3 Tips voor het monteren van de keuken

Het monteren van een keuken doe je niet zo 1,2,3. De meeste mensen besteden dit dan ook uit aan een ervaren klusser. Maar natuurlijk kun je het ook zelf doen. In dat geval zijn er een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden:

1. Oude keuken verwijderen

Leuk! De nieuwe keuken is gekocht en over een niet al te lange tijd wordt de keuken inclusief apparatuur bezorgd. Logischerwijs moet eerst de oude keuken worden verwijderd. Appeltje eitje, zou je denken. Maar daar vergis je je snel in!

Het is verstandig om eerst een sloopplan te maken. Misschien hoef je niet alles te slopen. Ook moet je beslissen of je de oude keuken gaat demonteren of slopen. In het geval van demonteren, kun je het oude keukenblok soms nog ergens anders voor gebruiken. Als werkbank in de garage bijvoorbeeld. Of als hij nog in goede staat is, kun je hem misschien verkopen. Als je gaat slopen, is het handig om een grote afvalcontainer te huren om de oude keuken in te dumpen.

Bij het verwijderen van de oude keuken moet je goed rekening houden met de waterleiding, gasleiding en elektriciteitsaansluitingen. Houdt deze altijd intact! Ook als deze later verplaatst moeten worden.

Ten slotte gaat veiligheid boven alles. Gebruik het juiste (professionele) gereedschap en draag een veiligheidsbril, schoenen met stalen neuzen en werkhandschoenen.

2. Voorbereiden op nieuwe keuken

Heeft de nieuwe keuken dezelfde opstelling als de oude? Dan hoef je niet veel aan te passen. Check wel alle maten, het komt namelijk nauwelijks voor dat de nieuwe keuken precies dezelfde afmetingen heeft als de oude.

Kies je voor geheel nieuwe opstelling? Dan is de kans groot dat de waterleiding, gasleiding of stopcontacten omgelegd moeten worden. Laat dit altijd door een professional doen, tenzij je dat zelf bent!

Zorg ook dat de ruimte waarin de nieuwe keuken wordt geplaatst, leeg is. Zo heb je alle ruimte om de nieuwe keuken te installeren en is de kans kleiner dat je per ongeluk iets sloopt wat heel moest blijven.

3. Plaatsen van de nieuwe keuken

De voorgaande stappen goed doorlopen? Dan ben je nu klaar om de nieuwe keuken te ontvangen en te installeren. Succes! Houd er wel rekening mee dat in veel gevallen de handleidingen summier zijn en dat ervaring dan erg handig is.

Als je een voorraadkeuken hebt besteld, dan zal het monteren makkelijker zijn. Deze keukens bestaan namelijk al uit voor gemonteerde kasten.

Wil jij geen risico lopen dat het eventueel mis gaat bij het monteren? Kies er dan voor om de keuken te laten monteren door Keukenloods.nl. Wij hebben kundige monteurs die binnen een kort tijdsbestek de keuken perfect installeren.

Heb jij naar aanleiding van dit blog nog vragen? Stel deze dan in de reacties onder dit bericht! 

6 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Kiki Wals schreef:

  Hartelijk bedankt voor deze tips! Straks ge ik mijn huis verbouwen en eerlijk gezegd was ik een beetje bang om dat te doen omdat er zoveel details zijn en je alles in aanmerking moet nemen. Ik wilst niet dat bij het verwijderen van de oude keuken waterleiding, gasleiding en elektriciteitsaansluitingen moeten intact gehouden worden zelfs als ik die wil vervangen. Nu ben ik op zoek naar verschillenden kunststof leidingsystemen en hopelijk zal alles over straks zijn 🙂

 2. Vincent schreef:

  Kijk inderdaad goed waar leidingen en kabels verstopt zitten in je keuken. Deze kan je namelijk gemakkelijk kapot maken wanneer je niet voorzichtig genoeg bent. Heb deze fout zelf namelijk weleens gemaakt! Gebruik natuurlijk ook professioneel gereedschap.

 3. Vincent schreef:

  Ik moet mijn keuken ook gaan verwijderen omdat ik volgende week mijn nieuwe keuken krijg. Ik was benieuwd naar het gereedschap wat ik daarvoor nodig heb. Ik ga sowieso een monteur laten komen die mij helpt bij het loskoppelen van leidingen en elektra.

 4. Marie de Jonge schreef:

  Bedankt voor deze montagetips voor keukenkastjes! Ik heb de oude kastjes er al uitgesloopt, maar weet niet precies of mijn nieuwe kastjes op dezelfde manier gemonteerd moeten worden. Ik ga het voor de zekerheid even navragen bij de leverancier.

 5. Ivan schreef:

  Je tips over verbouwing van de keuken zijn heel waardevol. Wij hebben net de installatie van een nieuwe keuken achter de rug. Dit is goed beschouwd een echte verbouwing en we hebben het dan ook volledig uitbesteed. In het achterhoofd heb ik nog steeds mijn broer die dit soort dingen aan “een handige oom” overliet, met als gevolg dat bedrading en leidingen niet goed waren.

 6. Marie de Jonge schreef:

  Bedankt voor deze tips voor monteren van een keuken. Wij hebben ook net onze nieuwe keuken besteld en gaan deze zelf monteren. We krijgen gelukkig hulp van een vriend van ons. We zullen de handleiding er in ieder geval bijhouden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *