Zo houd je fruit langer vers!

In deze tijden is het belangrijk om voldoende fruit te eten om je weerstand op pijl te houden. Maar hoe zorg je er nou voor dat het fruit langer vers blijft? Wij hebben voor jou een aantal tips bij elkaar gezocht.

De eerste tip is om de koelkast te gebruiken. Het meeste fruit blijft het langste vers als het in de koelkast bewaard wordt. Denk aan appels en peren (2 tot 4 weken), kiwi (1 tot 3 weken), druiven (1 week), perziken en nectarines (3 tot 7 dagen) en als laatste frambozen, bessen (aalbessen, bosbessen en kruisbessen), bramen, cranberries, aardbeien en kersen (1 tot 3 dagen). Als deze fruitsoorten op de fruitschaal worden gelegd zijn ze minder lang houdbaar.

Exotisch en citrusfruit

Daarentegen kan je andere fruitsoorten beter buiten de koelkast houden, hierbij gaat het om exotisch fruit en citrusfruit. Exotisch fruit kan namelijk niet goed tegen de kou. Deze fruitsoorten kan je beter wel in de fruitschaal neerleggen: guave, meloen, ananas, mango en banaan. Hetzelfde geldt voor citrusfruit. Onder citrusfruit valt citroen, limoen, grapefruit, sinaasappel en mandarijn. Citrusfruit kan 1 tot 2 weken bewaard worden.

Pas op met ethyleen

De tweede tip gaat over het scheiden van verschillende fruitsoorten. Sommige fruitsoorten verspreiden de gas ethyleen wanneer ze aan het rijpen zijn. De fruitsoorten die deze gas verspreiden zijn appels, peren, bananen en perziken. Wanneer deze fruitsoorten liggen bij ander fruit wordt de rijping van het andere fruit ook versneld. De tip is dus: bewaar deze fruitsoorten apart.

Pak je banaan in

De derde tip gaat specifiek over bananen. En de tip luidt als volgt: trek pas je banaan van de tros als je hem opgaat eten. Wanneer de tros bananen heel blijft en het topje van de tros wordt ingepakt met vershoudfolie blijven de bananen 3 tot 5 dagen langer vers. 

Ook handig: Vershoudzone

Wil je fruit nog langer bewaren? Dan kan een koelkast met vershoudzone jou daarbij helpen. Dit is een speciale lade die de luchtvochtigheid optimaal houdt voor versproducten, en dus ook fruit. Deze lade wordt ook wel de 0 graden zone genoemd. Fabrikanten hebben daar hun eigen technologie voor: Liebherr heeft BioFresh, Bosch heeft VitaFresh, AEG heeft LongFresh en Siemens heeft Hyperfresh. Een zone met deze technologie heeft een temperatuur van iets boven de 0°C en een ideale luchtvochtigheid, waardoor groente en fruit, maar ook vlees, vis en zuivelproducten tot 3 keer langer vers blijven. Ook zorgt deze lade voor een optimaal behoud van de vitamines. Zo blijft je fruit tot wel 30 dagen vers!

Meer weten?

Wil je graag meer informatie over hoe je het beste je fruit kan bewaren, in de koelkast of op kamertemperatuur. Dit lees je in onze blog over fruit bewaren: in de koelkast of op kamertemperatuur?

Wil je meer lezen over koelkasten? Lees dan onze keuzegids voor koelkasten of bekijk het assortiment! Heb jij nog een goede tip om fruit langer vers te houden? Laat het ons weten in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *