Zo maak jij snel je keuken schoon!

Het is misschien niet je favoriete huishoudelijke klus, maar de keuken schoonmaken moet ook gebeuren. Hoe vaker je het doet, des te minder werk het is. Schone materialen blijven langer mooi en gaan bovendien langer mee. Betekent dit dat je dagenlang in de geur van azijn moet zitten? Absoluut niet.

Een keuken houd je het liefst vrij van vet, vuil en vingerafdrukken. Maar als je regelmatig kookt, is dit natuurlijk niet te voorkomen. Gelukkig hoeft schoonmaken niet lang te duren. Met deze tips ben je zó klaar!

Oven schoonmaken

In de oven kunnen etensresten achterblijven en aankoeken, waardoor het soms lastig kan zijn om ze te verwijderen. Gelukkig kun je dit doen zonder te hoeven schrobben. Hiervoor doe je een bakje met citroen in de oven als deze nog warm is. Je kunt dit direct na het bakken doen, of de oven even aanzetten op aan lage temperatuur. Het sap zal vetresten afbreken, waardoor je ze makkelijk kunt wegvegen met een zachte doek of keukenpapier. Als je een oven met zelfreinigend systeem hebt, is schoonmaken natuurlijk nog makkelijker. De oven zal de wanden dan met een pyrolytisch of hydrolytisch programma schoonmaken.

De deur van de oven maak je gemakkelijk schoon met een doekje en schoonmaakmiddel. Je kunt hiervoor zelf een mix maken van zeep en water, maar je kunt ook kiezen voor een spray  speciaal voor glas, waarmee je alles nog sneller schoonmaakt.

Afzuigkap schoonmaken

De afzuigkap krijgt flink te verduren. De kookgeuren en -walmen worden hierdoor immers direct opgenomen. Damp, vet en geurtjes moeten allemaal weggewerkt worden. Afhankelijk van het type filter moet je dit soms vervangen of schoonmaken. Een filter kun je ook opschonen door citroensap (daar heb je ‘m weer) in een pan te laten koken. Het vet wordt ook hier afgebroken.

Vergeet de behuizing niet. Als je een zilveren afzuigkap hebt van chroom of een ander gepolijst metaal, dan kun je het beste een rvs-reiniger gebruiken. Overige afzuigkappen kun je beter afnemen met deze allround reiniger.

Werkblad schoonmaken

Het werkblad moet ook regelmatig afgenomen worden om verkleuringen en vlekken die niet meer weggaan te voorkomen. Werkbladen van natuursteen kun je het beste schoonmaken met het water. Werkbladen van kunststof, composiet en gelakt hout krijg je weer als nieuw met een werkbladreiniger. Deze laat bovendien een onzichtbare vuilafstotende bescherming achter. Daardoor wordt de levensduur van het werkblad verlengd en wordt schoonmaken nog makkelijker.

Kookplaat schoonmaken

Inductiekookplaten het makkelijkste schoon te krijgen. Hierop brandt immers geen eten aan. Wel is het goed om de plaat elke dag even af te nemen met een doekje en warm water, zodat er geen kleine vuildeeltjes achterblijven. Zo voorkom je krassen. Datzelfde geldt voor een keramische kookplaat, al kan je hier wel te maken hebben met aangebrande stukjes voedsel. Gaat dit er niet goed af, kun je proberen om het in te weken. Lukt het daarna nog niet, dan kun je met een speciale schraper het vuil los krijgen. 

Gaskookplaten vragen om iets meer aandacht. De branders kun je het beste laten weken in kokend water met soda (voor gietijzeren pandragers) of afwasmiddel (voor aluminium exemplaren). Je kunt ze daarna drogen met een (oude!) handdoek. Doe ze in ieder geval niet in de vaatwasser: hiervan kunnen ze gaan roesten.

Kraan/spoelbak schoonmaken

Bij kranen moet je oppassen voor kalkaanslag. Dit krijg je lastig weg en kun je voorkomen door er regelmatig met een doekje langs te gaan. Bij deze onderdelen geldt hetzelfde als bij de afzuigkap: voor chromen, rvs en gepolijste kranen en spoelbakken kun je het beste rvs-reiniger gebruiken en voor andere kleuren de allround uitvoering.

Snel en makkelijk

Kortom: Schoonmaken hoeft niet lang te duren. Met de juiste hulpmiddelen ben je zó klaar! Wil je goed voorbereid zijn? Bekijk dan de sprayflacons van Bling. Met deze set ben je altijd voorzien van het juiste schoonmaakmiddel van je keuken(apparatuur). Hiermee maak je ook kasten, fronten en andere onderdelen gemakkelijk schoon. Dankzij het wasbare microvezeldoekje neem je al het vuil in 1 keer mee! Bekijk hoe makkelijk het is in onderstaande video.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *