Welke spoelbak kies jij?

Een spoelbak is echt onmisbaar in een keuken, want nooit zal je een keuken tegenkomen zonder spoelgedeelte. Toch is het een ondergeschoven kindje. Er wordt weinig nagedacht over wat nu echt handig is voor de wensen die jij hebt. Daarom vonden wij het hoog tijd voor een blog hierover.

De spoelbak staat eigenlijk onderaan het lijstje van spullen die je uitzoekt voor een nieuwe keuken. Zonde vinden wij! Je gebruikt hem namelijk zo vaak dat het wel handig is als hij aan jouw wensen voldoet. Je wast er regelmatig je handen, de vaat, maar ook groenten worden er gewassen. En dit is nog maar een klein lijstje van alles wat je daar doet. Hoe vervelend is het dan als toch blijkt dat je hem liever wat groter had gehad, of had je toch liever een dubbele spoelbak gehad? Van te voren nadenken is daarom erg belangrijk!

Er zijn 3 dingen waar je op kunt letten:

Formaat en vorm

De eerste keuze die je gaat maken is degrootte van de spoelbak. Ga je voor een enkele, anderhalve of dubbele spoelbak? Denk hierbij goed na over hoe vaak en waarvoor je het spoelgedeelte gaat gebruiken. Hoe groter het spoelgedeelte, hoe minder werkruimte je overhoudt. Vervolgens zijn er verschillende vormen. Ga je voor rond, vierkant of misschien ovaal?

Materiaal

Als je er uit bent hoe groot de spoelbak moet worden en welke vorm deze krijgt, dan komt het lastigste gedeelte; het materiaal. Onderstaand behandelen wij de meestvoorkomende materialen.

– RVS: dit is nog altijd het meestgekozen materiaal voor een spoelbak. RVS is sterk én betaalbaar. Daarnaast past RVS ook bij de meeste keukens en is daardoor tijdloos. Nadeel is dat RVS wel heel gevoelig is voor krassen.
– Keramiek: heb je een landelijke keuken, houd je van een luxe uitstraling en vind je het niet vervelend om wat meer geld uit te geven? Dan past een spoelbak van keramiek perfect bij jou. Nadeel: etensresten blijven sneller zitten in de hoekjes van de bak.
– Kunststof: ga je voor een variant die makkelijk schoon te maken is en ook nog goed is voor de portemonnee? Dan is kunststof jouw materiaal. Qua duurzaamheid scoort dit materiaal dan weer wat minder.

Naast deze materialen is het ook mogelijk om een spoelbak te kiezen van bijvoorbeeld graniet of composiet. Dit is echter wel maatwerk, laat je hierover goed informeren door een keukenadviseur.

Onderbouw, opbouw of vlakinbouw

Bedenk ook hoe je de spoelbak wilt integreren in jouw werkblad. Er zijn drie verschillende manieren waarop je een spoelbak kunt monteren namelijk opbouw, onderbouw en vlakinbouw.

Heb je nog vragen na het lezen van dit blog? Laat het ons weten in de reacties! Of neem contact met ons op via 0226-355340.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *