Creëer sfeer en ambiance in jouw keuken met verlichting

Een mooie keuken is een grote investering en daarom wil je er lang en veel plezier van hebben. Verlichting is een belangrijk aspect in het creëren van sfeer en ambiance in jouw keuken. Maar hoe creëer je sfeer en ambiance in jouw keuken met verlichting? Het juiste licht zorgt behalve voor een mooie uitstraling, ook voor een functionele werkplek. In deze blog geven we tips over hoe je verlichting optimaal kunt inzetten voor de beste combinatie van sfeer en functionaliteit in jouw keuken.

Kies voor verschillende lichtbronnen

Je hebt vast wel eens de sfeer van een restaurant ervaren. De stijlvolle lampen en het warme licht in combinatie met de heerlijke geuren zorgen ervoor dat je je direct op je gemak voelt. Jouw keuken thuis kun je met de juiste verlichting ook omtoveren tot een keuken met sfeer en ambiance. In de keuken zijn er verschillende soorten lichtbronnen mogelijk. Zo kun je kiezen voor basisverlichting, accentverlichting of sfeerverlichting. Ongeacht welke soort verlichting je kiest, het is belangrijk dat deze verlichting functioneel is. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen de functie van de verlichting en de sfeer die ze uitstralen.

Deze taupekleurige rechte keuken is voorzien van spotjes onder de keukenkastjes. Hierdoor zijn de spoelbak en kookplaat netjes verlicht.
H-Line AV 2042 Samteiche Greige

Basisverlichting

Het gebruiken van basisverlichting is erg belangrijk in een keuken. Dit type verlichting zorgt ervoor dat er geen donkere plekken ontstaan in jouw keuken. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn tijdens het koken en het is ook niet fijn tijdens het eten. We willen toch allemaal graag zien wat er voor lekkers gegeten wordt.

Accentverlichting

Accentverlichting kan gebruikt worden om bepaalde delen van de keuken te verlichten, zoals de kookplaat, de spoelbak, het kunstwerk op de muur of de keuken zelf. Op deze manier trek je visueel de aandacht naar deze unieke elementen van de keuken.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting is niet alleen voor romantische avonden, maar kan ook extra sfeer toevoegen aan jouw keuken. Een manier om een aangename sfeer te creëren in jouw keuken is het gebruik van een lichtobject boven de eetkamertafel. Hang bijvoorbeeld een mooie hanglamp op die niet alleen voldoende licht geeft tijdens het eten, maar ook de sfeer van de ruimte benadrukt. Een goede vuistregel is om te kiezen voor een lichtobject dat is aangepast aan de grootte van de tafel. Zo is het licht gelijkmatig verdeeld en hoef je niet in fel licht te zitten tijdens het eten. Ook spotjes onder de keukenkastjes of verzonken plafondlampen in een warme kleur zijn perfect om extra sfeer toe te voegen aan de keuken.

Een prachtige hanglamp boven de eetkamertafel voor sfeerverlichting.
H-Line AV 2135 Kristallweiss

Kleurtemperatuur van de verlichting

Een ander belangrijk element is de kleurtemperatuur van de verlichting. Naast de verschillende soorten verlichting kun je ook kiezen voor verschillende kleurtemperaturen om sfeer en ambiance te creëren in jouw keuken. Kleurtemperaturen worden uitgedrukt in Kelvin. Een hoge Kelvin-waarde geeft een koeler en feller licht, en een lagere waarde geeft een warmere, aardse uitstraling aan de keuken. 

In de keuken is het ideaal om voor een neutrale kleurtemperatuur van 4000 Kelvin te kiezen voor de basisverlichting. Dit zorgt ervoor dat je ogen minder snel vermoeid raken tijdens het koken en de kleuren van het eten natuurlijker overkomen.

Verwerk verlichting in je interieur

Wist je dat verlichting een belangrijk onderdeel kan zijn van jouw keukeninterieur? Door verlichting op een creatieve manier te verwerken in jouw interieur, voeg je niet alleen licht toe, maar zorg je ook voor een unieke twist aan jouw keuken. Denk bijvoorbeeld aan een lamp met een industrieel design voor bij je industriële keukenstijl, een klassieke wandspot gericht op dat speciale kunstwerk aan de wand of verlichting in een open kast met jouw mooiste servies.

Verwerk verlichting in je interieur door bijvoorbeeld deze vitrinekast met verlichting.
H-Line AV 6023GL Eiche Elegant

Bediening van de verlichting

Tot slot raden we aan om dimmers te gebruiken in jouw keuken. Hiermee kun je de intensiteit van het licht aanpassen aan de gelegenheid of het moment van de dag. Zo creëer je niet alleen de juiste sfeer, maar kun je ook besparen op energiekosten.

Verlichting kan een belangrijke rol spelen in het creëren van sfeer en ambiance in jouw keuken. Door te kiezen voor verschillende lichtbronnen, te spelen met lichtkleuren, verlichting te verwerken in jouw interieur en gebruik te maken van dimmers, creëer je sfeer en ambiance in jouw keuken. Kopieer deze tips en laat je creativiteit de vrije loop. Ben je op zoek naar inspiratie of ontvang je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in een van onze winkels. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *