Welke filters zijn er voor een afzuigkap?

Een afzuigkap zuigt kooklucht op en voert deze lucht weg uit de keuken. In die lucht zitten dingen als vet, vocht en geur van het koken. Tijdens het koken komen er ook nog eens allerlei eiwitten en gassen zoals nitrogen dioxide vrij. Wanneer je geen afzuigkap gebruikt blijven deze stoffen dus langer in je keuken hangen. Dit zijn dus niet alleen schadelijke stoffen die blijven hangen, je ruikt en ziet het ook. Dit betekent namelijk meer viezigheid in je keuken. Je krijgt veel sneller vette muren, tegels en keukenkastjes, omdat vet niet wordt afgevoerd maar terecht komt op andere oppervlaktes. Welke filters zijn er voor een afzuigkap? Er zijn twee soorten afzuigkapfilters die je in een keuken kunt plaatsen: metaalfilters (ook wel bekend als vetfilters) en koolstoffilters.

Metaalfilters

Metalen vetfilters zijn de zichtbare filters aan de onderkant van de afzuigkap. De aangezogen lucht komt eerst langs de metaalfilters. Deze filteren het vet dat vrijkomt bij het koken en voert de afgezogen lucht naar buiten.

Een metaalfilter wordt aan de buitenkant van een afzuigkap geplaatst en kun je het beste elke 3 à 4 jaar vervangen. Een groot voordeel van dit filter is het makkelijk reinigen ervan. Een belangrijke functie van de metaalfilters is het tegenhouden van vetdeeltjes. Je wilt voorkomen dat al het vet en vocht dat een afzuigkap opzuigt in de motor van de afzuigkap komt. Als dit in de motor terecht komt, is er een kans dat deze kapot gaat. Ook is er een grotere kans op brand wanneer metalen filters niet goed schoongemaakt worden. Vet aan de buitenkant van de metaalfilter kan vlam vatten, wat met koken natuurlijk erg gevaarlijk is. Kortom, houd metaalfilters schoon en ze creëren een veilige en schone leefomgeving en zorgen ervoor dat je afzuigkap lang mee gaat.

Koolstoffilter

Wanneer je een recirculatiesysteem hebt, zit er ook een koolstoffilter onder de metaalfilters. Een recirculatiesysteem leidt de afgezogen lucht niet naar buiten, maar filtert de lucht en blaast dit terug de keuken in. Er hoeft dus geen gat in de buitenmuur gemaakt te worden. Er komt op deze manier geen tocht uit de afzuigkap en het energielabel van het huis blijft ook hoger.

Een koolstoffilter haalt dus kookgeuren en schadelijke stoffen uit de lucht, zodat de lucht die teruggeblazen wordt gereinigd is. Het is dus belangrijk dat deze afzuigkapfilters hun werk goed doen. Een koolstoffilter kun je niet reinigen, maar dien je ongeveer elke 6 maanden te vervangen. Hoe vaak je het koolstoffilter vervangt hangt natuurlijk ook van de gebruiksintensiteit van de afzuigkap af. Sommige nieuwere afzuigkappen geven een melding wanneer een koolstoffilter vervangen dient te worden, maar dit is niet altijd het geval. Dan kun je een papiertje tegen de metaalfilters aan houden en kijken of deze er tegenaan blijft plakken. Valt het papiertje omlaag, dan is het tijd om de filters te vervangen.

Soorten koolstoffilters
Een koolstoffilter is verkrijgbaar in drie soorten:

– Reguliere koolstoffilter
– Longlife koolstoffilter
– Regenereerbare koolstoffilter

Reguliere koolstoffilter
Dit filter is geschikt voor de meeste soorten afzuigkappen. Door middel van het koolstoffilter wordt de lucht gereinigd en weer terug de keuken in geblazen. Daarom dient dit filter regelmatig vervangen te worden.

Longlife koolstoffilter
Ook dit filter is geschikt voor de meeste afzuigkappen met recirculatiesysteem en filtert 70% van alle geuren. Een voordeel van het longlife koolstoffilter is de mogelijkheid om deze in de vaatwasser te reinigen. Je hoeft deze dus niet zo vaak te vervangen als het reguliere koolstoffilter en gaat gemiddeld 3 jaar mee.

Regenereerbare koolstoffilter
Dit filter wordt ook wel super performing koolstoffilter genoemd en filtert zelfs tot 85% van alle geuren. Deze gaat net als de longlife filter ongeveer 3 jaar mee en dien je zelf regelmatig te onderhouden. Wanneer een regenereerbaar koolstoffilter niet meer goed werkt, kun je deze in de oven opnieuw laten activeren. Hoe dit werkt verschilt per filter, lees daarom altijd goed eerst de gebruiksaanwijzing.

Maak de juiste keuze

Hopelijk hebben we je een beetje wegwijs kunnen maken in de wereld van verschillende filters voor een afzuigkap. Je kunt hier al onze afzuigkappen en filters bekijken. Weet je niet welke afzuigkap en filter je moet kiezen? Neem contact op met ons of kom langs in een van onze winkels! Onze keukenadviseurs helpen je graag de juiste keuze te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef aan dat je geen robot bent *