Zo bespaar je energie met je vaatwasser

Als je kosten en energie wil besparen, dan is het natuurlijk goedkoper én milieuvriendelijker om de afwas met de hand te doen. De vaatwasser met een A+ energielabel verbruikt namelijk zo’n 260 kWh per jaar en draagt daardoor flink bij aan de energierekening. Gelukkig zijn er meerdere manieren om de vaatwasser zuiniger te laten draaien.

Water verwarmen met elektriciteit kost veel energie. Tijdens een wasbeurt gaat het gros van het verbruik hiernaartoe. Je kunt ervoor kiezen om de vaat in de eco-modus te wassen, waarbij het water langzamer warm wordt. Maar wanneer je dit structureel doet, blijven zeep- en vetresten achter. En dat kan zorgen voor nare luchtjes…

Juiste vaatwasser kiezen

Oude apparaten verbruiken vaak meer dan een nieuw exemplaar, volgens Nuon zo’n 60 procent. Een goed gekozen vaatwasser kan je veel geld en energie besparen. Zo zijn kleine en compacte versies vaak grotere verbruikers dan een machine met een normaal formaat. Let ook op het energielabel: label A+ lijkt zuinig, maar dat is tegenwoordig het minimum voor vaatwassers. Exemplaren met dit etiket zijn dus grotere energieslurpers dan andere nieuwe vaatwassers.

Hotfill

Je kunt energie besparen door je vaatwasser aan te sluiten op een hotfill-apparaat die direct warm water naar de vaatwasser stuurt. Dat kan met onder andere een keukenboiler of een zonneboiler, maar ook met een kokend water kraan.

Keukenboiler

Als de afstand tussen de hoofdboiler en vaatwasser of kraan erg lang is, kan een keukenboiler gunstig zijn. Deze is meestal een paar liter groot. Een keukenboiler zoals deze van ATAG verbruikt zo’n 0,85 kWh om 10 liter water op te warmen.
Een keukenboiler zelf verbruikt natuurlijk ook energie. Daarom haal je meer energiewinst als je dit apparaat ook gebruikt voor andere dingen, zoals de wasmachine.

Zonneboiler

Een zonneboiler is helemaal energiezuinig. Een collector op het dak stuurt hierbij de warmte naar een voorraadvat, waardoor je warme water op een natuurlijke wijze wordt verwarmd. Met een zonneboiler verlaag je je energieverbruik voor warm water voor de helft, volgens Milieucentraal. Bovendien kun je hiervoor subsidie krijgen voor de aanschaf hiervan.

Kokend water kraan

Deze kranen voorzien jou niet alleen van warm water, maar bepaalde exemplaren, zoals deze van SELSIUZ hebben ook een toevoer die je kunt aansluiten op je vaatwasser. Een kokend water kraan houdt water voor ongeveer 85 kWh een jaar lang warm.

En is de vaat klaar? Vergeet dan niet de vaatwasser uit te doen. Want de standby-stand verbruikt immers ook stroom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *