Zon, zomer en … waterijsjes! Zes verfrissende recepten om zelf waterijsjes te maken. Van aardbei tot kiwi-munt, ontdek hoe je eenvoudig jouw zomerse favoriet maakt! Wat is er beter dan een heerlijk koud ijsje op een warme zomerdag? Zelf waterijs maken is niet alleen makkelijk, maar ook hartstikke leuk. Bovendien bepaal jij volledig wat erin gaat. Gezond, fruitig of net even anders? Alles kan! Hier zijn zes verfrissende recepten waarmee je deze zomer nieuwe favorieten ontdekt. Pak je ijsvormpjes erbij en laten we aan de slag gaan.
1. Aardbei waterijsjes
Deze klassieker mag zeker niet ontbreken! Aardbeien geven deze ijsjes een zoete, zomerse smaak, terwijl de citroen zorgt voor een verfrissende twist. Dir recept is voor 6 stuks!

Ingrediënten:
- 300 gram aardbeien
- 100 ml water
- 2 eetlepels basterdsuiker
- 1 eetlepel citroensap
Bereidingswijze:
1.Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in dunne plakjes.
2.Meng de siroop met water en verdeel het over de ijsvormpjes.
3.Voeg de aardbeien plakjes toe, steek stokjes erin en zet ze minimaal 4 uur in de vriezer.
2. Citrus waterijsjes
Dol op een frisse en fruitige smaak? Deze combinatie van citroen, grapefruit en limoen is ideaal om je dorst te lessen. Het recept is voor 8-10 ijsjes.

Ingrediënten:
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 200 ml water
- 100 ml citroensap
- 100 ml grapefruit sap
- 25 ml limoensap
Bereidingswijze:
- Giet het water en de suiker in een pannetje en verwarm het geheel. Blijf rustig roeren totdat de suiker volledig is opgelost. Je weet dat het klaar is wanneer het water weer helder wordt.
- Meng alle citroensappen door het suikerwater en roer goed door.
- Verdeel de citroensiroop over de ijsvormpjes en plaats ze minstens 6 uur in de vriezer.
3. Kiwi met munt ijsjes
Dol op kiwi? Dan is dit het perfecte ijsje voor jou! Dit recept is voor 6 stuks.

Ingrediënten:
- 100 ml water
- 80 g suiker
- 6 kiwi’s
- 6 blaadjes verse munt
- Sap van 1 limoen
Bereidingswijze:
- Verwarm 100 ml water met de suiker in een pannetje en roer rustig tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen.
- Schil de kiwi’s. Snijd er 2 in kleine stukjes en pureer de rest met de afgekoelde suikersiroop, muntblaadjes en limoensap.
- Meng de kiwistukjes door het gepureerde mengsel en giet alles in de ijsvormpjes.
- Voeg in elk vormpje een blaadje munt toe en zet in de vriezer. Laat de ijsjes minstens 5 uur bevriezen.
4. Griekse yoghurt ijsjes met mango
Deze ijsjes zitten precies tussen waterijs en roomijs in. Met een zijdezachte textuur en tropische smaak zijn ze favoriet bij jong en oud. Dit recept is voor 6 ijsjes.

Ingrediënten:
- 100 gram (rijpe) mango
- 2 el citroensap
- 200 ml Griekse yoghurt 10%
- 1-2 tl honing naar smaak
- 0,5 tl vanille-extract
Bereidingswijze:
- Pureer de mango tot een gladde puree.
- Meng deze met de yoghurt en honing totdat alles mooi gemengd is.
- Giet in de ijsvormpjes, steek de stokjes erin en laat opstijven in de vriezer.
5. Watermeloen & munt ijsjes
Fris, fruitig en met een lichte minttouch: deze waterijsjes zijn de ultieme dorstlesser op hete dagen. Dit recept is voor 6 ijsjes.

Ingrediënten:
- 500 gram watermeloen
- Sap van 1 citroen
- Ongeveer 15 blaadjes munt
Bereidingswijze:
- Doe de watermeloen, limoensap en munt in een blender. Blend tot een glad mengsel.
- Zeef het mengsel om de zaadjes te verwijderen en roer er water doorheen.
- Giet het mengsel in de ijsvormpjes en steek de stokjes erin. Laat minstens 4 uur bevriezen.
6. Mango-frambozenijsjes
Het fleurigste ijsje om op te eten tijdens een zomerse avond! Dit recept is voor 6 stuks.

Ingrediënten:
- 220 gram kristalsuiker
- 200 ml kraanwater
- 250 gram diepvries mango stukjes
- 250 gram diepvries frambozen
Bereidingswijze:
- Breng de suiker en het water in een steelpan aan de kook.
- Roer tot de suiker volledig is opgelost en draai het vuur uit. Laat 30 minuten afkoelen.
- Pureer de bevroren mango met de helft van het suikerwater in een hakmolentje tot een sorbet.
- Schep de mangosorbet in een bak en plaats in de vriezer tot gebruik.
- Pureer de bevroren frambozen met de rest van het suikerwater in een hakmolentje tot een sorbet.
- Schep het mango- en frambozenijs in laagjes om en om in de ijsvormpjes.
- Steek de ijsstokjes erin en laat de ijsjes minimaal 8 uur in de vriezer opstijven.
Laat de zomer maar komen!
Met deze zes verfrissende recepten om zelf waterijsjes te maken haal je de zomer écht in huis. Variëren is eenvoudig en bijna elk fruit werkt perfect in een waterijsje. Of je houdt van klassiekers zoals aardbei, verrassende combinaties zoals komkommer-limoen, of iets gezonds zoals yoghurt-mango, er is voor ieder wat wils.
Tijd om je keuken in te duiken en jezelf te trakteren op deze verfrissende creaties. Geniet van de zomerse zon, mét een zelfgemaakt ijsje in de hand! Welke ga jij als eerste proberen?