciale geluidsfilters. Deze filters worden gebruikt om het geluid van een afzuigkap of kookplaat met afzuiging te verminderen. Het filter bestaat uit geluiddempende materialen, zoals glasvezel en schuim. Hierdoor absorbeert en vermindert het de geluiden. Het gebruik van geluidsfilters kan de geluidsoverlast van het afzuigsysteem verminderen en het comfort verbeteren. Deze filters worden eigenlijk alleen gebruikt wanneer de luchtafvoer naar buiten gaat.

Geluidsfilter

Welk filter ga jij gebruiken in je kookplaat? Hieronder nog een korte samenvatting over de filters die je kunt gebruiken in je kookplaat met afzuiging. Koolstoffilters worden gebruikt om geuren, vluchtige organische stoffen en andere verontreinigende stoffen uit de lucht te verwijderen, plasmafilters om deeltjes te vernietigen en geluidsfilters om het geluidsniveau van de afzuiging te verminderen.

Heb je nog vragen over welk filter je het beste kunt gebruiken in jouw kookplaat? Onze product specialisten helpen je graag! Kom langs in een van onze winkels of neem direct contact met ons op via 0226-355340 of per mail via [email protected].

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *